Τι είναι η προεμμηνόπαυση; 4 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις | αρμονικη ζωη , υγεία | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ / ΥΓΕΙΑ
9:00
30/8/2019

Τι είναι η προεμμηνόπαυση; 4 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Λίγο πριν την εμμηνόπαυση συμβαίνει το... απίθανο!

Όπως συμβαίνει με τις πρώτες περιόδους μιας γυναίκας, έτσι και οι τελευταίες είναι πολλές φορές δύσκολες με πολλά συμπτώματα και ορμονικές μεταπτώσεις. Σύμφωνα με την έρευνα της Sheryl Gurrentz, συγγραφέα του βιβλίου Strange Period: Insights Into the Bizarre Experiences of Perimenopausal Women, η διάρκεια του κύκλου, η ποσότητα του αίματος αλλά και κάθε είδους παράξενες παρενέργειες δείχνουν τα... δόντια τους σε αυτό το διάστημα λίγο πριν την εμμηνόπαυση.

Διάβασε επίσης: Τέλεια μαλλιά στα 50+; 6 μυστικά για να δείχνεις 10 χρόνια νεότερη (τουλάχιστον)!

Κι όταν λέμε "λίγο πριν" εννοούμε έως και 10 χρόνια πριν την οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσης. Ναι, αυτό σημαίνει πως ίσως να δεις κάποια από αυτά τα συμπτώματα ακόμα και πριν μπεις στα 40! Ένας κύκλος μπορεί να διαρκέσει έως και 80 μέρες ή πολύ λιγότερο απ'ότι συνήθως, η ροή είναι πολύ μεγαλύτερη ενώ ένα 30% δήλωσε πως η περίοδός δυσκολεύει και διαταρράσει την καθημερινότητα και το πρόγραμμά του.

Επειδή όμως τα ίδια συμπτώματα είναι ένδειξη για μια μεγάλη γκάμα παθήσεων είναι καλό να παρακολουθείς πάντα τον κύκλο σου και σε περίπτωση αλλαγής, να μιλήσεις με τον γιατρό σου. Δες παρακάτω 4 συνηθισμένα συμπτώματα και πώς θα πρέπει να τα αντιμετωπίσεις.

#1 Μεγάλη διάρκεια περιόδου

Αν η περίοδός σου διαρκεί πάνω από 6 μέρες ίσως βρίσκεσαι στην προεμμηνόπαυση. Κάποιους μήνες ίσως να μην υπάρχει οωρρηξία και να έχουν αντίστοιχα πέσει τα επίπεδα των οιστρογώνων και της προγεστερόνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια πολύ παχιά στρώση στο εσωτερικό της μήτρας η οποία χρειάζεται πολλές πολλές ημέρες για να αποβληθεί με την επόμενη περίοδό σου.

Πότε να μιλήσεις με τον γιατρό σου: Αν η περίοδός σου κρατά για πάνω από 7 ημέρες ή αν έχει αυξηθεί δραματικά η διάρκειά της, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως κρατά λιγότερες από 6. Ο γιατρός θα κάνει έλεγχο για τυχόν προκαρκινικά κύτταρα που δεν εμφανίζονται στο Τεστ ΠΑΠ.

Αυτό το διάβασες; Πλησιάζεις τα 50; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να έχεις καλή υγεία

#2 Πολύ μεγάλη ροή

Είναι πολύ συνηθισμένο να αυξάνεται η ροή κατά την προεμμηνόπαυση, ιδίως αν έχεις πολλά περιττά κιλά. Μπορεί ωστόσο να υπάρχουν αλλοιώσεις όπως ινομυώματα που προκαλούν την έντονη ροή.

Πότε να μιλήσεις με τον γιατρό σου: Αν εκτός από μεγάλη ροή βιώνεις και κόπωση ή αν η περίοδος παρεμποδίζει την καθημερινότητά σου. Ίσως τότε να πάσχεις και από έλλειψη σιδήρου όμως σε κάθε περίπτωση μιε εξέταση είναι επιβεβλημένη.

#3 Έχεις αίμα ανάμεσα στις περιόδους

Το σύμπτωμα γνωστό και ως "spotting" όπου παρατηρείς σταγόνες αίματος στο εσώρουχο, ανάμεσα σε δύο περιόδους, είναι συνήθως ένδειξη οωρρηξίας. Μπορεί όμως να είναι και ένδειξη ενός πολύποδα ή ινοαδενωμάτων ή ακόμα και μίας βαριάς μόλυνσης της μήτρας.

Πότε να μιλήσεις με τον γιατρό σου: Αν παρατηρήσεις spotting καλό θα είναι να εξεταστείς από το γιατρό σου προκειμένου να εντοπίσει την αιτία.

#4 Κάνει... επανεμφάνιση!

Νόμιζες ότι έφυγε για τα καλά αλλά μετά από 5 μήνες, η περίοδός σου επιστρέφει! Σύμφωνα με την γυναικολόγο Tara Allmen αυτό σημαίνει ότι "ο εγκέφαλος και οι οωθήκες σου βρίσκονται ακόμα σε διάλογο και πως ένα τελευαίο αυγό βρήκε τη διέξοδο προς τη μήτρα σου ξανά. Σύμφωνα με έρευνες, ο κύκλος διαρκεί περίπου 80 ημέρες κατά το τελευταίο έτος πριν την εμμηνόπαυση. Ίσως όμως η αιτία να είναι κάποια υπο ή υπερλειτουργία του θεροειδή αδένα.

Πότε να μιλήσεις με τον γιατρό σου: Αν δεν εμφανίσεις αίμα για 90 συνεχόμενες ημέρες και μετά η περίοδός σου εμφανιστεί ξανά. Σε αυτή την κατάσταση, που η μήτρα σου συσσωρεύει ιστούς για μήνες, είσαι πιο ευάλωτη για υπερπλασία της μήτρας και καλό θα ήταν να εξεταστείς.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ