Έχεις καθυστέρηση; Δες τι μπορεί να φταίει | αρμονικη ζωη , υγεία | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ / ΥΓΕΙΑ
10:11
17/5

Έχεις καθυστέρηση; Δες τι μπορεί να φταίει

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Αν η περίοδος αργεί στο μηνιαίο ραντεβού σου -και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας περί ενδεχόμενης εγκυμοσύνης- ηρέμησε και δες μερικές απο τις αιτίες.

Πολύ άγχος

Το στρες επηρεάζει τη ζωή μας με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους και οι διαταραχές στην περίοδο είναι ένας από αυτούς. Μερικές φορές, όταν μια γυναίκα είναι πολύ αγχωμένη, είναι πιθανό ο οργανισμός της να μειώσει την ποσότητα της ορμόνης GnRH που εκκρίνει η οποία είναι υπεύθυνη για την έμμηνο ρύση. Εάν υποψιάζεσαι ότι αυτό είναι που σου συμβαίνει, ζήτησε τη συμβουλή του γυναικολόγου σου για να μπει ο κύκλος σου πάλι σε πρόγραμμα.

Ασθένεια

Εάν πέρασες κάποια ίωση ή ταλαιπωρήθηκες από κάποιο μικρόβιο είναι πιθανό η περίοδός σου να καθυστερήσει αυτό το μήνα. Τις περισσότερες φορές, όταν η αιτία είναι αυτή, το πρόβλημα είναι παροδικό και η περίοδός σου επανέρχεται στους φυσιολογικούς ρυθμούς όταν αναρρώσεις.

Μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα

Οι έντονες αλλαγές στις συνήθειές μας μπορεί να απορρυθμίσουν το βιολογικό ρολόι μας. Εάν για παράδειγμα πρόσφατα ξεκίνησες να εργάζεσαι τη νύχτα και να κοιμάσαι το πρωί, μην απορήσεις εάν δεν έχεις περίοδο αυτό το μήνα. Αυτό βέβαια είναι σημαντικό πρόβλημα εάν προσπαθείς να κάνεις παιδί και θέλεις ο κύκλος σου να είναι προβλέψιμος, γι’ αυτό καλό θα ήταν να διατηρήσεις όσο περισσότερο γίνεται ένα σταθερό πρόγραμμα στη ζωή σου.

Αν ξεκίνησες κάποια φαρμακευτική αγωγή

 Εάν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή, ιδιαίτερα για προβλήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία των ορμονών, αλλά και εάν ξεκίνησες ή άλλαξες αντισυλληπτικά χάπια, δεν αποκλείεται να προκύψουν διαταραχές στην περίοδο. Συζήτησε το θέμα με το γυναικολόγο σου για να βρείτε μια λύση και μην παραλείπεις να ρωτάς για τυχόν επιπτώσεις στην περίοδο κάθε φορά που ένας γιατρός σου δίνει κάποιο φάρμακο.

Σωματικό βάρος

Το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ορμονών ή ακόμα και να αναστείλει την παραγωγή τους. Οι περισσότερες γυναίκες αποκτούν ξανά σταθερό κύκλο και αυξάνουν τη γονιμότητά τους όταν χάσουν μερικά κιλά, ακόμα κι αν εξακολουθούν να έχουν αυξημένο

Έλλειψη βάρους

Οι ορμόνες που ρυθμίζουν την περίοδο χρειάζονται ένα ποσοστό λίπους στο σώμα προκειμένου να παραχθούν. Συχνά, η απώλεια πολλών κιλών συνοδεύεται από αμηνόρροια, από την έλλειψη δηλαδή έμμηνου ρύσεως. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα αποκαθίσταται εάν αυξηθεί το σωματικό βάρος.