Λίπος! Είναι πάντα κακό ή έχει και «θετική» πλευρά; Απαντήσεις από τον ειδικό | αρμονικη ζωη , υγεία | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ / ΥΓΕΙΑ
10:45
20/11/2018

Λίπος! Είναι πάντα κακό ή έχει και «θετική» πλευρά; Απαντήσεις από τον ειδικό

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς εξηγεί όλα όσα θέλεις να ξέρεις.

Ένας είναι ο μόνιμος εσωτερικός εχθρός στο σώμα σου. Το λίπος! Γνωρίζεις όμως σε τι σε βοηθά και πώς μπορείς να "κρατήσεις" το καλό λίπος για το σώμα σου;

Είναι ο πιο εύκολος στόχος κάθε γυναίκας που θέλει να διατηρήσει τη γραμμή της. Πάντα στοχεύει στην καταπολέμηση τους λίπους. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζεις όμως είναι πως το λίπος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του οργανισμού.

Όπως σημειώνει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς τα λίπη:

* περιέχουν μόνο απαραίτητα λιπαρά οξέα (το λινολεικό οξύ πρέπει να λαμβάνεται με την τροφή)

* περιέχουν σημαντικές λιποδιαλυτές βιταμίνες (οι βιταμίνες Α, D, E, K απορροφώνται από τον οργανισμό μας μόνο σε συνδυασμό με λιπαρές ουσίες)

* παίζουν σημαντικό ρόλο στη θερμική μόνωση (υποδόριο λίπος)

* προστατεύουν τα εσωτερικά μας όργανα

* αποτελούν συγκεντρωμένη πηγή ενέργειας

Γιατί όμως όλοι στοχεύουν στα λίπη;

Διάβασε επίσης: Δέσποινα Βανδή: Η διατροφή που ακολουθεί για να χάσει λίπος

Δεν πρέπει να αποκλείσουμε εντελώς το λίπος από τη διατροφή μας. Εκείνο που έχει σημασία είναι να επιλέξεις σωστά τα τρόφιμα που τρως, ώστε να προσλαμβάνεις τα σωστά λίπη. Τα λίπη εκείνα που επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό σου. Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Νίκος Κριαράς δίνει μερικές απλές συμβουλές:

* Λίγα ζωικά λίπη, δηλαδή περιορισμένα λίπη από κρεατικά (χοληστερόλη!)

* Προσοχή στα κρυμμένα λίπη! Αυτά βρίσκονται συνήθως στα λουκάνικα, στο τυρί, ακόμη και στη σοκολάτα.

* Προτίμησε περισσότερα φυτικά λίπη (όπως το ελαιόλαδο στη σαλάτα)

* Περιόρισε τα λίπη από μαργαρίνες ή βούτυρα στο ψωμί ή τη φρυγανιά, αλλά και στο τηγάνισμα.

* Κάνε μια επιλογή μεταξύ των δεκάδων προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, πλούσια σε υδατάνθρακες.

Σε κάθε περίπτωση ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Νίκος Κριαράς τονίζει πως «η σωστή μείωση των λιπαρών ουσιών δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσουμε τελείως! Εξάλλου, οι λιπαρές ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη γεύση και το φαγητό είναι και ευχαρίστηση».

Διάβασε κι αυτό: 5 μύθοι για την υγιεινή διατροφή - Αλήθειες και υπερβολές

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν πολύ χαμηλή χοληστερίνη, εκδηλώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό εγκεφαλικές αιμορραγίες και ότι τα φυτικά λίπη όπως το ελαιόλαδο δρουν ευεργετικά στα αγγεία. Ο αποκλεισμός του λίπους από τη διατροφή ωστόσο είναι γενικότερα, ολέθριος για την υγεία. Χωρίς λίπος, δεν υπάρχει ζωή. Tο λίπος είναι ένα βασικό συστατικό του ανθρώπινου κυττάρου. Επίσης, ξέρουμε ότι η χοληστερίνη είναι ένα κύριο συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης. Έτσι, όλες οι λειτουργίες και το όργανα του σώματος μας έχουν ως δομικό συστατικό το λίπος. Τα λιπαρά είναι εξαιρετικά σημαντική πηγή ενέργειας του οργανισμού, και βιταμίνες όπως η Α, D, Ε και η Κ χρειάζονται λίπος ώστε να απορροφηθούν.

Το 30% των καθημερινών αναγκών μας πρέπει να καλύπτεται από λίπος, και όσοι δεν το προσλαμβάνουν θα πρέπει να αλλάξουν τη διατροφή τους. Ο άνθρωπος στο διαιτολόγιο του πρέπει να έχει μια σωστή ποικιλία και θα ήταν προτιμότερο να καταναλώνουμε καθημερινά λίπη που προέρχονται από τα ψάρια, καθώς και φυτικές πηγές λιπαρών. Νέες έρευνες δείχνουν ότι τα λιπαρά από ψάρια όπως η σαρδέλα και ο σολομός μειώνουν το ενδεχόμενο αρρυθμιών και αιφνιδίων θανάτων σε ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι η υπερβολή στην κατανάλωση του λίπους έχει ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία.

Info: Ο Νίκος Κριαράς είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, εγγεγραμμένο μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος.

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ