Τα πιο κοινά όνειρα και τι σημαίνουν | αρμονικη ζωη , ευ ζην , ψυχολογια | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
8:00
19/3

Τα πιο κοινά όνειρα και τι σημαίνουν

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Τρεις ειδικοί ονείρων εξηγούν όσα πραγματικά προσπαθεί να σου πει το υποσυνείδητό σου

Όλες είχουμε εκείνα τα όνειρα που μας έχουν κάνει να ξυπνήσουμε σε πλήρη πανικό, για να συνειδητοποιήσουμε έπειτα πως ειναι απλώς όνειρα. Αλλά τι σημαίνουν στην πραγματικότητα - και γιατί εξακολουθούμε να τα σκεφτόμαστε αφού ξυπνήσουμε;

"Στα άτομα που βλέπουν έντονα ζωντανά όνειρα, το σώμα μπορεί συχνά να βιώσει αυτό που συμβαίνει στο όνειρο", λέει η ψυχοθεραπεύτρια Eliza Boquin. "Καθώς αρχίζουμε να επιστρέφουμε σε κατάσταση εγρήγορσης, μπορεί να χρειαστούν λίγες στιγμές ή και ώρες για να είμαστε πλήρως γειωμένοι στην παρούσα στιγμή."

Μεσημεριανός ύπνος: Όχι μόνο σε ξεκουράζει αλλά κάνει καλό και στο μυαλό σου

 

"Τα όνειρα είναι οι υποσυνείδητες σκέψεις μας. Είναι μια συνέχεια των σκέψεών σας για την ημέρα μας", λέει ο πιστοποιημένος αναλυτής ονείρων και ομιλητής Lauri Loewenberg. Ενώ κοιμάσαι, ο εγκέφαλός σου δημιουργεί περίπου πέντε όνειρα τη νύχτα (ναι, ακόμα κι αν δεν τα θυμάσαι). Και παρόλο που κάθε όνειρο είναι μοναδικό, τείνουν να ακολουθούν ορισμένα συμβολικά μοτίβα. 

Τι σημαίνει αν βλέπεις πως...

Είσαι ξανά στο σχολείο και δίνεις εξετάσεις
"Συνήθως αυτό το όνειρο συνδέεται με την εργασία", λέει ο Loewenberg. "Το σχολείο ήταν κάποτε η πρώτη μας δουλειά και μπορεί αυτό το όνειρο μα είναι κοινό όταν μια πρόκληση στην εργασία βρίσκεται στον ορίζοντα".

Κάνεις παρέα με κάποιον επώνυμο
Εάν πρόκειται για έναν τυχαίο επώνυμο, υπάρχει ακόμα ένας λόγος που βρίσκεται στο υποσυνείδητό σου - ίσως, τελικά, να υπάρχει κάτι σε αυτό το άτομο που σχετίζεται με εσένα τη δεδομένη στιγμή. "Θα μπορούσε να είναι μια ταινία στην οποία συμμετείχε, ένα τραγούδι, το μήνυμα πίσω από τον τίτλο μιας ταινίας ή στους στίχους ενός τραγουδιού", λέει ο Loewenberg. 

Ο σύντροφος σου σε απάτησε
"Εάν υπήρξε απιστία στο παρελθόν, είτε σε αυτήν τη σχέση είτε με κάποιον άλλο, πρόκειται για ένα κόλπο διαμάχης μέσα σου", λέει ο Loewenberg. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι πως τα όνειρα δεν είναι προφητείες. "Εάν δεν υπάρχουν προβλήματα εμπιστοσύνης δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχει υπάρξει εξαπάτηση από το σύντροφο", εξηγεί ο Loewenberg. "Μπορεί το υποσυνείδητο να προσπαθεί να σου επισημάνει πως κάτι πρέπει να διορθωθεί".

Απάτησες το σύντροφο σου
"Η εμπειρία μου με αυτά τα είδη ονείρων είναι ότι υπάρχει συχνά κάποια αμφιβολία για την πίστη του άλλου ατόμου ή για την ασφάλεια της σχέσης, συνήθως συναισθηματική", λέει η Boquin. "Η προδοσία μπορεί να συμβεί σε πολλές μορφές, οπότε αν αισθάνεσαι ότι ο σύντροφός σου δίνει προτεραιότητα σε κάτι ή κάποιον άλλο ή ότι δεν είναι απόλυτα ειλικρινής, το υποσυνείδητό σου μπορεί να προσπαθεί να επεξεργαστεί αυτό που συμβαίνει".

Καθυστερείς για κάτι πολύ σημαντικό
Εάν εργάζεσαι πάνω σε κάτι που έχει προθεσμία, το όνειρο είναι αρκετά αυτονόητο, σύμφωνα με τον Loewenberg. Εάν όχι, είναι πιθανό να εξακολουθούν να φταίνε τα χρονοδιαγράμματα - αλλά είναι αυτοεπιβαλλόμενα. "Ίσως θέλεις να χάσεις βάρος ή θέλεις να φτάσεις σε ένα επίπεδο στην καριέρα σου έως μια συγκεκριμένη ημερομηνία", λέει ο Loewenberg.

Είσαι έγκυος
Ακόμα κι αν δεν προσπαθείς να αποκτήσεις παιδιά, ο Loewenberg λέει ότι αυτό είναι ένα θετικό όνειρο, καθώς "αντανακλά ότι κάτι μεγαλώνει και αναπτύσσεται μέσα σου". Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από μια νέα ιδέα έως μιας προώθηση και στην πραγματικότητα, "πολλές γυναίκες βλέπουν κάτι τέτοιο όταν παίρνουν πτυχίο ή ακόμα και όταν βρίσκονται στα πρόθυρα μιας νέας σχέσης".

Στέκεσαι σε ένα γκρεμό και ξαφνικά πέφτεις
"Τα όνειρα της πτώσης μπορεί να σχετίζονται με το αίσθημα έλλειψης ελέγχου. Μπορεί επίσης να σχετίζονται με την αίσθηση της μη υποστήριξης και της ανασφάλειας", λέει ο Braun.

Είσαι γυμνή σε δημόσιο χώρο
"Αυτά τα όνειρα συνοδεύονται συχνά από αισθήματα αμηχανίας και ντροπής. Μπορούν επίσης να σχετίζονται με συναισθήματα ευπάθειας και έκθεσης. Αλλά αν είσαι γυμνή και δεν αισθάνεσαι ντροπή, θα μπορούσε να σημαίνει το αντίθετο - πως θέλεις να αναγνωριστείς και να σε θαυμάσουν".

Σε κυνηγάνε
Όλα εξαρτώνται από το ποιος σε κυνηγά. "Συχνά οι άνθρωποι κυνηγούνται από ένα τέρας. Το τέρας μπορεί να είναι η εκδήλωση ενός εθισμού ή ενός χρέους", εξηγεί ο Braun. Λάβε υπόψη ότι οι άνθρωποι στα όνειρα μπορούν να είναι υποκαταστάσεις για άλλους ανθρώπους ή ακόμη και αντικαταστάσεις για πτυχές του εαυτού μας.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ