8 σημάδια ότι η σχέση με τη φίλη σου είναι τοξική | σχεσεις & sex , φιλια | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΣΧΕΣΕΙΣ & SEX / ΦΙΛΙΑ
10:07
11/2/2020

8 σημάδια ότι η σχέση με τη φίλη σου είναι τοξική

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Η αληθινή φίλη είναι αυτή που γεμίζει τη ζωή σου με χαρά και ενθάρρυνση. Είναι αυτή που σε δέχεται για το ποια είσαι και σε υποστηρίζει σε κάθε περίσταση. Είναι πάντα ειλικρινής μαζί σου, ακόμα και όταν η αλήθεια μπορεί να σε πικράνει. Και θα βρει χρόνο για σένα όταν χρειάζεσαι την υποστήριξή της. Η σχέση που μοιράζεστε είναι μοναδική και πρέπει να εκτιμηθεί.

Αλλά τι συμβαίνει όταν η φιλία που υπολογίζεις αρχίζει να φαίνεται μονόπλευρη; Μήπως η φίλη σου σε εκμεταλλεύεται επανειλημμένα; Εάν αισθάνεσαι περισσότερο απογοήτευση από ότι θετική ενέργεια κάθε φορά που είστε μαζί, πιθανότατα εμπλέκεσαι σε μια τοξική σχέση και όχι μια πραγματική φιλία. Δες παρακάτω πώς να εντοπίσεις τη διαφορά:

1. Θέλει να εστιάζει πάντα την προσοχή πάνω της

Η φίλη σου περιμένει ότι θα είσαι διαθέσιμη 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 μέρες την εβδομάδα για να ακούσεις τα προβλήματα της, αλλά ποτέ δεν έχει χρόνο να ακούσει τα δικά σου προβλήματα. Βρίσκει δικαιολογίες για να σε αγνοήσει, όταν η εστίαση δεν είναι πλέον πάνω της και κατευθύνει τη συνομιλία πίσω στον εαυτό της. Η έλλειψη ανησυχίας για τις λεπτομέρειες της ζωής σου, αποδεικνύει ότι δεν έχει επενδύσει στη φιλία σας.

2. Ζηλεύει τις άλλες φιλίες σου

Η φίλη σας δεν θέλει να ακούσει ότι πέρασες καλά με μια φίλη σου σε έξοδο ή ότι μια άλλη κολλητή σου ήρθε για δείπνο χθες το βράδυ στο σπίτι σου. Δεν το έχει σε τίποτα να επικρίνει τον κύκλο σου και να αμφισβητήσει το τι βλέπεις σε αυτόν. Μπορεί ακόμη να καυχηθεί για το δικό της κύκλο φίλων και τη διασκέδαση που είχαν μαζί, θέλοντας να σε κάνει να ζηλέψεις.

3. Σε επικρίνει συχνά

Είτε πρόκειται για ένα νέο κούρεμα είτε για μια νέα φίλη, θα βρει κάτι λάθος με τις επιλογές σου. Η κριτική της δεν είναι εποικοδομητική αλλά είναι κακοπροαίρετη και σχεδιασμένη για να σε κάνει να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου.

4. Εκμεταλλεύεται τη γενναιοδωρία σου

Η φίλη σου σου ζητάει να τη βοηθήσεις, να μείνεις μαζί της όταν είναι άρρωστη ή να την πας για ψώνια όταν το αυτοκίνητό της δεν είναι διαθέσιμο. Ξέρει πόσο αξιόπιστη είσαι και εκμεταλλεύεται την καλοσύνη σου. Αλλά όταν την χρειάζεσαι να κάνει κάτι για σένα, είναι πολύ απασχολημένη, πολύ κουρασμένη ή ασχολείται με κάποια μορφή δράματος στη ζωή της που έχει προτεραιότητα απέναντι στην ανταπόδωση της στήριξης που της δίνεις.

5. Σπάνια σε αναζητά

Εάν είσαι η μόνη που επιδιώκει τη φιλία (πάντα η πρώτη που θα πάρει τηλέφωνο ή η πρώτη που θα προτείνει μια έξοδο), πιθανότατα δεν τη νοιάζει να σε δει μέχρι που θα χρειαστεί κάτι.

6. Είναι ανταγωνιστική και ποτέ δεν χαίρεται με την επιτυχία σου

Αυτός ο τύπος φίλης δεν ενδιαφέρεται για τους στόχους ή τα επιτεύγματά σου, επειδή ζηλεύει για την επιτυχία σου. Είναι επίσης πολύ ανταγωνιστική και αποφασισμένη να σε ξεπεράσει, είτε πρόκειται για προαγωγή στη δουλειά, για ένα βραβείο ή για μια νέα σχέση.

7. Προσπαθεί να σε αλλάξει

Έχει μια αυταρχική στάση και βρίσκει λάθος όλα όσα κάνεις. Τα επιθετικά της σχόλια κλιμακώνονται σε καταφανείς προσβολές που είναι στην πραγματικότητα μια προβολή των χαρακτηριστικών της δικής της προσωπικοτήτας. Δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα μειονεκτήματά της και θα επιμείνει ότι είσαι αυτή που χρειάζεται αλλαγή.

8. Συχνά κουτσομπολεύει και κρατά μυστικά

Αν η φίλη σου κρίνει εύκολα τους άλλους και κουτσομπολεύει τους ανθρώπους που ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται, πιθανότατα μιλάει άσχημα και για σένα πίσω από την πλάτη σου. Θα κρατήσει επίσης μυστικά από εσένα, αλλά θα περιμένει να της αποκαλύψεις προσωπικά στοιχεία για τον εαυτό σου ή για τους άλλους. Η έλλειψη εντιμότητας αποδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης στη φιλία.

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ