Μία επιστημονική περιήγηση... στο παιχνίδι και στη φαντασία | μαμα & παιδι , δραστηριοτητες | womenonly.gr
13:43
30/10/2014

Μία επιστημονική περιήγηση... στο παιχνίδι και στη φαντασία

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί σε μία επιστημονική περιήγηση… στο παιχνίδι και στην φαντασία! Πώς συνδέονται αυτές οι φαινομενικά ασύνδετες έννοιες; Υπάρχει επιστήμη στα παιχνίδια; Υπάρχει φαντασία στην επιστήμη;  

Αφήνουμε την αυστηρή πλευρά της επιστήμης και αναζητούμε τη σύνδεση της επιστημονικής σκέψης με το παιχνίδι και τη φαντασία. Στο διαδραστικό εργαστήρι τα παιδιά θέτουν την φαντασία τους σε δράση και κάνουν πειράματα για να λύσουν ένα μυστήριο.

Στην επίδειξη πειραμάτων εξετάζουμε γνωστά και αγαπημένα παιχνίδια και αποκαλύπτουμε την επιστήμη που κρύβουν. Το απόγευμα, στη διαδραστική αφήγηση, βουτάμε σε ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας. Ποιος ήταν ο ρόλος της στον τρόπο σκέψης διάσημων διανοητών; Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 25 Οκτωβρίου 2014 μέχρι την 1 Φεβρουαρίου 2015, το πρόγραμμα της ενότητας «Επιστήμη, Παιχνίδι, Φαντασία» περιλαμβάνει:

11:30 – 12:45 Διαδραστικό Εργαστήρι: «Ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας»
(απευθύνεται σε παιδιά 9 έως 12 ετών)

Τα παιδιά καλούνται να λύσουν έναν ινδιάνικο γρίφο, ο οποίος είχε μείνει για αιώνες αναπάντητος. Το μυστήριο του γρίφου αφορά στη φωτιά και στον τρόπο επικοινωνίας των ινδιάνικων φυλών. Τι είναι η φωτιά; Τι μπορεί να συνέβη στο χωριό των Iνδιάνων; Στη δραστηριότητα αυτή η φαντασία συναντά την επιστημονική σκέψη και το πείραμα και… όλα μπορούν να συμβούν!
 

13:30 - 14:10 Επίδειξη Πειραμάτων: «Η Επιστήμη των παιχνιδιών»
(προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)

Αυτόν τον χειμώνα αφήνουμε στην άκρη τον εργαστηριακό εξοπλισμό και πιάνουμε τα παιχνίδια! Μελετάμε κλασικά και αγαπημένα παιχνίδια που ξεγελούν τη λογική και κρύβουν μέσα τους μεγάλες δόσεις επιστήμης! Τρυποκάρυδοι, κλόουν, βάτραχοι και πυροσβέστες μας αποκαλύπτουν τα μυστικά της μηχανικής. Σβούρες, ελατήρια, μπαλάκια και μπίλιες, ακροβάτες που ισορροπούν στο κενό και παιχνίδια που «αψηφούν» τους νόμους της φυσικής μάς ταξιδεύουν στην επιστήμη που κρύβουν τα παιχνίδια.


15:30 - 16:15 Διαδραστική Αφήγηση: «Επιστήμη, φαντασία και εφευρετικότητα»
(προτείνεται για παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες)

Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην επιστήμη και στη φαντασία; Τι ρόλο έπαιξε η φαντασία στη σκέψη διάσημων διανοητών του παρελθόντος; Τι σχέση μπορεί να έχει ο Αϊνστάιν με μια ηλεκτρική σκούπα και ένα κομμάτι τυρί; Σε αυτή τη διαδραστική αφήγηση, μικροί και μεγάλοι αφήνουμε στην άκρη όσα είχαμε κατά νου για την αυστηρότητα της επιστημονικής σκέψης και, με οδηγό μας έναν συνδετήρα (!), ταξιδεύουμε στη χώρα των θαυμάτων και της επιστημονικής φαντασίας. Περνάμε μέσα από σκουληκότρυπες, περιδιαβαίνοντας στον χωρόχρονο, για να συναντήσουμε τον Ντα Βίντσι, τον Τέσλα και άλλους πολλούς. Ο κόσμος της φαντασίας τελικά, ίσως δεν είναι και τόσο διαφορετικός από αυτόν της επιστήμης!

Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε όμως να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Info:

«Επιστήμη, Παιχνίδι, Φαντασία»
στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας
από τις 25 Οκτωβρίου 2014 μέχρι την 1 Φεβρουαρίου 2015 

Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: rd@eugenfound.edu.gr, ενώ οι σκύλοι- οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Πληροφορίες σχετικά με τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου: https://www.eef.edu.gr
 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ