A Jewel Made In Greece: Ιδιαίτερη έκθεση κοσμήματος στην Τεχνόπολη | fyi | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / FYI
16:03
4/2/2015

A Jewel Made In Greece: Ιδιαίτερη έκθεση κοσμήματος στην Τεχνόπολη

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Δημιουργία της Ελένης Δασκαλάκη
Δημιουργία της Ελένης Δασκαλάκη

Η έκθεση «A Jewel Made In Greece» που εγκαινιάστηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τον Φεβρουάριο του 2014 συγκεντρώνοντας περισσότερους από 7.000 επισκέπτες και ξεπερνώντας και την πιο αισιόδοξη προσδοκία τόσο των διοργανωτών όσο και των συμμετεχόντων δημιουργών, επανέρχεται στον ίδιο χώρο, στην Αίθουσα «Νέοι Φούρνοι» στις 8 Φεβρουαρίου 2015.

Η έκθεση θα συγκεντρώσει και αυτήν τη χρονιά τις περισσότερες από τις πιο έγκυρες υπογραφές των δημιουργών του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Enterprise Greece, και του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, με κύριο ζητούμενο να εξαχθεί και να παρουσιαστεί σε άλλες χώρες του κόσμου, έχοντας ήδη κερδίσει «εισιτήρια» για τις Βρυξέλλες στο μεγίστης προβολής κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου και για το Dubai στο World Trade Center με τη στήριξη του Enterprise Greece.

Δημιουργός: Βάλλυ Κοντίδη 

 

Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2015 η έκθεση θα φιλοξενηθεί ξανά στο Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi. Η έκθεση ξεκίνησε και υλοποιήθηκε ως ιδέα της εικαστικής σχεδιάστριας Μαίρης Σαμόλη, ενώ την επιμέλειά της έχει η Ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού.

Σκοπός της έκθεσης είναι η δημιουργία μιας ευέλικτης και καλαίσθητης πλατφόρμας που θα φιλοξενήσει σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες που εκπροσωπούν το Δημιουργικό Κόσμημα, σε μία χρονική στιγμή που ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί το μέγιστο εφόδιό μας για την εξωστρέφεια και τη σύγχρονη αισθητική παρουσία της χώρας μας. Στην παρουσίαση-αποτύπωση αυτής της «στιγμής» του ελληνικού κοσμήματος, είναι απαραίτητη η αναφορά και στην ιστορία του.

Δημιουργός: Μαρία Καπρίλη 

 

Αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την τιμητική συμμετοχή των Μουσείων μας μεαντιπροσωπευτικά κοσμήματα- αντίγραφα.

Η έκθεση φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά αντίγραφα εκθεμάτων από τα: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Eπιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο, και Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Tα πιστά αντίγραφα από το Εθνικό Αρχαιολογικό, Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο και Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο τα παραχωρεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων -ΤΑΠ.

Το Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει δυναμικά στην Έκθεση και με μία νέα δράση. Το αναμνηστικό μετάλλιο του 2014 δόθηκε σε έξι καλλιτέχνες, που συμμετέχουν στην έκθεση, προκειμένου να εμπνευστούν από αυτό και να επιδείξουν την υψηλή καλλιτεχνική αισθητική τους στη κοσμηματοτεχνία, ενσωματώνοντάς το σε σύγχρονες προσωπικές τους συνθέσεις και δημιουργίες. Σχεδιάζεται επίσης ένα αφιέρωμα σε κοσμήματα που δημιουργήθηκαν για μεγάλες θεατρικές παραστάσεις από τον Ηλία Λαλαούνη και τον Γιάννη Μετζικώφ.

Δημιουργός: Βάλλυ Κοντίδη 

 

Τιμητικά επίσης συμμετέχουν και: το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου με κοσμήματα- έργα του Γλύπτη, το Λύκειον των Ελληνίδων με κοσμήματα από τις συλλογές του και η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας.

Συμμετέχουν οι σχεδιαστές: Μυρτώ Αναστασοπούλου, Δάφνη Βαλέντε, Λιάνα Βουράκη, Μάριος Βουτσινάς, Ελένη Δασκαλάκη, Μαριλίνα Δεληγιαννοπούλου, Μάξιμος Ζαχαριάδης, Μάγια Ζούλοβιτς, Κατερίνα Ιωαννίδη, Σταυρούλα Καζιάλε, Σπύρος Κανάκης, Μαρία Καπρίλη, Τίνα Καραγεώργη, Ραλλού Κάτσαρη, Απόστολος Κλειτσιώτης, Βάλλυ Κοντίδη, Μαρία Κοντογιωργάκη, Βούλα Καραμπατζάκη, Φωτεινή Κωστούλη , Ιλεάνα Μακρή, Μέλανι Γεωργακοπούλου, Μαρία Μηλίτση, Σαρίνα Μπέζα, Ντόλυ Μπουκογιάννη, Λιάνα Παττίχη, Michael Pelamidis, Μαρία Πετζετάκη, Μαριάννα Πετρίδη, Μαριλού Προκοπίου, Θεόδωρος Σαββόπουλος, Μαίρη Σαμόλη, Πολίνα Σαπουνά Έλλις, Γιάννης Σεργάκης, Χριστίνα Σούμπλη και η Λίνα Φανουράκη.

Δημιουργός: Σταυρούλα Κοζιάλε

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάζεται και θα εκδοθεί το 2ο λεύκωμα με φωτογραφίες και κείμενα που περιλαμβάνουν αναλυτικά την ιστορική αναδρομή καθώς και τις 36 συμμετοχές των καλλιτεχνών. Με αφορμή την έκθεση η Μαίρη Σαμόλη δημιούργησε το δεύτερο συμβολικό στεφάνι από κοσμήματα και των 36 καλλιτεχνών. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τη στήριξη της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας.

Δημιουργός: Κατερίνα Ιωαννίδη 

 

Την αρχιτεκτονική μελέτη και τον σχεδιασμό του χώρο υ της έκθεσης επιμελείται η APK Αrchitects -Αλεξία Αναστασοπούλου και Μαρία Κυριαζή.

Made in Greece λοιπόν!!! Για να υποστηρίξουμε τη δημιουργική Ελληνικότητά μας και την ιστορία της και να κάνουμε το «Made in Greece» Τίτλο Τιμής.

Δημιουργός: Σπύρος Κανάκης

Info:
A Jewel Made in Greece - Έκθεση Σύγχρονου Δημιουργικού Κοσμήματος, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Κτίριο «Νέοι Φούρνοι», 8 έως 15 Φεβρουαρίου 2015.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 12.00-20.00
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210.34.53.548
press@athens- technopolis.gr, www.technopolis-athens.com

Πρόσβαση:
Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο»,
Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ