Ο άγνωστος εχθρός της σχέσης σου βρίσκεται στα... χέρια σου | σχεσεις & sex , ερωτας | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΣΧΕΣΕΙΣ & SEX / ΕΡΩΤΑΣ
21:27
23/4/2019

Ο άγνωστος εχθρός της σχέσης σου βρίσκεται στα... χέρια σου

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Το smartphone μπορεί να είναι επιβλαβές για την ερωτική ζωή σου και αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας των dating apps που υπόσχονται να αλλάξουν τη ζωή σου.

Αντίθετα, οι κινητές συσκευές μας, συμβάλλουν στην αποκαλούμενη «τεχνοπαρεμβολή» (την παρεμβολή της τεχνολογίας στην επαφή μας), παρεμποδίζοντας τις προσωπικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μας. Αυτό σίγουρα το έχεις αντιληφθεί ως έναν βαθμό, όμως προκύπτει και πιο επίσημα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και το Πανεπιστήμιο του Wayne που πρόκειται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Perspective on Psychological Science.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η «τεχνοπαρεμβολή» δεν συμβαίνει μόνο επειδή τα smartphones, μας αποσπούν την προσοχή. Αντ 'αυτού, θεωρούν ότι οι κινητές συσκευές εκπληρώνουν μια εξελικτική ανάγκη.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τα αρχαιολογικά αρχεία και τη σύγκριση μεταξύ των ειδών είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος όχι μόνο εξελίχθηκε για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες πολυπλοκότητες των κοινωνικών σχέσεων αλλά ότι ήταν ιδιαίτερα σχεδιασμένος για την πλοήγηση στενών και προσωπικών σχέσεων με μη συγγενείς, συμπεριλαμβομένων και των πιθανών ερωτικών συντρόφων», έγραψαν οι ερευνητές

Διάβασε επίσης: Παιδιά και smartphones: Τα 6 προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από την αυξημένη χρήση

Το πρόβλημα είναι ότι τα smartphones οδηγούν τους ανθρώπους να αισθάνονται την ίδια αίσθηση της εγγύτητας με ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων - όχι μόνο τους ρομαντικούς συντρόφους τους. Οι στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους βοήθησαν τους ανθρώπους να επιβιώσουν και η αυτο-αποκάλυψη και η ανταπόκριση ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη αυτών των στενών δεσμών.

Τα smartphones επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν κλήσεις, να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, να στέλνουν μηνύματα ή να συνδέονται σε όλα τα social media μέσα σε δευτερόλεπτα και να απομακρύνουν την προσοχή των ανθρώπων από τις αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο

Με άλλα λόγια: Ποιος χρειάζεται ένα ρομαντικό σύντροφο όταν μπορείς να είσαι στο FaceTime με την καλύτερη φίλη σου στην άλλη πλευρά του κόσμου, μέσω του iPhone σου;

Και πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο περισπασμός που τροφοδοτείται από τα smartphones έχει αρνητικές επιπτώσεις στις οικείες σχέσεις των ανθρώπων. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι όταν ένα άτομο ελέγχει τα ηλεκτρονικά μηνύματα από τη δουλειά του σε μια κινητή συσκευή στο σπίτι, μπορεί πραγματικά να βλάψει την απόδοση και την ικανοποίηση των συζυγικών καθηκόντων. (Ίσως υπενθυμίζει και τα ημιτελή καθήκοντα στη δουλειά).

Διάβασε επίσης: Το ένα -απλό- πράγμα που κάνουν όλα τα ευτυχισμένα ζευγάρια

Οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη δεν παρείχαν συγκεκριμένες λύσεις σε αυτό το θέμα. Πράγματι, δεν διατύπωσαν κρίση σχετικά με το εάν τα smartphones και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι καλά ή κακά, αλλά - όπως συμβαίνει συχνά με τέτοιες μελέτες - υποστήριξαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Παρ 'όλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι έχουν πάρει το θέμα στα χέρια τους. Ένας αυξανόμενος αριθμός εστιατορίων στο εξωτερικό απαγορεύει τηλέφωνα ή ακόμα και προσφέρει εκπτώσεις στους πελάτες που τα απενεργοποιούν ενώ τρώνε, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους πελάτες τους να απολαύσουν περισσότερο την εμπειρία του φαγητού.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ