Και τα μάτια κουράζονται | αρμονικη ζωη , υγεία | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ / ΥΓΕΙΑ
0:00
14/11/2007

Και τα μάτια κουράζονται

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Νιώθετε βάρος, κάψιμο, φαγούρα και γενικά κούραση στα μάτια; Μην πανικοβάλλεστε. Συμβαίνει σε όλους. Ευτυχώς όμως υπάρχουν τρόποι για να τα ξεκουράσετε.

Το όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού τώρα πιο κοντά στην πραγματοποίησή του, με μία λύση που αφενός δεν σε βγάζει από τη ζεστασιά του σπιτιού σου, αφετέρου δεν σου στερεί κάτι από τη μαγεία της ερωτικής στιγμής, ενώ αυξάνει τις πιθανότητές σου για σύλληψη

Από τη Λίτσα Τριανταφυλλοπούλου

 

Στη σημερινή εποχή, όπου οι ανάγκες και οι απαιτήσεις για καλύτερη όραση έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με το παρελθόν, συναντάμε πολύ συχνά το φαινόμενο της κόπωσης των ματιών. Για την πάθηση αυτή και τους τρόπους αντιμετώπισής της μας ενημερώνει ο κ. Παντελής Α. Παπαδόπουλος, χειρουργός οφθαλμίατρος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, διευθυντής Οφθαλμολογικής Κλινικής Θεραπευτηρίου Μetropolitan.

Πώς εμφανίζεται
Η κόπωση των ματιών ή κοπιωπία, όπως ονομάζεται στην επιστημονική ορολογία, παρουσιάζεται πάντα έπειτα από άσκηση της όρασης σε κοντινές ή μακρινές αποστάσεις. Συνήθως παρατηρείται ύστερα από πολύωρη εργασία σε υπολογιστή ή έπειτα από πολλές ώρες διαβάσματος και παρακολούθησης τηλεόρασης. Τα τελευταία χρόνια επικράτησε ο αγγλικός όρος «Computer Vision Syndrome (CVS)» για να περιγράψει αυτή τη νέα κλινική οντότητα που έχει παρουσιαστεί τις δυο τελευταίες δεκαετίες και συμπίπτει με τη διάδοση της χρήσης των υπολογιστών.

Πώς εκδηλώνεται
Η κόπωση των ματιών εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους: με αίσθηση καψίματος, ξηρότητας και βάρους, με φαγούρα, με αιφνίδιο οξύ ή βύθιο πόνο πίσω από τα μάτια, με δάκρυσμα, με θόλωση όρασης, με διπλωπία και με πονοκέφαλο, με πόνο στον αυχένα. Πολλές φορές υπάρχει και αδυναμία ή καθυστέρηση στην εστίαση όταν κοιτάμε αντικείμενα σε διαφορετικές αποστάσεις, π.χ. όταν δουλεύουμε στην οθόνη του υπολογιστή και μετά κοιτάμε έξω από το παράθυρο. Είναι περισσότερο έκδηλη μετά το μεσημέρι και ιδιαίτερα το βράδυ.

Αποφύγετε την κόπωση των ματιών
1.
Θα πρέπει να κάνετε συχνά διαλείμματα, ειδικά όταν εργάζεστε σε οθόνη υπολογιστή. Απομακρύνετε το βλέμμα σας από την οθόνη και εστιάστε το σε ένα αντικείμενο που είναι τουλάχιστον 3 μέτρα μακριά σας, για να χαλαρώσει ο ακτινωτός μυς του οφθαλμού, ο οποίος βρίσκεται σε σπασμό από την πολύωρη κοντινή εργασία.

2. Κλείστε τα μάτια σας για μερικά λεπτά κάθε ώρα και προσπαθήστε να χαλαρώσετε.

3. Ανοιγοκλείνετε συχνά τα μάτια σας για να ενυδατώνετε την επιφάνειά τους. Η πολύωρη προσήλωση στην οθόνη μειώνει τη συχνότητα ακούσιων βλεφαρισμών, με αποτέλεσμα να στεγνώνουν τα μάτια γρήγορα.

4. Αν το συχνό ανοιγοκλείσιμο δεν είναι αρκετό, χρησιμοποιήστε κάποιο κολλύριο τεχνητών δακρύων. Τα κολλύρια αυτά πωλούνται χωρίς συνταγή γιατρού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα, πολλές φορές την ημέρα.

5. Ρυθμίστε το ύψος της οθόνης, ώστε το κέντρο της να είναι περίπου στο ύψος των ματιών σας. Η σκυφτή στάση ή η υπερέκταση του αυχένα δημιουργεί μυοσκελετικούς πόνους και πονοκέφαλο.

6. Ρυθμίστε κατάλληλα τη φωτεινότητα και το κοντράστ της οθόνης σας, έτσι ώστε να μη σας κουράζει. Αν έχετε κάποιο πολύ φωτεινό σημείο πίσω από την οθόνη, όπως π.χ. ένα παράθυρο, αλλάξτε θέση. Επίσης, δεν θα πρέπει να έχετε και αντανακλάσεις από κάποιο φωτεινό αντικείμενο που βρίσκεται πίσω σας.

7. Ρυθμίστε το φωτισμό του χώρου, ο οποίος δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ φωτεινός ούτε πολύ σκοτεινός. Συνήθως οι λάμπες φθορίου δεν παρέχουν καλό φωτισμό.

8. Αν έχετε κάποιο διαθλαστικό πρόβλημα, όπως μυωπία, υπερμετρωπία, πρεσβυωπία και αστιγματισμό, φορέστε τα γυαλιά σας όταν δουλεύετε ή όταν βλέπετε τηλεόραση. Τα άτομα άνω των 40-45 ετών έχουν πρεσβυωπία, της οποίας ο βαθμός αλλάζει κάθε 1-2 χρόνια.

Πρέπει να ανησυχήσω;
Η κόπωση των ματιών δεν δημιουργεί μόνιμα σοβαρά προβλήματα στα μάτια. Είναι όμως ενοχλητική και πολλές φορές μειώνει την απόδοση των εργαζομένων στη δουλειά τους, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται μπροστά στην οθόνη για πολλές ώρες. Αρκετές φορές η κούραση αυτή σχετίζεται και με μειωμένη παραγωγή δακρύων. Όταν ο οφθαλμός δεν καλύπτεται από αρκετά παχιά στιβάδα δακρύων, η οποία ανανεώνεται κάθε λίγο από το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων, αρχίζει να ενοχλείται από την αυξημένη τριβή που υπάρχει ανάμεσα στο μάτι και το βλέφαρο. Ο ερεθισμός που προκαλείται έχει ως επακόλουθο τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ