Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια: Οι πραγματικοί λόγοι βάσει επιστήμης | σχεσεις & sex , ερωτας | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΣΧΕΣΕΙΣ & SEX / ΕΡΩΤΑΣ
14:14
19/4/2016

Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια: Οι πραγματικοί λόγοι βάσει επιστήμης

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Νομίζεις πως χώρισες τον τελευταίο σου αγαπημένο για λόγους που ήταν προσωπικοί και συγκεκριμένοι; Οι επιστήμονες επιμένουν πως οι λόγοι που χωρίζουν τα ζευγάρια είναι συγκεκριμένοι και παγκόσμιοι. 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin, με ομάδα ερευνητών από πέντε πανεπιστήμια (University of Florida, Western Sydney University, Rutgers University, Singapore Management University και Indiana University) καταλήγει σε μια λίστα με χαρακτηριστικά που μπορούν να φέρουν το χωρισμό σε ένα ζευγάρι.

Ο Gregory Webster, υπεύθυνος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, τονίζει:

«Έχουμε την τάση να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο όσον αφορά τις σχέσεις, και επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά στοιχεία του ανθρώπου που έχουμε στο πλευρό μας, αγνοώντας τα υπόλοιπα καλά».

Γενικά:, τα 7 στοιχεία που φέρνουν το χωρισμό είναι:

  • Έλλειψη έλξης
  • Στοιχεία της προσωπικότητας του άλλου που δεν μας αρέσουν
  • Τροπος ζωής χωρίς υγιεινή
  • Πειριορισμένες κοινωνικές επαφές.
  • Διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις
  • Διαφορετικοί στόχοι σχέσης
  • Διαφορετική στρατηγική σχετικά με το ταίρι μας.

 

Το βασικό σημείο στο οποίο οι μελετητές μας καλούν να επικεντρώσουμε, είναι η τάση που έχουμε να ετσιάζουμε στα αρνητικά στοιχεία του συντρόφου μας, τα οποία υπερκαλύπτουν τα όποια θετικά.

Οι ερευνητές πάντως, τονίζουν πως στις σχέσεις, πρέπει να χρησιμοποιούμε και το ένστικτό μας. Αν το ένστικτο σου λέει πως ο συγκεκριμένος σύντροφος δεν σου ταιριάζει, παρ' ότι είναι τέλειος στα χαρτιά, μην το αγνοήσεις. 

Φυσικά, οι συμβιβασμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα ενός υγιούς δεσμού, αλλά πρέπει να προσέξεις τα πράγματα τα οποία δεν μπορείς με τίποτα να αντέξεις στο ταίρι σου, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα. 

 

Όσο για τα συγκεκριμένα στοιχεία που φέρνουν το χωρισμό στο ζευγάρι σε μια σχέση από νωρίς, οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής:

Προβλήματα υγείας ή ΣΜΝ

Μυρωδιά

Κακή υγιεινή

Είναι παντρεμένος ή σε άλλη σχέση

Είναι σε πολλαπλό δεσμό

Δεν κάνει καλό σεξ

Δεν είναι ελκυστικός

Είναι ρατσιστής

Δεν φροντίζει τον εαυτό του

Και τα 10 θέματα που φέρνουν το χωρισμό σε μακροχρόνιους δεσμούς:

Έχει προβλήματα  έκφρασης θυμού ή σε κακοποιεί

Δεν αξίζει την εμπιστοσύνη σου

Έχει παράλληλη σχέση

Είναι παντρεμένος

Έχει προβλήματα υγείας

Έχει προβλήματα με αλκοόλ ή ναρκωτικά

Δεν σε φροντίζει

Δεν ενδιαφέρεται για όσα κάνεις

Υποφέρει από κακή υγιεινή

Έχει κακή Μυρωδιά


Πάντως, οι παραπάνω λίστες δεν πρέπει να σε απογοητεύσουν, μιας και ένα πρόβλημα υγείας για παράδειγμα, μπορεί να αποτελεί θετικό στοιχείο για κάποιον που έχει κοινό παρελθόν με σένα. 

Οι μελετητές επισημαίνουν, πως πρέπει να ξεκινήσεις από εσένα και από τα στοιχεία που εσύ διαθέτεις και μπορεί να φέρουν το χωρισμό. 

«Τα στοιχεία που μπορεί να σε βλάψουν, είναι πιο σημαντικά από εκείνα που μπορεί να σε βοηθήσουν και πρέπει να τους δώσεις μεγαλύτερη σημασία για να τα διορθώσεις».

Από την άλλη, στοιχεία όπως ο αυθορμητισμός, που μπορεί σε εσένα να αρέσουν αλλά το ταίρι σου να τα βλέπει ως διαφορετική στρατηγική ζωήε (Βλέπε στην πρώτη κεντρική λίστα) ίσως δεν πρέπει να τα θυσιάσεις αλλά να βρεις το άτομο που θα ταιριάζετε!

Κατερίνα Πατούλια

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ