Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μια ελίτσα; | αρμονικη ζωη , υγεία | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ / ΥΓΕΙΑ
7:53
5/5/2009

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μια "ελίτσα";

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Σάρα Τζέσικα και Σίντι έχουν από μια ελια ως σήμα κατατεθέν
Σάρα Τζέσικα και Σίντι έχουν από μια ελια ως σήμα κατατεθέν
Ζήλευες πάντα αυτή τη μικρή ελιά στο πρόσωπο της Σίντι Κρόφορντ ή της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ; Οι ελιές θεωρούνται απαραίτητο στοιχείο της σεξουαλικότητας μιας γυναίκας. Όμως, πολλές φορές μια μικρή ελιά μπορεί να γίνει επικίνδυνη και να καταλήξει σε μελάνωμα. Μην ανησυχείς. Η έγκαιρη διάγνωση και η ανώδυνη αφαίρεση των ύποπτων μελανοκυττάρων μπορεί να σε σώσει από δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ζήλευες πάντα αυτή τη μικρή ελιά στο πρόσωπο της Σίντι Κρόφορντ ή της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ; Οι ελιές θεωρούνται απαραίτητο στοιχείο της σεξουαλικότητας μιας γυναίκας. Όμως, πολλές φορές μια μικρή ελιά μπορεί να γίνει επικίνδυνη και να καταλήξει σε μελάνωμα. Μην ανησυχείς.  Η έγκαιρη διάγνωση και η ανώδυνη αφαίρεση των ύποπτων μελανοκυττάρων μπορεί να σε σώσει από δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η πραγματικότητα: το μελάνωμα είναι η δυσάρεστη εξέλιξη μιας ελιάς (σπίλος) στο δέρμα, δηλαδή μιας σκουρόχρωμης φυσικής κηλίδας (σημείο, φακή) που προϋπήρχε. Οι ελιές έχουν τη δική τους φυσική καλοήθη πορεία και σπανιότατα εξαλλάσσονται.

Η  μετάλλαξη των φυσιολογικών μελανοκυττάρων σε καρκινικά προκαλεί προβλήματα μόνο στους αμελείς. Η έγκαιρη διάγνωση και η αφαίρεση κάθε ύποπτης ελιάς μας απαλλάσσει από δυσάρεστες εκπλήξεις. Η αφαίρεση είναι απλή, ανώδυνη και ανέξοδη.

Τα προβλήματα του δέρματος:  προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη έκθεση του ατόμου στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία. Οι καλοήθεις κρεατοελιές έχουν διάμετρο μικρότερη από 5 χιλιοστά, δηληλαδή μικρότερη από μισό πόντο. Παραμένουν σταθερές σε μέγεθος, χρώμα και εμφάνιση και με περιφέρεια σαφώς περιγεγραμμένη, ομαλή και κανονική.

Το σημαντικότερο στην πρόληψη: είναι η ικανότητά μας να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τις διαφοροποιήσεις της ελιάς και σε μια ύποπτη αλλαγή, να ζητήσουμε αμέσως ιατρική συμβουλή. Αυτός θα ελέγξει και ανάλογα θα ζητήσει βιοψία.

Τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε:

1. Αν υπάρχει πρόσφατη αλλαγή σε κάποιο σημείο της ελιάς . Για παράδειγμα, το ένα μισό δεν μοιάζει (πλέον) με το άλλο μισό.

2. Αν προσφάτως η περιφέρεια της ελιάς δεν οριοθετείται με μια σαφή διαχωριστική γραμμή, αλλά εμφανίζεται ακανόνιστη, οδοντωτή και ασαφής ή αποκτά κατά θέσεις προεξοχές (πλοκάμια).

3. Αν το ομοιόμορφο σκούρο καφέ προς μαύρο χρώμα αποκτά πλέον ανομοιόμορφες αποχρώσεις με παραλλαγές του γκρι ή του μπλε.

4. Αν ο «όγκος της ελιάς» μεγάλωσε: σε διάμετρο, ιδιαίτερα αν απέκτησε διάμετρο πάνω από 7,5 χιλιοστά. Σε ύψος (1-2 χιλιοστά) και «βάθος» Δηλαδή δεν κινητοποιείται εύκολα με το δέρμα, γεγονός που συνέβαινε πριν.

5. Αν ο σπίλος που μεγεθύνεται παρασύρει σε μεγέθυνση και άλλες παρακείμενες ελιές.

Η αντιμετώπιση: συνίσταται στη βιοψία και την αφαίρεση. Η αποκατάσταση της όψης του δέρματος επιτυγχάνεται πλήρως με πλαστική σε περίπτωση που η εκτομή πρέπει να έχει βάθος. Ακολούθως εφαρμόζεται φαρμακευτική αγωγή με ιντερφερόνη-α ή με κατάλληλα εμβόλια.

Πόσο σημαντικη είναι η έγκαιρη διάγνωση; Παραστατικά αποδίδεται από το παράδειγμα που συνίσταται να ακολουθούν οι νέοι γιατροί: αν υποψιαστούν την πολύ σπάνια εντόπιση μελανώματος στην κοίτη ενός νυχιού, αυτός υποχρεούται να ζητήσει τη βιοψία του σπίλου, προκαλώντας ουσιαστικά παραμόρφωση ενός δακτύλου. Ο καρκίνος ηττάται μόνον από τον ευφυή που έχει το θάρρος να τον εξοστρακίσει από το σώμα του ΕΓΚΑΙΡΑ.

Aπό τον Dr Στέφανο Kαραγιαννόπουλο, Kαθηγητή Παθολογίας,  Διευθυντή Τμήματος Προληπτικής Iατρικής στην Kλινική Kυανούς Σταυρός.
drtruth@pegasus.gr

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ