Πώς γράφεται ένα κακό παιδικό βιβλίο; | μαμα & παιδι , δραστηριοτητες | womenonly.gr
13:46
19/2/2015

Πώς γράφεται ένα κακό παιδικό βιβλίο;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο παιδικό βιβλίο θα παρουσιαστούν σε συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στο ΜΜΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus και σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο αναγνώστης. 

Στη συζήτηση που έχει τίτλο «Πώς γράφεται ένα κακό παιδικό βιβλίο» μετέχουν οι: Τζίνα Καλογήρου, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αγγελική Γιαννικοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Αθηνών και Δημήτρης Χαλκιόπουλος, Γραφίστας/Σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας. Συντονίζει εκ μέρους του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης η Μαρίζα Ντεκάστρο, κριτικός λογοτεχνίας για παιδιά. Η είσοδος είναι ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας). Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Το παιδικό βιβλίο ελληνικό και μεταφρασμένο, καλύπτει σχεδόν το 25% της βιβλιοπαραγωγής και ενδιαφέρει τους πάντες: πρώτα τα παιδιά, που είναι οι φυσικοί αποδέκτες της, αλλά και όσους αποφασίζουν γι’ αυτά, δηλαδή τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Επίσης και όλους όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή του: εκδότες, συγγραφείς, εικονογράφους. Όμως, τα πράγματα στον χώρο του παιδικού βιβλίου δεν είναι όπως θα τα περιμέναμε, διότι κυκλοφορούν και κακά εκδοτικά προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά.

Οι ομιλητές που μετέχουν στη συζήτηση θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις, μεταξύ άλλων, στα ερωτήματα: «Ποια είναι τα προβλήματα των κακών παιδικών βιβλίων;», «Πού εντοπίζονται;». Θα δώσουν αρνητικά αλλά και θετικά παραδείγματα εκδοτικών παραγωγών και θα αναφερθούν σε θέματα όπως ο φανερός και ο κρυμμένος διδακτισμός, οι αντιγραφές και η έλλειψη πρωτοτυπίας, τα στερεότυπα στην πλοκή, τους χαρακτήρες και την εικονογράφηση, οι γλωσσικοί κώδικες, η θεματολογία και οι μόδες, η αισθητική παρουσίαση, τα γραφιστικά και η ποιότητα της εκτύπωσης.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

 

info:

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ