Η Unilever ανακοίνωσε σήμερα το νέο διεθνή στόχο για πωλήσεις ύψους 1 δις ευρώ ετησίως από plant-based κρέατα και υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων, εντός των επόμενων 5-7 ετών. Η ανάπτυξη θα προέλθει μέσα από την ευρεία διάθεση της μάρκας «The Vegetarian Butcher», καθώς και μέσα από περισσότερες φυτικές προτάσεις σε μάρκες όπως Hellmann’s, Magic, και Algida.
Ο στόχος αυτός αποτελεί μέρος της νέας πρωτοβουλίας της Unilever με τίτλο «Future Foods» η οποία παρουσιάστηκε σήμερα και χωρίζεται σε δυο κεντρικούς πυλώνες: α) να βοηθήσει το κόσμο να στραφεί προς μια πιο υγιεινή διατροφή και β) τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της παγκόσμιας αλυσίδας παραγωγής τροφίμων.
H Unilever, η οποία παράγει επίσης τα προϊόντα Lipton, Ben & Jerry’s και Knorr, προχώρησε παράλληλα και στις ακόλουθες δεσμεύσεις:
Η κα. Hanneke Faber, Πρόεδρος Foods & Refreshments της Unilever, δήλωσε: «Ως μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς προϊόντων τροφίμων παγκοσμίως, έχουμε μεγάλο μερίδιο στη προσπάθεια μεταστροφής του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων. Δεν εξαρτάται από εμάς τι θα επιλέξει ο κόσμος για τη διατροφή του, αλλά είναι δική μας ευθύνη να παρέχουμε υγιεινές και χορτοφαγικές επιλογές σε όλους. Αυτοί είναι μεγάλοι και φιλόδοξοί στόχοι που αντιπροσωπεύουν τη δέσμευσή μας να γίνουμε μια δύναμη για το καλό.
Είναι ευρέως γνωστό ότι το υφιστάμενο σύστημα τροφίμων είναι άδικο και αναποτελεσματικό. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο το κόσμο πεινάνε[2] την ώρα που δυο δισεκατομμύρια είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι[3]. Το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων πετιέται[4]. Και η κτηνοτροφία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, μετά τα ορυκτά καύσιμα, και ένας από τους βασικούς παράγοντες αποψίλωσης δασών, μόλυνσης των υδάτων και του αέρα και εξαφάνισης της βιοποικιλότητας[5]».
Η κα. Liz Goodwin Senior Fellow και Διευθύντρια του Food Loss and Waste στο World Resources Institute τόνισε: «Η σπατάλη και απώλεια τροφής έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη παγκόσμια οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Γνωρίζουμε πως η σπατάλη και απώλεια τροφίμων συμβάλει στο 8% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου[6] καθώς και στη σπατάλη γης και νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφής. Πρέπει να παρακινήσουμε όσες περισσότερες εταιρείες γίνεται ώστε να ανταπεξέλθουν και να θέσουν ως προτεραιότητά τους το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων και να λάβουν δράση στη μείωσή της. Είναι σπουδαίο που βλέπουμε την Unilever να αναλαμβάνει ηγετική θέση σε αυτή τη προσπάθεια. Δεδομένου του μεγέθους και της επιρροής της, η δέσμευση της για μείωση κατά το ήμισυ της σπατάλης και απώλειας τροφίμων σε όλες τις δράσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμφίβολα θα ωθήσει και άλλους να αναλάβουν δράση».
Πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα
Οι στόχοι του κλάδου Foods & Refreshment ενδυναμώνουν τις παγκόσμιες δεσμεύσεις της Unilever για δημιουργία μιας αλυσίδας παραγωγής που θα σταματήσει την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2024, για επένδυση 1 δις ευρώ στο νέο Ταμείο Climate & Nature, και για την επίτευξη μηδενικών ρύπων για όλα τα προϊόντα της μέχρι το 2039. Η εταιρεία έχει επίσης δεσμευτεί ότι 100% των πλαστικών συσκευασιών της θα είναι ανακυκλώσιμες, επαναχρησιμοποιήσιμες, ή βιοδιασπώμενες μέχρι το 2025.
[1] Ο ΠΟΥ συνιστά την κατανάλωση 5g (λίγο λιγότερο από ένα κουταλάκι γλυκού) αλάτι την ημέρα για τους ενήλικες.
[2] Μελέτη της Oxfam: 1 δις πεινάνε https://www.oxfam.org/en/research/billion-hungry-people
[3] Πάνω από 2 δις είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι https://eatforum.org/learn-and-discover/more-than-two-billion-people-overweight-or-obese/
[4] 1/3 του φαγητού παγκοσμίως πετιέται https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13364178
[5] Η επίδραση της κτηνοτροφίας στην κλιματική αλλαγή: https://climatenexus.org/climate-issues/food/animal-agricultures-impact-on-climate-change
[6] FAO Report: https://www.fao.org/3/a-bb144e.pdf