Πώς θα καθυστερήσω την περίοδο; Ο γιατρός απαντά

26.07.2018
Πώς θα καθυστερήσω την περίοδο; Ο γιατρός απαντά
Έχεις κανονίσει τις καλοκαιρινές σου διακοπές, όμως τις ημέρες εκείνες πιθανότατα θα έρθει και η περίοδός σου; Ρωτήσαμε τον γυναικολόγο dr Παναγιώτη Πολύζο για τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να την καθυστερήσεις για μερικές ημέρες και μεταφέρουμε την απάντηση, όπως τη λάβαμε ώστε να επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει.

"Τεχνικά μιλώντας, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις όταν είσαι αδιάθετη - από σεξ μέχρι κολύμπι- και δεν θα πρέπει ποτέ να νιώσεις ότι κάτι είναι εκτός ορίων εξαιτίας αυτής. Αλλά λόγω διαφόρων συμπτωμάτων όπως οι πόνοι, η αλλαγή της διάθεσης και η αιμορραγία, μπορεί να επιθυμείς να αποφύγεις την αναστάτωση που συχνά προκαλεί.

Αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας χάπια τα οποία περιέχουν ορμόνες παρόμοιες με αυτές που παράγει φυσιολογικά το σώμα σου.

Το γνωστό αντισυλληπτικό χάπι είναι ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος, όχι μόνο να καθυστερήσεις, αλλά και συνολικά να προγραμματίσεις πότε θα έρθει η περίοδός σας. Αυτή η λύση θα πρέπει να εφαρμόζεται πάντα υπό την καθοδήγηση του γυναικολόγου σου και εξαρτάται από το είδος των αντισυλληπτικών που παίρνεις.

Είναι προτιμότερη επιλογή:

  • εάν ήδη το χρησιμοποιείς και σαν αντισύλληψη
  • εάν γενικά έχεις άστατο κύκλο
  • εάν γνωρίζεις καιρό πριν πότε ακριβώς θέλεις να μην έχεις περίοδο

Εναλλακτική λύση στο αντισυλληπτικό χάπι είναι να πάρεις χάπια προγεστερόνης λίγες ημέρες πριν τη επικείμενη περίοδό σου.

Είναι προτιμότερη επιλογή:

  • εάν η απόφαση είναι της τελευταίας στιγμής και δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο που χρειάζεται το αντισυλληπτικό χάπι για να δράσει
  • εάν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις ή παρενέργειες από την λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν ξεκινήσεις την αγωγή που έχεις επιλέξει. Μπορεί να σου υποδείξει ποια είναι η πιο κατάλληλη προσέγγιση για την περίπτωση σου και να σε καθοδηγήσει σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα κατά την λήψη της"

Διάβασε επίσης: Θέλεις να μείνεις έγκυος; Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να συλλάβεις

Dr. Παναγιώτης Θ. Πολύζος
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Αναπαραγωγής
Μέλος του Institute of Life – Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Μαιευτήριο Ιασώ
Website: www.drpolyzos.gr