5 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία σου χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι | αρμονικη ζωη , υγεία | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ / ΥΓΕΙΑ
9:41
10/9/2019

5 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία σου χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Όλοι γνωρίζουν ότι οι συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση junk food μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας, αλλά υπάρχουν και αρκετές λιγότερο γνωστές επιβλαβείς συνήθειες που έχουν γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής.

Διάβασε πέντε από τις πιο συνηθισμένες καθημερινές συνήθειες που σου κάνουν κακό σιγά σιγά, αλλά... σταθερά.

1. Παίρνεις ηλεκτρονικές συσκευές στο κρεβάτι σου

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν πας για ύπνο, κλέβουν τον ύπνο σου και μειώνουν την ποιότητα του. Ωστόσο, μια δημοσκόπηση του Αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου, δείχνει ότι το 89% των ενηλίκων και το 75% των παιδιών έχουν τουλάχιστον μία ηλεκτρονική συσκευή στην κρεβατοκάμαρά τους.

Όχι μόνο η τακτική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν ξαπλώσεις, βλάπτει την ποιότητα του ύπνου σου, αλλά επίσης σε κάνει να κερδίζεις βάρος και προκαλεί κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, επηρεάζει τα επίπεδα παραγωγικότητας, τις ικανότητες μάθησης και τα επίπεδα άγχους. Κλείσε τις όποιες ηλεκτρονικές συσκευές για τουλάχιστον μία ώρα πριν πας για ύπνο και μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα του ύπνου σου και η υγεία σου.

2. Πλένεις τα χέρια σου με ζεστό νερό

Διάφορες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι το ζεστό και κρύο νερό είναι εξίσου αποτελεσματικό για το σκότωμα των μικροβίων και την απομάκρυνση των βακτηρίων από τα χέρια σου. Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, είτε ήταν 38 ° C είτε 16 ° C, η θερμοκρασία του νερού δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μείωση των βακτηριδίων. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το κρύο νερό είναι πραγματικά υγιέστερο για τα χέρια σου από το ζεστό νερό.

Διάβασε επίσης: Ζεστό ή κρύο νερό; Τα οφέλη των δύο θερμοκρασιών στο σώμα και το δέρμα σου

Ενώ είναι γνωστό ότι το ζεστό νερό σκοτώνει τα βακτήρια, υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη γι 'αυτό. Το ζεστό νερό δεν σκοτώνει τα βακτήρια αλλά το κάνει το καυτό νερό, γι 'αυτό και πολλά ιατρικά όργανα βράζονται για να αποστειρωθούν. Δεδομένου ότι το πλύσιμο των χεριών σου με βραστό νερό δεν συνίσταται, η χρήση κρύου νερού είναι μακράν η καλύτερη εναλλακτική λύση. Γιατί; Επειδή το πλύσιμο των χεριών σου με ζεστό νερό θα μαλακώσει το δέρμα σου, καθιστώντας τα χέρια σου πιο ευάλωτα σε μικρόβια.

3. Πίνεις από πλαστικά μπουκάλια

Θα ήταν λογικό να υποθέσεις ότι πίνοντας νερό από πλαστικά μπουκάλια είναι ασφαλές και υγιεινό. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα υλικά εξίσου ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον. Τα πλαστικά μπουκάλια αποτελούν απειλή λόγω των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Για παράδειγμα, αν αφήσεις το μπουκάλι στο αυτοκίνητό σου σε μια ζεστή μέρα, τα επιφανειακά στρώματα του πλαστικού μπορεί να απελευθερώσουν μια τοξική χημική ουσία (δισφαινόλη Α) η οποία μπορεί να μολύνει το νερό που περιέχεται στο μπουκάλι. Αυτή η χημική ουσία μπορεί να επηρεάσει το ενδοκρινικό σου σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης και καρκίνου του μαστού.

 

4. Τρως το φαγητό σου πολύ γρήγορα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η γρήγορη κατανάλωση τροφής και το γρήγορο μάσημα των τροφών μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας. Η γρήγορη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους με επιταχυνόμενο ρυθμό και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αυτοί που τρώνε γρήγορα είναι επίσης πιο πιθανό να υπερκαταναλώνουν φαγητό, δεδομένου ότι χρειάζονται περίπου 20 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζουν να τρώνε, για να πάει μήνυμα στον εγκέφαλό σου ότι χορταίνουν. Έτσι, μπορεί να έχεις χορτάσει και να συνεχίζεις να τρως, αλλά ίσως να μην το γνωρίζεις αφού ο εγκέφαλός σου δεν έχει αρκετό χρόνο να αντιδράσει και να αναγνωρίσει ότι το στομάχι σου είναι γεμάτο.

Διάβασε και αυτό: 3 πράγματα που δεν πρέπει να ακουμπάς ΠΟΤΕ στο κρεβάτι σου -και γιατί

5. Βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά το φαγητό

Ακόμα κι αν μερικές από εμάς έχουν την τάση να βουρτσίζουν τα δόντια τους αμέσως μετά το φαγητό, σύμφωνα με πολλές μελέτες, πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον 30 λεπτά αφού φας, πριν βουρτσίσεις τα δόντια σου. Τα δόντια προστατεύονται από σμάλτο και τα οξέα που δημιουργούνται από διαφορετικά τρόφιμα μπορούν να φθείρουν αυτό το προστατευτικό σμάλτο, πράγμα που σημαίνει ότι τα δόντια σου βρίσκονται στην πιο αδύνατη κατάσταση αμέσως μετά το φαγητό.

Ευτυχώς, το σώμα σου έχει έναν τρόπο εξισορρόπησης των υψηλών επιπέδων οξέων με τη βοήθεια του σάλιου, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο. Έτσι, όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά το φαγητό σημαίνει ότι τους επιτίθεσαι, ακόμα κι αν χρησιμοποιείς μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Είναι καλύτερο λοιπόν να αφήσεις το σάλιο να κάνει τη δουλειά του και να εξισορροπήσει τα υψηλά επίπεδα οξέων πριν αρχίσεις να βουρτσίζεις τα δόντια σου. Η καλύτερη εναλλακτική λύση θα ήταν να ξεπλύνεις το στόμα σου με νερό ή να μασήσεις τσίκλα χωρίς ζάχαρη.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ