Για να μην σε τρώει η φαγούρα | αρμονικη ζωη , υγεία | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ / ΥΓΕΙΑ
0:00
20/8/2009

Για να μην σε "τρώει" η φαγούρα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Πάλι "τρώγομαι"!
Πάλι  τρώγομαι !
Τους καλοκαιρινούς μήνες, το δέρμα ταλαιπωρείται από ποικίλους ερεθισμούς. Δες τι τους προκαλεί, αλλά και με ποιούς τρόπους μπορείς να ξεφορτωθείς την ενοχλητική φαγούρα και να βρεις ανακούφιση.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, το δέρμα ταλαιπωρείται από ποικίλους ερεθισμούς. Δες τι τους προκαλεί, αλλά και με ποιούς τρόπους μπορείς να ξεφορτωθείς την ενοχλητική φαγούρα και να βρεις ανακούφιση.

Η φαγούρα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους: σε κάποια αλλεργική αντίδραση και ερεθισμό του δέρματος από τον ήλιο, σε κάποιο φυτό ή τσίμπημα εντόμου ή μπορεί ακόμη να είναι αποτέλεσμα μιας δερματικής μόλυνσης.

Αναζήτησε τον... ένοχο:

1. Δερματικές αλλεργίες: η ατοπική δερματίτιδα, το έκζεμα εξ' επαφής και η κνίδωση ανήκουν στην κατηγορία των αλλεργιών που κάνουν το δέρμα να εμφανίζει εξανθήματα, ερεθισμό και έντονη φαγούρα. Η ατοπική δερματίτιδα συνήθως οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση και εμφανίζεται στο εσωτερικό των αγκώνων, πίσω από τα γόνατα, πίσω από το αυτί, γύρω από το στόμα ή από τη μύτη. Το έκζεμα εξ' επαφής παρουσιάζεται σε κάποιο σημείο του σώματος, όταν αυτό έρθει σε επαφή με το προϊόν ή την ουσία που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή στο άτομο και η κνίδωση μπορεί να προκληθεί από τσιμπήματα σφήκας ή μελισσας, αλλεργιογόνα φαρμάκων, τροφών κ.ά.

2. Μολύνσεις και λοιμώξεις: μια λοίμωξη στο δέρμα με έντονη φαγούρα μπορεί να προκύψει και από κοψίματα, πληγές ή και από τσιμπήματα εντόμων. Ωστόσο, καμιά φορά, διάφορα μικρόβια από το περιβάλλον μπορούν να διεισδύσουν στους ιστούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και να προκαλέσουν μολύνσεις και λοιμώξεις. Τότε το «επίμαχο» σημείο εμφανίζει κοκκινίλα, ελαφρά διόγκωση και φαγούρα. Και εδώ χρειάζεται προσοχή, γιατί το έντονο ξύσιμο στις περιοχές του τραυματισμένου δέρματος μπορεί να μεταφέρει το μικρόβιο σε άλλο σημείο του προσώπου ή του σώματος στο οποίο πιθανόν να υπάρχει κάποια αμυχή.

3. Δερματίτιδα από φυτά: εμφανίζεται με φαγούρα, κοκκινίλες και σπυράκια στα χέρια ή στα σημεία του σώματος που ήρθαν σε επαφή με το φυτό. Η δερματίτιδα αυτή συμβαίνει συνήθως σε παιδιά με αλλεργική προδιάθεση, που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με γρασίδι, φύλλα ή λουλούδια που ανθίζουν. Προκύπτει, όμως, και μετά από επαφή του δέρματος με ορισμένα ερεθιστικά χόρτα (π.χ. τσουκνίδες).

Πάρε τα μέτρα σου:

* Για τις δερματικές αλλεργίες (ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα εξ επαφής, κνίδωση), αλλά και για κάθε δερματική αντίδραση (στον ήλιο, σε φυτά ή στο τσίμπημα μέδουσας, κουνουπιών κ.ά), έχε πάντα μαζί σου κάποια ειδική κρέμα και gel με καταπραϋντική δράση στις φλεγμονές του δέρματος.

*Διατήτησε τα νύχια των παιδιών καθαρά και κομμένα, ώστε να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα μολύνσεων από το ξύσιμο. Επιβάλλεται επίσης το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ