Η επιστήμη μίλησε: Ζευγάρια με μακροχρόνιες σχέσεις ζουν περισσότερο | σχεσεις & sex , ερωτας | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΣΧΕΣΕΙΣ & SEX / ΕΡΩΤΑΣ
17:38
13/7/2019

Η επιστήμη μίλησε: Ζευγάρια με μακροχρόνιες σχέσεις ζουν περισσότερο

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν σύντροφο ο οποίος είναι πιθανόν να έχει παρόμοιο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Και το εκπληκτικό είναι ότι αυτό συμβαίνει ακούσια!

Παράλληλα, επιλέγουν συντρόφους με τους οποίους διατρέχουν παρόμοιους κινδύνους ασθενειών - όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακές παθήσεις - σύμφωνα με μια γενετική μελέτη.

Τα ευρήματα εξηγούν γιατί ζευγάρια με μακροχρόνιες σχέσεις συχνά υποφέρουν, στη διάρκεια της ζωής τους, από τις ίδιες παθήσεις και έχουν παρόμοιο προσδόκιμο ζωής.

Διάβασε επίσης: 5 τρόποι με τους οποίους η γυμναστική επηρεάζει τη σεξουαλική σου ζωή

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου εξέτασαν στοιχεία από την έρευνα UK Biobank - μια σημαντική μελέτη παραγόντων των γονιδίων και του τρόπου ζωής που συνδέονται με την υγεία – όπου πήραν μέρος περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Η ομάδα εξέτασε τις πληροφορίες από τους γονείς των ζευγαριών και διαπίστωσε ότι ακόμη και τα πεθερικά, μοιράζονται γενετικούς παράγοντες κινδύνου για ασθένειες και για μακροζωία.

Αυτές οι ομοιότητες είναι με τυχαίο τρόπο μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heredity, υποδεικνύοντας στους ανθρώπους να επιλέξουν ακούσια έναν σύντροφο που μοιράζεται τους ίδιους κινδύνους ασθενειών με αυτούς.

Δεδομένου ότι πολλές ασθένειες δεν έχουν εκδηλωθεί όταν οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τους συντρόφους τους, οι ειδικοί λένε ότι το εκπληκτικό αυτό εύρημα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της επιλογής ενός συντρόφου με τους κοινούς παράγοντες του τρόπου ζωής (δηλαδή, του life style) oι οποίοι είναι γενετικά συνδεδεμένοι με τις ασθένειες.

Διάβασε και αυτό: Πες μου για την ηλικία των γονιών σου -και την υγεία τους- να σου πω πόσα χρόνια θα ζήσεις

Οι κοινές επικίνδυνες συμπεριφορές όπως το κάπνισμα ή οι κοινές υγιεινές συμπεριφορές, όπως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε κοινές ασθένειες στη μετέπειτα ζωή και, τελικά, σε παρόμοιο προσδόκιμο ζωής.

Ο Dr Konrad Rawlik του Ινστιτούτου Roslin του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει ότι τόσο η μακροπρόθεσμη κατανομή των παραγόντων κινδύνου όσο και οι ίδιοι οι άνθρωποι που επιλέγουν συντρόφους με παρόμοια χαρακτηριστικά, συνεισφέρουν στην επιβάρυνση των ασθενειών και τελικά στη μακροζωία.

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ