Το σώμα σου «μιλάει»... Άκουσέ το! | αρμονικη ζωη , υγεία | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ / ΥΓΕΙΑ
16:00
14/6/2016

Το σώμα σου «μιλάει»... Άκουσέ το!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

7+1 ήχοι του σώματος και τι θέλουν να μας πουν.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
1 / 3
ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
<p>Μπορεί όταν φταρνίζεσαι να λες πως κάποιος σε μελετάει ή να πιστεύεις πως η κοιλιά σου γουργουρίζει επειδή πεινάτε, όμως η επιστήμη έχει τις δικές της εξηγήσεις για τους «ήχους» που παρ

Μπορεί όταν φταρνίζεσαι να λες πως κάποιος σε μελετάει ή να πιστεύεις πως η κοιλιά σου γουργουρίζει επειδή πεινάτε, όμως η επιστήμη έχει τις δικές της εξηγήσεις για τους «ήχους» που παράγει το σώμα σου.

Ακούς «γατάκια» στο στήθος, οι αρθρώσεις σου κάνουν κρακ, ροχαλίζεις ή έχεις συχνά λόξιγκα; Αναγνώρισε τους ήχους που παράγει το σώμα σου, δες τι συμβαίνει αλλά και πότε πρέπει να ανησυχήσεις.

1. Ακούω «γατάκια» στο στήθος

Τι φταίει: Συχνά ένα κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει «σφύριγμα» στην αναπνοή ή «βράσιμο» και «γατάκια» στο στήθος. Όταν όμως τα συμπτώματα αυτά επιμένουν για εβδομάδες αφού περάσει η ίωση και πέσει ο πυρετός, υπάρχει η πιθανότητα άσθματος, οι κρίσεις του οποίου πυροδοτούνται από αλλεργιογόνα όπως η γύρη, ο καπνός του τσιγάρου, η σκόνη, οι μύκητες κ.ά.

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις: Το άσθμα χαρακτηρίζεται από μία πλειάδα συμπτωμάτων, αλλά τα κυριότερα είναι η δύσπνοια, ο βήχας, ο συριγμός (τα λεγόμενα «γατάκια») και το σφίξιμο στο στήθος. Εάν λοιπόν τα συγκεκριμένα συμπτώματα δεν έχουν υποχωρήσει μετά την ίωση, μια απλή εξέταση που λέγεται σπιρομέτρηση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διάγνωση, καθώς βοηθά να αξιολογηθεί η δύναμη της εκπνοής, λένε οι ειδικοί από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

2. Φταρνίζομαι στα καλά καθούμενα

Τι φταίει: Το φτάρνισμα είναι ένας μηχανισμός άμυνας σε οτιδήποτε ερεθίσει το βλεννογόνο του ανώτερου αναπνευστικού (που εκτείνεται από τα ρουθούνια μέχρι και το φάρυγγα). Οποιαδήποτε δηλαδή εισβολή από ξένα σώματα στο ρινικό πέρασμα (π.χ. σκόνη, ιοί, μικρόβια) ή και διαταραχές (π.χ. φλεγμονές, αλλεργική ρινίτιδα κ.ά.) αποτελούν την αιτία του φταρνίσματος. Με αυτό τον τρόπο τα αποβάλλει ο οργανισμός μας, μια και δεν γίνεται να αποβληθούν αλλιώς!

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις: Εάν το ξαφνικό επαναλαμβανόμενο φτάρνισμα (10-30 συνέχεια), που είναι το πιο ενδεικτικό σύμπτωμα της αλλεργικής ρινίτιδας, εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη (εποχή της ανθοφορίας). Επίσης, εάν τα ξαφνικά φταρνίσματα συνοδεύονται από έντονη φαγούρα στη μύτη και έκκριση υγρού (που μοιάζει με νερό) ή με κοκκίνισμα των ματιών, φαγούρα, και αίσθηση καψίματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις το καλύτερο είναι να επισκεφτείς τον αλλεργιολόγο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
1 / 3
ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ