Τι είναι τα βιολογικά ταμπόν και πού διαφέρουν από τα συμβατικά | αρμονικη ζωη , υγεία | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ / ΥΓΕΙΑ
20:03
26/3/2019

Τι είναι τα βιολογικά ταμπόν και πού διαφέρουν από τα συμβατικά

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Υπάρχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ για το πώς να αντιμετωπίσεις την περίοδό σου, συμπεριλαμβανομένων των κυπέλων περιόδου και των ειδικών εσωρούχων. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα ταμπόν εξακολουθούν να κυριαρχούν καθώς είναι η πιο εύκολη και πιο προσιτή επιλογή.

Αν λοιπόν είσαι φανατική του ταμπόν, ίσως να γνωρίζεις ότι μια από τις επιλογές που έχεις είναι τα βιολογικά ταμπόν για τα οποία θα έχεις αναρωτηθεί αν πρέπει να τα δοκιμάσεις. Αλλά, τι σημαίνει «βιολογικό» όταν πρόκειται για ταμπόν και πραγματικά έχει σημασία αν ο τρόπος αντιμετώπισης της περιόδου σου, είναι απολύτως φυσικός;

Και τελικά , ποια είναι η διαφορά μεταξύ κανονικών ταμπόν και βιολογικών ταμπόν;

Τα βιολογικά ταμπόν διαφέρουν από τα συμβατικά ταμπόν με διάφορους τρόπους, λέει η Δρ. Alyssa Dweck, γυναικολόγος στο Westchester της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του «The Complete A to Z for Your V».

Πρώτον, τα βιολογικά ταμπόν είναι συνήθως κατασκευασμένα από 100% βιολογικό βαμβάκι, σε αντίθεση με τα κανονικά ταμπόν, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ρεγιόν και μη βιολογικό βαμβάκι. Τα βιολογικά ταμπόν λευκαίνονται επίσης με υπεροξείδιο, ενώ τα συμβατικά ταμπόν λευκαίνονται για να είναι απολύτως λευκά, με χλώριο.

Διάβασε επίσης: «Κόλλησε» το ταμπόν! Τι πρέπει να κάνω;

Σύμφωνα με τη Dweck, όταν τα ταμπόν λευκανθούν με χλώριο, δημιουργείται διοξίνη ως υποπροϊόν. «Η διοξίνη είναι μια γνωστή καρκινογόνος ουσία (μια ουσία που είναι ικανή να προκαλέσει καρκίνο) και πιθανόν διαταρράσει και τις ορμόνες, αλλά - και αυτό είναι ένα μεγάλο «αλλά – ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων απαιτεί από όλους τους κατασκευαστές ταμπόν να παρακολουθούν τα επίπεδα διοξινών, έτσι δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείς», λέει η Δρ Dweck.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές βιολογικών ταμπόν ισχυρίζονται ότι τα ταμπόν τους είναι απαλλαγμένα από τις χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες, καθώς και από άλλα συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται για απορροφητικότητα, φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, τα οποία χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία βαμβακιού - αλλά, σύμφωνα με την Dr Dweck, οι διαφορές «δεν έχουν μελετηθεί επιστημονικά».

Λοιπόν, υπάρχουν οφέλη από τη χρήση βιολογικών ταμπόν αντί των συμβατικών;

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της χρήσης βιολογικών ταμπόν είναι ότι είναι συνήθως μη αρωματισμένα, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό για τις γυναίκες με ευαίσθητο δέρμα, υποστηρίζει η Δρ Dweck.

Διάβασε επίσης: Πες μου για την ηλικία των γονιών σου -και την υγεία τους- να σου πω πόσα χρόνια θα ζήσεις

Αλλά όλα αφορούν την προσωπική προτίμηση της κάθε γυναίκας. «Το συμπέρασμα, είναι ότι τα συμβατικά ταμπόν παρακολουθούνται από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και είναι, σε γενικές γραμμές, ασφαλή για τις περισσότερες γυναίκες», λέει.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι ότι τα βιολογικά ταμπόν δεν μειώνουν τον κίνδυνο του συνδρόμου τοξικού σοκ (TSS), μιας σπάνιας, αλλά απειλητικής για τη ζωή βακτηριακής λοίμωξης. «Το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι πιθανό με συμβατικά ή βιολογικά ταμπόν, βαμβάκι ή συνθετικό, βιολογικό βαμβάκι ή μη βιολογικό βαμβάκι», αναφέρει η Δρ Dweck.

«Ο κίνδυνος σχετίζεται με την απορροφητικότητα και το μήκος του ταμπόν - όσο πιο απορροφητικό και όσο μεγαλύτερο είναι το ταμπόν στον κόλπο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για TSS», λέει η γιατρός, γι 'αυτό προτείνει να χρησιμοποιήσεις το λιγότερο απορροφητικό ταμπόν για τη ροή και να παρακολουθείς τον χρόνο παραμονής (όχι περισσότερο από έξι έως οκτώ ώρες κάθε φορά).

Άρα λοιπόν τα χρειάζεσαι τα βιολογικά ταμπόν; Όχι ακριβώς, αλλά αν σε ενδιαφέρει να δοκιμάσεις βιολογικά ταμπόν για να ελαχιστοποιήσεις την ευαισθησία ή πιθανόν να μειώσεις την έκθεση σε χημικά, υπάρχουν αρκετές επιλογές για να επιλέξεις. Θα χρειαστεί τελικά να επιλέξεις κάποιο με το οποίο θα αισθάνεσαι καλύτερα.

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ