Οι 5 μύθοι σχετικά με τον γάμο που, τελικά, μάλλον δεν ισχύουν! | σχεσεις & sex , ερωτας | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΣΧΕΣΕΙΣ & SEX / ΕΡΩΤΑΣ
7:34
8/4/2020

Οι 5 μύθοι σχετικά με τον γάμο που, τελικά, μάλλον δεν ισχύουν!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Έχουμε ακούσει πάρα πολλά κατά καιρούς. Από παλιότερους, από ειδικούς, από... εμπειρία! Να όμως που και οι κανόνες είναι για να αλλάζουν. Και συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Terri Orbuch, καθηγητή στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν και συγγραφέα του «5 Simple Steps to Take Your Marriage from Good to Great», ιδού 5 "πατροπαράδοτοι" κανόνες του γάμου που χρειάζεται να "σπάσουν" για μια πιο υγιή συμβίωση.

Ας δούμε 5 πατροπαράδοτους κανόνες του γάμου, που πρέπει να σπάσεις αν θέλεις να έχεις μια πιο ευτυχισμένη συμβίωση.

Μύθος Νο1: Ποτέ μην πηγαίνετε στο κρεβάτι μαλωμένοι

«Δεν είναι πάντα καλή ιδέα να μείνετε ξύπνιοι και να επιλύσετε τις διαφορές σας», λέει ο Orbuch. «Θα μπορούσατε να πείτε κάτι που θα μετανιώσετε. Ο καλός ύπνος είναι μια καλύτερη ιδέα. Είναι πολύ πιο πιθανό να επιλύσετε τα πράγματα όταν είστε ανανεωμένοι το πρωί ή αργότερα την επόμενη ημέρα. Πρέπει να επιστρέψετε και να το λύσετε - συνήθως μέσα σε 24 ώρες».

Ο Orbuch λέει ότι αυτός ο μύθος έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολλούς γάμους. Επειδή οι άνθρωποι σκέφτονται ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν μέχρι να τα βρούνε, μερικές φορές μένουν ξάγρυπνοι τη νύχτα, κάτι που συχνά τους κάνει να διαφωνήσουν περισσότερο.

Μύθος Νο2: Ο σύζυγός σου πρέπει να είναι ο καλύτερος φίλος σου

Οι άνθρωποι έχουν φίλους και έχουν σύζυγο, λέει ο Scott Haltzman, Ph.D., πρώην καθηγητής στο Brown University και συγγραφέας του The Secrets of Surviving Infidelity.

«Υπάρχουν άνθρωποι που αναμένουν ότι ένας σύζυγος θα είναι τα πάντα», λέει ο Haltzman. «Θέλουν ο σύζυγός τους να συνδέεται μαζί τους σε πολύ στενή συναισθηματική βάση, αλλά οι σχέσεις και οι μελέτες δείχνουν ότι παρόλο που οι γάμοι των καλύτερων φίλων διαρκούν, μερικές φορές έχουν λιγότερο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή».

Μύθος Νο3: Να είστε πάντα ειλικρινείς

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ζευγάρια λένε ψέματα ο ένας τον άλλον όλη την ώρα, λέει ο Haltzman και ισχυρίζεται ότι αυτό δεν έχει συνήθως αρνητικό αντίκτυπο στον γάμο. «Συνήθως και οι δύο σύζυγοι παραδέχονται ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που θα τους έκαναν πιο ευτυχισμένους αν δεν τα γνώριζαν και πιστεύουν ότι ο σύντροφός τους είναι λογικός ή αρκετά υπεύθυνος για να μην πάρει μια κακή απόφαση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις».

Ωστόσο, εάν έχετε ήδη έναν κανόνα ως ζευγάρι, ότι θα πρέπει πάντα να είστε ειλικρινείς, τότε περιστασιακά ψέματα θα είναι καταστροφικά. «Σίγουρα δεν θέλεις να πεις ψέματα για τυχερά παιχνίδια ή απιστία ή ότι έχασες τη δουλειά σου», λέει ο Orbuch. Αλλά τόσο ο Orbuch όσο και ο Haltzman συμφωνούν ότι συνήθως τα ζευγάρια είναι ανέντιμα για οικονομικά θέματα.

Μύθος Νο4: Η σχέση στον γάμο είναι πάντα 50-50

Αν νομίζεις ότι τα πάντα στο γάμο είναι χωρισμένα στη μέση, μάλλον θα πρέπει να απογοητευτείς. «Το πρόβλημα», λέει ο Haltzman, «είναι ότι όταν κάνεις αυτό που πιστεύεις ότι είναι το 50%, ο σύντροφος σου το εκλαμβάνει συχνά ως το 25%. Εν τω μεταξύ, εσύ περιμένεις το 50% του, επειδή νομίζεις ότι σου δίνει μόνο το 25%. Οι σχέσεις απαιτούν να δώσεις στο σύντροφο σου το 100%. Και πρέπει να εξακολουθείς να το δίνεις επειδή ο στόχος σου είναι να κάνεις τον σύντροφό σου ευτυχισμένο. Και ο σύντροφός σου θα πρέπει να σου δώσει και το δικό του 100%».

Μύθος Νο5: Μόλις παντρευτείς, όλα μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο

Σε κάποιο βαθμό αυτό είναι αλήθεια, λέει ο Haltzman. Έχετε παντρευτεί γιατί αισθανθήκατε μεταξύ σας ασφαλείς και σίγουροι. Αλλά μήπως μπορείς να γυρίσεις πίσω στην εποχή που βγαίνατε ως ζευγάρι: «Θα μου ζητήσει δεύτερο ραντεβού;», «Θα δεχθεί αν το ζητήσω εγώ;». Αυτές οι αβεβαιότητες καθιστούσαν όλη την εμπειρία συναρπαστική. Τώρα δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι.

«Η προβλεψιμότητα και η αξιοπιστία είναι τα αντίθετα του ερωτισμού», λέει ο Haltzman. Και μπορεί μερικές φορές να βλάψουν έναν γάμο.

Είναι εύκολο, όμως, να δημιουργήσεις τον ίδιο ενθουσιασμό που αισθανόσουν όταν πρωτοβγαίνατε ως ζευγάρι, εισάγοντας το στοιχείο του απροσδόκητου στο γάμο σου. «Κάνε έκπληξη στον σύντροφο σου με εισιτήρια για κάτι διασκεδαστικό. Φέρε στο σπίτι λουλούδια. Πηγαίνετε σε ένα νέο εστιατόριο», λέει ο Orbuch (προφανώς αναφέρεται στην εποχή προ κορονοϊού). Τα πράγματα που κάνουν τα ραντεβού διασκεδαστικά και συναρπαστικά- το στοιχείο του καινούργιου - μπορούν να κάνουν έναν γάμο πολύ πιο διασκεδαστικό».

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ