Ζήλια: Ποιά είναι η αιτία του κακού; | σχεσεις & sex , φιλια | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΣΧΕΣΕΙΣ & SEX / ΦΙΛΙΑ
10:20
14/12/2015

Ζήλια: Ποιά είναι η αιτία του κακού;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Έχεις άτομα στον περίγυρό σου που σε ζηλεύουν αφόρητα; Από που πηγάζει άραγε η ζήλια αυτή; Μάθε περισσότερα και βρες τη ρίζα του κακού. 

Κομψά, σέξυ και θηλυκά εσώρουχα σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, στην καλύτερη ποιότητα, μόνο στο loveJoy.gr. Απόκτησέ τα εδώ!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι ζηλιάρηδες; Είναι θέμα χαρακτήρα, παιδειάς ή μήπως πρέπει να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια; Στις περισσότερες περιπτώσεις η ζήλια έχει να κάνει με ανασφάλεια και έλλειψη ωριμότητας.  Ας δούμε το ζήτημα λίγο πιο αναλυτικά.

Γιατί σε ζηλεύει; Τα βαθύτερα αίτια 

 

Γιατί σε ζηλεύει;

Τα βαθύτερα αίτια 

* Φόβος απόρριψης

Ο φόβος για την αποτυχία και απωθημένα παιδικών χρόνων οδηγούν κάποιους ανθρώπους να παίρνουν στάση άμυνας ή και επίθεσης για να προστατέυσουν τον εαυτό τους από κάθε κίνδυνο, έστω κι αν αυτός στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Η επιτυχία του συναδέλφου σε επαγγελματικό επίπεδο ή ακόμη και οι φιλικές κουβέντες του συντρόφου με άλλα άτομα χτυπουν καμπανάκια κινδύνου με αποτέλεσμα εκρήξεις ζήλιας. Όπως είναι φυσικό βέβαια, το να φαντάζεται κάποιος συνεχώς απειλές δεν τον αφήνει να ζήσει ήρεμα κι αρμονικά. 

 

* Έλλειψη αυτοπεποίθησης

 Κι όμως η ζήλια μπορεί απλά να μεταφράζεται "χαμηλή αυτοπεποίθηση". Όταν κάποιος δεν τα έχει βρει με τον εαυτό του πώς θα μπορέσει να τα βρει με τους άλλλους;

 

* Ποιός είναι ο καλύτερος;

Άλλη μια παγίδα που οδηγεί στη ζήλια. Και σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη αυτοπεποίθησης, που οδηγεί σε συγκρίσεις που φέρνουν ζήλια. Εστιάζοντας στα "ατού" των άλλων και τα επιτευγματά τους, το άτομο αυτό υποβιβάζει τον εαυτό του και καταρακώνεται, συναίσθημα που εκδηλώνεται ως ζήλια. 

 

* Στόχος το αδύνατο

Κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος κι όποιος το πιστέψει θα γίνει δυστυχής. Οι εξωφρενικές προσδοκίες από τον εαυτό μας και τους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των φίλων αλλά και του συντρόφου, είναι επίσης πηγές ζήλιας. Όταν κάποιος δεν μπορεί να στήσει τη ζωή των ονείρων του, βλέποντας πως κάποιος πετυχαίνει έστω κι έναν από τους στόχους που είχε θέσεθ, νιώθει σαν να του κλέβουν τη ζωή.  Γιατί εσύ μπόρεσες κι αυτή όχι; Στη ζωή βέβαια τίποτα δεν είναι άσπρο-μαύρο κι αυτό μάλλον δεν το έχει καταλάβει ο/η ζηλιάρης/α/ 

 

* Λειτουργεί σαν παιδάκι

Σκέψου πώς συμπεριφέρεται ένα παιδάκι όταν ζηλέυει. Δίχως να σκεφτεί ιδιαίτερα τις συνέπειες των πράξεώ του πεισμώνει και φέρνει την κατάσταση στα άκρα ή προσπαθεί να βάλει ¨τρικλοποδιές". Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση ενός ανώριμου ενήλικα. Μια και μόνο κουβέντα αρκεί για να πυροδοτήσει τον καβγά... 

 

 

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ