Πονοκέφαλος; Διώξτε τον χωρίς φάρμακα | αρμονικη ζωη , υγεία | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ / ΥΓΕΙΑ
0:00
11/12/2006

Πονοκέφαλος; Διώξτε τον χωρίς φάρμακα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Πώς θα απαλλαγείτε από τους συχνούς πονοκεφάλους που σας βασανίζουν; Τι μπορείτε να κάνετε πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή; Ποιες τροφές «πυροδοτούν» μια κρίση ημικρανίας και πότε η κεφαλαλγία σας πρέπει επειγόντως να σας οδηγήσει στο γιατρό;

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

 

Ενας στους δυο ενηλίκους πάσχει από ημικρανία, την ενοχλητική αυτή μορφή πονοκεφάλου που εντοπίζεται συνήθως στη μια πλευρά του κεφαλιού. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες, από τα οποία τα 2/3 είναι γυναίκες. Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, διευθύντρια του Νευρολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», νευρολόγος, Κλημεντίνη Καραγεωργίου, μας ενημερώνει για τα πιο συχνά είδη πονοκεφάλων, τι προκαλεί τις γνωστές «κρίσεις» ημικρανίας καθώς και όλα όσα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφισή τους.

 

Οι συνήθεις ύποπτοι
Η ημικρανία είναι πολύπλοκη νευρολογική πάθηση, τα αίτια της οποίας δεν είναι ακόμα απολύτως γνωστά. Πιστεύεται όμως ότι το πρόβλημα προκύπτει από την περιοδική διαταραχή της λειτουργίας ομάδων νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

Μια κρίση της διαρκεί κατά κανόνα από 4 έως 72 ώρες και μπορεί να «πυροδοτηθεί» από την κόπωση, το στρες, ακόμη και τις μεταβολές του καιρού (ζέστη, υγρασία) καθώς επίσης κάποιες φορές και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών. Aκόμα, η έντονη κεφαλαλγία, που συνοδεύει κάθε κρίση ημικρανίας, μπορεί να συνυπάρχει και με οπτικές διαταραχές, γνωστές ως «αύρα» (λάμψεις, μαύρα στίγματα, σχήματα ζιγκ-ζαγκ), ναυτία και εμετό.«Παρ όλα αυτά», τονίζει η κ. Καραγεωργίου, «οι πάσχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η ημικρανία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να τεθεί υπό έλεγχο με ένα συνδυασμό θεραπείας, με αλλαγές στον τρόπο ζωής, με υποστήριξη από το οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον καθώς και με τη συνεργασία ενός ειδικού».

 

Πονοκέφαλος και ημικρανία: ποια η διαφορά;
Mια κεφαλαλγία μπορεί να οφείλεται σε πονοκέφαλο τάσης, όπως λέγεται, σε ημικρανία ή σε αθροιστική κεφαλαλγία, εξηγούν οι ειδικοί από την Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας, διευκρινίζοντας:

 

Το κύριο χαρακτηριστικό των πονοκεφάλων τάσης είναι ότι συνοδεύονται από μυϊκή σύσπαση στους ώμους, το λαιμό και το κεφάλι, ενώ ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στις δυο πλευρές του κεφαλιού ή στο πίσω μέρος. Παρουσιάζεται συνηθέστερα στις γυναίκες και οφείλεται κυρίως σε ψυχογενή αίτια.

 

Η ημικρανία προκαλείται από τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου και εντοπίζεται στο μισό κρανίο και συνήθως με αύρα (δηλαδή με πρόδρομα συμπτώματα). Αφορά κατεξοχήν τις γυναίκες και οφείλεται κυρίως σε κληρονομική προδιάθεση και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

 

Στην αθροιστική κεφαλαλγία το άτομο έχει πολλές κρίσεις έντονου πονοκεφάλου την ημέρα, καθεμία από τις οποίες διαρκεί από λίγα λεπτά μέχρι τρεις ώρες. Η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει για δυο-τρεις μήνες και μετά οι πονοκέφαλοι υποχωρούν για να εμφανιστούν ξανά κάποια στιγμή στο μέλλον. Είναι το είδος του πονοκεφάλου που παρουσιάζεται συνήθως στους άντρες που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και είναι εργασιομανείς.

 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πονοκέφαλος τάσης μαζί με την ημικρανία καλύπτουν πάνω από το 90% των περιπτώσεων, ενώ η αθροιστική κεφαλαλγία είναι πιο σπάνια και παρουσιάζεται σε ποσοστό 1-2% του γενικού πληθυσμού.

 

Πότε να πάω στο γιατρό;
Η κεφαλαλγία σπάνια είναι προάγγελος κάποιας σοβαρής αρρώστιας. Όμως, σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός είναι εκείνος που, εκτός από την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που πιθανόν να χορηγήσει, θα δώσει και συμβουλές για μια προληπτική θεραπεία. Η οποία συνήθως έχει να κάνει και με την αλλαγή του τρόπου ζωής. Δηλαδή: καλύτερη διατροφή, συχνότερη άθληση, λιγότερο στρες, μείωση του τσιγάρου κ.ά. Επίσης, η επίσκεψη στο γιατρό επιβάλλεται όταν: Ο πονοκέφαλος είναι βασανιστικός και σας αναγκάζει να διακόψετε κάθε δραστηριότητα. Παρουσιαστεί αμέσως ύστερα από χτύπημα στο κεφάλι, ακόμα κι αν αυτό ήταν ελαφρύ ή αν εμφανιστεί και αρκετή ώρα αργότερα από το χτύπημα. Συνοδεύεται από πρωτόγνωρα και ασυνήθιστα συμπτώματα, π.χ. βάρος στο πρόσωπο, απώλεια μνήμης ή αισθήσεων, μουδιάσματα ή αδυναμία στα άκρα. Εντοπίζεται σε μια ορισμένη περιοχή, π.χ. γύρω από τα μάτια και το μέτωπο ή αλλού. Εμφανίζεται ξαφνικά και φαινομενικά αναίτια.

 

Τα παυσίπονα μου έφεραν πονοκέφαλο
Όπως επισημαίνουν από την Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας, είναι πολλοί εκείνοι που συνηθίζουν να παίρνουν ακόμα και προληπτικά διάφορα αναλγητικά, για να... προλάβουν έτσι έναν τυχόν επερχόμενο πονοκέφαλο! Κι εδώ είναι που αρχίζει το πρόβλημα: Διότι τα παυσίπονα δεν καταργούν την κρίση πονοκεφάλου (ιδιαίτερα αν πρόκειται για ημικρανία), αλλά τις περισσότερες φορές προσφέρουν μικρή και προσωρινή ανακούφιση. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ο ασθενής αναγκάζεται συνεχώς να αυξάνει τη δόση του, πιστεύοντας ότι έτσι θα αυξήσει και το βαθμό ανακούφισης, με συνέπεια όμως τελικά να οδηγείται σε κατάχρηση φαρμάκων. Μελέτες που έγιναν έδειξαν ότι ο ένας στους τρεις από αυτούς που πάσχουν από πονοκεφάλους κάνει κατάχρηση παυσίπονων. Αυτή, όμως, η κατάχρηση οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο, αφού τα πολλά παυσίπονα, εκτός από τις γνωστές παρενέργειες, που εκδηλώνονται στο γαστρεντερικό, αναπτύσσουν και μια νέα μορφή πονοκεφάλου, τον «πονοκέφαλο από κατάχρηση παυσίπονων», όπως λέγεται.

 

Οι «ένοχες» τροφές
Η σοκολάτα, το τυρί, τα οινοπνευματώδη ποτά, ο καφές, τα θαλασσινά αλλά και τα εσπεριδοειδή είναι συνήθως οι τροφές που, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, ενοχοποιούνται για τις κρίσεις ημικρανίας. Πολλοί ειδικοί μάλιστα πιστεύουν ότι όσοι εκδηλώνουν ημικρανία μετά την κατανάλωση αυτών των τροφίμων πιθανόν έχουν ανεπάρκεια στο ένζυμο φαινολσουλφοτρανσφεράση (PST).

 

To ένζυμο αυτό έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει μια ομάδα ουσιών που λέγονται αμίνες και υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στα παραπάνω τρόφιμα. Όταν όμως το ένζυμο λείπει από τον οργανισμό, τότε τα επίπεδα των αμινών αυξάνονται, διεγείρουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων (συστατικών του αίματος) στον εγκέφαλο, δίνοντας εντολή για έναρξη ημικρανίας.

 

Τα ποσοστά με τα οποία ενοχοποιούνται για κρίσεις ημικρανίας οι διάφορες τροφές είναι:

74% η σοκολάτα
47% το τυρί
30% τα εσπεριδοειδή
18% τα τηγανητά και τα λίπη
15% το τσάι και ο καφές
14% το κρέας, ιδιαίτερα το χοιρινό
10% τα θαλασσινά

 

Στην Ελλάδα δημιουργήθηκε πρόσφατα Σύλλογος ασθενών πασχόντων από ημικρανία. Ο νέος αυτός σύλλογος, με την ονομασία ΔΙΑΣ, στεγάζεται στην περιοχή ΧΙΛΤΟΝ και πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους παρέχονται στο τηλ.: 210-7254388. Όπως μας είπε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ελευθερία Εξάρχου: «Ανάμεσα στους πολλαπλούς στόχους του συλλόγου είναι: Η παροχή συμπαράστασης, ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης και βοήθειας σε άτομα που πάσχουν από κεφαλαλγία και άλλες συναφείς διαταραχές, η διεκδίκηση ενεργού συμπαράστασης από την πολιτεία, η προώθηση και η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας».

 

Μυστικά για άμεση ανακούφιση
Θα περάσετε την κρίση πιο ελαφρά, αν με το πρώτο σύμπτωμα της ημικρανίας βρέξετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό και στη συνέχεια ξαπλώσετε σ' ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο. Ασκήστε πίεση για 15 δευτερόλεπτα με το δείκτη και τον αντίχειρα στα σημεία του κεφαλιού όπου εντοπίζεται ο πόνος. Αποσύρετε τα δάχτυλά σας για 5-7 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε. Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια όπως είναι η λεβάντα και το βάλσαμο και κάνετε με μερικές σταγόνες ελαφρύ μασάζ στους κροτάφους. Το μασάζ αυτό χαλαρώνει τους «σφιγμένους» μυς, ξεκουράζει και ενδείκνυται για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου, ειδικά όταν προέρχεται από την ένταση και το άγχος. Με απαλές κυκλικές κινήσεις κάντε επίσης ελαφρύ μασάζ με τις άκρες των δαχτύλων και στην αρχή του κεφαλιού (εκεί που τελειώνει το μέτωπο και αρχίζουν τα μαλλιά). Συνεχίστε σε όλο το κεφάλι, προχωρώντας προς τα πίσω, και με τους αντίχειρες και των δυο χεριών κάντε μασάζ στη βάση του κρανίου. Όσο κρατάει η κρίση, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, στο πολύ φως, στους δυνατούς ήχους και οσμές, που αποτελούν εκλυτικούς παράγοντες.

 

Για όσο διάστημα έχετε την ευαισθησία:
Aκολουθήστε μια ελαφριά διατροφή χωρίς τηγανητά και λιπαρά φαγητά αλλά και χωρίς σοκολάτες, πολλά τυριά, εσπεριδοειδή και αλκοόλ (κυρίως κόκκινο κρασί), που κατηγορούνται για επιδείνωση των ημικρανιών. Περιορίστε τον καφέ, το τσάι, το κάπνισμα και τα αναλγητικά, διότι η κατάχρησή τους μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπιάζουσα ημικρανία. Σημαντική βοήθεια θα σας προσφέρει ένα απλό ημερολόγιο, στο οποίο θα καταγράφετε καθημερινά τι φάγατε και τι ήπιατε πριν από τον πονοκέφαλο, την ώρα έναρξης και την ώρα λήξης της κρίσης, την ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόσαστε κατά την εμφάνισή της κ.ά.

 

Το ξέρατε;
Από έρευνες της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας τα στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας αναφέρουν:

 

*Οι 7 στους 10 Έλληνες υποφέρουν από συχνούς πονοκεφάλους (ήπιας μορφής έως αφόρητους).

*Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από ημικρανία εμφανίζουν, κατά μέσο όρο, 13 κρίσεις το χρόνο.

*Μετά την εφηβεία η πάθηση είναι από δύο έως τέσσερις φορές συνηθέστερη στις γυναίκες.

*Το στρες, οι συναισθηματικές και ορμονικές μεταβολές, οι εξαντλητικές δίαιτες και η κόπωση αποτελούν τους πιο συνήθεις εκλυτικούς παράγοντες σε ποσοστό άνω του 50%.

*Σε ορισμένες γυναίκες η ημικρανία εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά την εγκυμοσύνη, ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών (55-90%) που στην εγκυμοσύνη βελτιώνεται το πρόβλημα της ημικρανίας τους (ιδίως όταν βρίσκονται στο δεύτερο ή τρίτο μήνα).

*Τα αντισυλληπτικά προκαλούν ή επιδεινώνουν την υπάρχουσα ημικρανία σε ποσοστό που κυμαίνεται από 3 έως 60%.

*Το 80% των ατόμων που υποφέρουν γενικά από πονοκεφάλους δεν επισκέπτονται το γιατρό για να ζητήσουν τη βοήθειά του.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ