Τηλεοπτικές «συνταγές» που έχουμε ξαναδεί

04.09.2007
Δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη, αλλά κάθε χρόνο η «αντιγραφή» στην τηλεόραση δίνει και παίρνει. Αναγνωρίζουμε με ευκολία πολλά από τα νέα ελπιδοφόρα σενάρια των σειρών, σχεδόν ξέρουμε τι θα δούμε και απλώς ανακυκλώνονται οι ηθοποιοί.

Aπό τη Χρύσα Αντωνίου

Ητηλεόραση μιμείται τον εαυτό της, δανείζεται στοιχεία στη μυθοπλασία της από τον κινηματογράφο ελληνικό και ξένο ακόμα και από το θεατρικό κλασικό ρεπερτόριο για να συγκινήσει ή να διασκεδάσει. Βλέπεις ένα σίριαλ και αναρωτιέσαι «μα, αυτό δεν το ξαναείδα;». Κι όμως, είναι το καινούργιο «φαγητό» που μας σερβίρουν σε άλλο σερβίτσιο, με νοστιμιά όμως δοκιμασμένη. Άλλωστε, και ο δανεισμός είναι πια νομιμότατος, καθώς αυξάνονται και οι ξένες τηλεοπτικές σειρές που «βαφτίζονται» ελληνικές. Η τάση «ελληνοποίησης» ξένων σειρών είναι η μόδα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην τηλεόρασή μας. Τι θα δούμε, λοιπόν, φέτος που το έχουμε ξαναδεί ή τουλάχιστον που έχει δανειστεί στοιχεία από τη μυθοπλασία παλιότερων σίριαλ; Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει στο ελάχιστο ότι αυτές οι σειρές δεν αποκλείεται να χτυπήσουν σαν τρελές υψηλά νούμερα τηλεθέασης.

«Γοργόνες» αλά Ντάριλ Χάνα
Πριν από μερικά χρόνια η Ντάριλ Χάνα έκανε επιτυχία στην αμερικάνικη ταινία «Η γοργόνα», καθώς υποδύθηκε τη γυναίκα-γοργόνα που βγαίνει στη στεριά, γιατί ερωτεύτηκε έναν απλό υπάλληλο. Σε λίγο, όμως, θα έχουμε τις δικές μας «Γοργόνες» στο Mega, που δεν είναι άλλες από την Αγγελική Λάμπρη και τη Λίνα Σακκά, οι οποίες δεινοπάθησαν μέχρι να μάθουν να χειρίζονται το μονοπέδιλο αλλά και από την ειδική εκπαίδευση σε πισίνα, καθώς έπρεπε να κινούνται με άνεση στο νερό. Στο συγκεκριμένο σίριαλ θα υπάρχουν ακόμη και υποβρύχιες σκηνές. Όσο για τον κοινό θνητό που θα τις γοητεύσει, δεν είναι άλλος από τον ωραίο «ψαρά» Γιώργο Σεϊταρίδη, ο οποίος θα τις ανακαλύψει στην παραλία. Το θαλασσινό σουρεαλιστικό παραμύθι με τα πολλά κωμικά στοιχεία αλλά και τη «γεύση» από κλασική χολιγουντιανή ταινία θα σκηνοθετήσει ο «μάγος» του «Παρά πέντε» Αντώνης Αγγελόπουλος.

Ο «Γητευτής των αλόγων»
Τη δόξα του Χολιγουντιανού «Γητευτή των αλόγων» Ρόμπερτ Ρέντφορντ ζήλεψε ο Αλέξανδρος Σταύρου, που θα γίνει ο Έλληνας «Γητευτής» στον ΑΝΤ1, ο «καλός» γαιοκτήμονας, γιατί θα υπάρχει και ο «κακός» Ιωσήφ Μαρινάκης, ανάμεσα στους οποίους θα μπει η Μαρία Κορινθίου (σ.σ.: στην ταινία το γυναικείο ρόλο υποδύθηκε η Σκάρλετ Γιόχανσον). Τα γυρίσματα γίνονται στην περιοχή της Λαζαρίνας, σε ένα μαγευτικό τοπίο στη Θεσσαλία, σε ένα ιπποφορβείο. Οι δύο πρωταγωνιστές έκαναν εντατικά μαθήματα ιππασίας, αφού το απαιτούσε ο ρόλος τους. Πάντως, οι πρώτοι διδάξαντες σε τέτοιου είδους ρόλους ήταν οι Νίκος Κούρκουλος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Κώστας Πρέκας, Κώστας Καζάκος και Λάκης Κομνηνός, που άφησαν εποχή ως ήρωες-ιππείς στον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο.

«Φίλα το βάτραχό σου», Σταχτοπούτα
Ένα από τα πιο όμορφα παραμύθια, η «Σταχτοπούτα», η οποία γνωρίζει τον πρίγκιπα που δεν γνωρίζει την πραγματική της ταυτότητα, θα «δανείσει» στοιχεία του στο «Φίλα το βάτραχό» σου στον ΑΝΤ1. Μόνο που εδώ το πριγκιπόπουλο είναι ένας φιλόδοξος πολιτικός (Θοδωρής Αθερίδης) και η μοντέρνα Σταχτοπούτα η Σμαράγδα Καρύδη, καμαριέρα σε ένα ξενοδοχείο, αλλά εκείνος νομίζει ότι είναι πλουσιοκόριτσο. Όπως συνέβη άλλωστε και στον Ραλφ Φάινς στη γνωστή χολιγουντιανή ταινία «Η καμαριέρα» με την Τζένιφερ Λόπεζ.

Τα ελληνικά «Χ-FΙLΕS»
Δεν θα έχει μόνο η αμερικανική τηλεόραση τις ιστορίες μυστηρίου της. Το «πείραμα» των «Χ-FΙLΕS» πέτυχε και στην ελληνική τηλεόραση κι έτσι ο ΑΝΤ1 συνεχίζει τις «Ιστορίες μυστηρίου» κάνοντάς τες «Ιστορίες από την απέναντι όχθη», γιατί έχει και το μεταφυσικό την ομορφιά του. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, θα περάσουν από τα αυτοτελή επεισόδια της σειράς πολλοί γνωστοί ηθοποιοί.

Αγάπη μου, άλλαξε σπίτι
Θυμάστε το σίριαλ του ΑΝΤ1, το πετυχημένο «Κωνσταντίνου και Ελένης» που βλέπουμε σε επανάληψη; Φαίνεται ότι οι ήρωές του, που αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό, μετακόμισαν σε άλλο τηλεοπτικό σπίτι. Τι εννοούμε; Στη νέα του μορφή, στο σίριαλ «Αμόρε μίο» στον Alpha, πρωταγωνιστούν ο Νίκος Ψαρράς και η Νικολέττα Καρρά, οι οποίοι θα αναγκαστούν να ζήσουν στο ίδιο σπίτι αν και είναι εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες. Σκοπός τους είναι ποιος θα κατορθώσει να διώξει τον άλλον από το σπίτι, αλλά ο φτερωτός θεός του έρωτα θα κάνει το θαύμα του Κύκλος είναι και γυρίζει στα σίριαλ!

Γιατροί και αστυνομικοί εν δράσει
Μη ζηλεύετε την ξένη σειρά «Στην εντατική», γιατί έρχεται στον ΑΝΤ1 το «Γενικό νοσοκομείο» με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη, που επιστρέφει στη μικρή οθόνη. Μαζί του οι Παναγιώτης Μπουγιούρης ο ένας από τους ωραίους της «Βέρας στο δεξί», Σοφοκλής Πέππας και Σοφία Παυλίδου, σε καθημερινές συγκινητικές ιστορίες που διαδραματίζονται μέσα σ' ένα νοσοκομείο. Άλλωστε, και το «Αν μ αγαπάς», η καθημερινή σειρά του Alpha που βασίζεται στην αντίστοιχη ιταλική, σε νοσοκομείο διαδραματίζεται με πρωταγωνιστές τους Νίκο Ψαρρά, Νίκο Γαλανό, Ευδοκία Ρουμελιώτη κ.ά.

Και αν οι γιατροί έχουν πέραση, πού να δείτε οι αστυνομικοί επιθεωρητές. Οι σύγχρονοι Σέρλοκ Χολμς και «ντετέκτιβ Μονκ» εντυπωσιάζουν το κοινό. Έτσι, μετά τον αστυνόμο Μπέκα (Ιεροκλής Μιχαηλίδης) στις «Αστυνομικές ιστορίες» του Alpha έρχονται τα «Ίχνη» στο Mega, με τον αστυνόμο Μάρκο (Γιάννης Νταλιάνης), αλλά και ο αστυνόμος Χαρίτος (Μηνάς Χατζησάββας) στην «Άμυνα ζώνης» της ΝΕΤ.

«Ελληνοποιημένες» σειρές
Κάπως έτσι οι ήρωες και τα σενάρια κύκλους κάνουν, ενώ ήδη «ελληνοποιούνται» νόμιμα και ξένες σειρές. Στην αρχή είχαμε τα μεξικάνικα, τώρα μας κατακλύζουν τα ισπανικά και τα ιταλικά. Στο Μega το μεξικάνικο «Αμόρ», με τον Ιωάννη Παπαζήση να υποδύεται διπλό ρόλο, τον Πάνο και τον Ορέστη, οι οποίοι αποδεικνύεται τελικά ότι είναι δίδυμα αδέλφια. Θυμάστε τον Νίκο Ξανθόπουλο που υποδυόταν και τον κακό δίδυμο αδελφό του, ο οποίος του πήρε τα πάντα, ακόμα και τη γυναίκα που αγαπούσε (Αφροδίτη Γρηγοριάδου) ενώ εκείνος έφυγε με ένα σφουγγαράδικο για να ξεχάσει τον πόνο του; «Η καρδιά ενός αλήτη» λεγόταν η ταινία και βγήκε πολύ πριν οι Μεξικάνοι ανακαλύψουν τις δραματικές σαπουνόπερές τους. Άλλωστε, το μοτίβο του πλούσιου και φτωχού, του καλού και κακού αδελφού παραμένει κλασικό από το δικό μας παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο.

«Λατρεμένοι γείτονες» στα ελληνικά
Στο Μega ετοιμάζεται το «Μis amorables vecinos», δηλαδή οι «Λατρεμένοι γείτονες». Μια ισπανική κωμική σειρά που αναφέρεται στην ευτράπελη γειτνίαση μιας οικογένειας νεόπλουτων με μια οικογένεια αριστοκρατών. Κάτι δηλαδή σαν το κινηματογραφικό «Λαός και Κολωνάκι» ή το «Στουρνάρα 288», με τη φτωχολογιά και την αριστοκρατία να προσπαθούν να συμβιώσουν Στη σειρά θα δούμε τους Κώστα Κόκλα, Άβα Γαλανοπούλου, Έφη Παπαθεοδώρου, Εριέτα Μουτούση κ.ά.

«Τόλμη και γοητεία» στα μέτρα μας
Ποιος είπε ότι δεν αρέσουν στους Έλληνες σαπουνόπερες τύπου «Τόλμη και γοητεία» έστω και αν μας έρχονται από την Ιταλία; Το «Vivere» γίνεται «Ζωή ξανά» στον Αlpha και έρχεται να μας καθηλώσει. Πολλή χλιδή και λαμπεροί πρωταγωνιστές (Κώστας Καζάκος, Λάκης Κομνηνός, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλέκος Συσσοβίτης κ.ά.) σε μια ιστορία γεμάτη ίντριγκες, έρωτες και πάθη!

Τα δικά μας «Φιλαράκια»
Η νεανική σειρά τα «Φιλαράκια» σκίζει και έχει αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό. Αυτό σκέφτηκε φαίνεται το Mega και ετοιμάζει το «Βig bang», μια νεανική κωμωδία καταστάσεων, παρεξηγήσεων και ατέλειωτων συμπτώσεων. Τα φιλαράκια μάλιστα υπηρετούν στο 13ο Τάγμα Πεζικού στη Λάρισα είναι ο Λάζαρος (Δημήτρης Κουρούμπαλης) και ο Νίκος (Μάξιμος Μουμούρης). Στην παρέα θα προστεθεί η Μαργαρίτα (Θάλεια Ματίκα), που θα υποδύεται την κόρη του διοικητή (Δημήτρης Τσουμάκης), αλλά και η πρώην κοπέλα του Λάζαρου και νυν του Νίκου, η Βάσω (Σοφία Φαραζή). Από κει και πέρα θα αρχίσει ένα ερωτικό γαϊτανάκι χωρίς τέλος Σαν να είμαστε «Ραντεβού στον αέρα» Θυμάστε, την παλιά καλή ελληνική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, όπου οι σμηνίτες Κώστας Βουτσάς και Ανδρέας Ντούζος ερωτεύονται τη Μάρθα Καραγιάννη και την Ελένη Προκοπίου, ενώ τη Ρένα Βλαχοπούλου ερωτεύεται ο πτέραρχος Γιάννης Βογιατζής. Πώς να το κάνουμε, έχει και ο ελληνικός κινηματογράφος τις δικές του χολιγουντιανές παραγωγές που κρατάνε εδώ και χρόνια.

Την ίδια «συνταγή», όμως, φαίνεται ότι αξιοποιεί και ο Alpha, με τα «Υπέροχα πλάσματά» του (Μυρτώ Αλικάκη, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Φαίδρα Δρούκα), όπου μας περιγράφει διάφορες περιπέτειες από τις ζωές των 35άρηδων ηρώων του.

«Ο τζίτζικας» και «Τα κορίτσια»
Ο ΑΝΤ1 «ζήλεψε» την πετυχημένη ελληνική ταινία και βρήκε και τους δύο ηθοποιούς που θα ενσαρκώσουν τους ρόλους στην ΤV, το γαλαντόμο Σάκη Μπουλά και το σφιχτοχέρη Παύλο Χαϊκάλη (στην ελληνική ταινία «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας» πρωταγωνίστησαν ο Βασίλης Αυλωνίτης και ο Νίκος Σταυρίδης). Αλλά και το κλασικό έργο «Ένα αταίριαστο ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον, με τους δύο φίλους που είναι εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες αλλά μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε, δίνει ιδέες και στους σύγχρονους σεναριογράφους της τηλεόρασης. Μαζί με τους δύο κωμικούς συμπρωταγωνιστούν η Κατερίνα Σαβράνη, η Ασπασία Τζιτζικάκη και η Τζόυς Ευείδη.

Στο ίδιο κανάλι έρχονται «Τα κορίτσια του μπαμπά», καθώς από τα χρόνια του Σέξπιρ κρατάει το μοτίβο της σχέσης του δυναμικού πατέρα «Βασιλιά Λιρ» με τις τρεις δυναμικές κόρες του. Εδώ ο πατέρας (Παύλος Χαϊκάλης) με αφορμή την αρρώστια του ενώνει τις τρεις κόρες του (Ελένη Καστάνη, Κατερίνα Παπουτσάκη και Ράνια Σχίζα). Κάτι σαν τα «Εγκλήματα καρδιάς» με τις Νταϊάν Κίτον, Τζέσικα Λανγκ, Σίσι Σπέισικ.

Μετά τους Κρητικούς οι Μανιάτες
Την αρχή έκανε ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, συνέχισαν «Η νεράιδα και το παλικάρι» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τους φοβερούς Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες, ακουλούθησε τηλεοπτικά η κρητική βεντέτα με της «Αγάπης μαχαιριά» και τώρα έρχεται η σειρά της Μάνης. Στον Alpha (σ.σ.: αυτήν τη φορά η σειρά θα έχει κωμικά στοιχεία) θα λένε «Μου το κρατάς μανιάτικο», με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Παρτσαλάκη και τον Χάρη Σώζο.