Πώς να φαίνεσαι πιο ενδιαφέρουσα | αρμονικη ζωη , ευ ζην , ψυχολογια | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
17:00
31/7/2019

Πώς να φαίνεσαι πιο ενδιαφέρουσα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Κάνε πιο ουσιαστικές συζητήσεις και "κέρδισε" τους άλλους 

Αν δεν ανήκεις στην κατηγορία των κοινωνικών γυναικών, πιθανότατα η σκέψη και μόνο να καθίσεις δίπλα σε έναν άγνωστο σε κάποιο δείπνο σε γεμίζει άγχος.

Η Dr. Samantha Boardman, ψυχολόγος με έδρα στο Μανχάταν και blogger του The Positive Prescription, εξηγεί ότι σε όλους κάνει καλό να πιεστούν ώστε να κάνουν μία ουσιαστική συζήτηση.

Δες και αυτό: Έχετε διαφορετικές απόψεις; 4 τρόποι να αντιμετωπίζεις καλύτερα την αντιπαράθεση

«Βάζοντας ως στόχο να συζητήσουμε για ουσιαστικά θέματα, καλλιεργούμε την ευτυχία μας» εξηγεί και καταλήγει ότι αντί να είμαστε προκατειλημμένοι για ένα ακόμα βαρετό δείπνο, να το δούμε ως μια ευκαιρία να μάθουμε κάτι νέο. Να θυμάσαι ότι όποιον και να συναντήσεις, γνωρίζει κάτι που εσύ δεν ξέρεις. 

Πώς θα κάνεις πιο ουσιαστικές συζητήσεις:

Κάνε τις κατάλληλες ερωτήσεις
Όταν ξεκινάς μία ερώτηση με «Τι», το πιθανότερο είναι ότι θα πάρεις μία απλή απάντηση. Όταν όμως αρχίζεις με «Γιατί», εξερευνείς το βαθύτερο κίνητρο του συνομιλητή σου. Κάθε ερώτηση που απευθύνεις, έχει τη δυναμική να διευρύνει ή να σταματήσει τον διάλογο. Οι ερωτήσεις που ξεκινούν με «Γιατί» δείχνουν ότι ενδιαφέρεσαι για τις εμπειρίες του ατόμου που έχεις απέναντί σου και προωθούν τη συζήτηση.

Μίλα λιγότερο και άκου περισσότερο
Ένας καλός ακροατής, ακούει πραγματικά τι λέει ο συνομιλητής του και επίσης προσέχει τη γλώσσα του σώματος. Δοκίμασε να βρεις ένα θέμα που ενδιαφέρει το άτομο που έχεις απέναντί σου και χρησιμοποίησε τις παρακάτω τρεις μαγικές λέξεις: «Πες μου περισσότερα». Ενθάρρυνε τον διάλογο, προσπαθώντας να μην απαντάς κοφτά.

Αυτό το είδες; Έχεις άγχος: 10 μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που μπορούν να σε... σώσουν!

Γίνε πιο «περίεργη»
«Πρέπει να σε ενδιαφέρει. Αν δεν σε ενδιαφέρει, τότε δεν μπορείς να είσαι ενδιαφέρων» έχει πει η Iris Apfel. Αναζήτησε θέματα που θα σε βοηθήσουν να βρείτε κοινά σημεία. Βασίσου σε όσα ακούς από τον συνομιλητή σου. Απόφυγε τις κοινότυπες και προβλέψιμες ερωτήσεις όπως «Από πού είσαι» και «Τι κάνεις». Αυτό ισχύει και για τα παιδιά – αντί να ρωτήσεις για παράδειγμα «Πώς ήταν η μέρα σου σήμερα», δοκίμασε το «Σου έκανε κάτι εντύπωση σήμερα».

Ζήτα συμβουλές
«Όλοι θαυμάζουμε τη σοφία εκείνων που έρχονται σε μας για συμβουλές» έχει παρατηρήσει ο Oscar Wilde. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προχωρήσει μία συζήτηση. Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι αγαπούν να μιλούν για τον εαυτό τους και τις εμπειρίες τους. Μελέτες δείχνουν ότι το να μιλάει κάποιος για τον εαυτό του, τον κάνει να αισθάνεται καλά-ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που «ανάβουν» όταν τρως καλό φαγητό, κάνεις χρήση φαρμάκων, ή ακόμα και σεξ. Επωφελήσου από αυτό και δες το ως μια ευκαιρία για να μάθεις κάτι.

Άφησε το τηλέφωνο
Μία μελέτη του 2014, με τίτλο “The iPhone Effect” δείχνει πώς και μόνο η παρουσία ενός τηλεφώνου μπορεί να καταστρέψει μια συνομιλία. Η ποιότητα και η ουσία μιας συνομιλίας βαθμολογήθηκαν ως λιγότερο ικανοποιητικές σε σύγκριση με αυτή που έγινε με την απουσία κινητού. Άφησέ το στην τσάντα ή στην τσέπη σου και μην το ακουμπήσεις στο τραπέζι. Αν περιμένεις ένα σημαντικό μήνυμα από τον προϊστάμενό σου, ενημέρωσε τον συνομιλητή σου. Έτσι, θα γνωρίζουν ότι δεν χαζεύεις απλά στο Instagram.

Απόφυγε το αγαπημένο σου θέμα
Είναι αντιφατικό, αλλά έχει νόημα: είτε πρόκειται για το χόμπι σου είτε για λογοτεχνία, μάλλον θα καταλήξεις να μιλάς πάρα πολύ και δεν θα ακούς τον συνομιλητή σου.

Διάβασε επίσης: Φέρε την τύχη με το μέρος σου σε 3 βήματα

Το σώμα σου μιλάει από μόνο του
Η γλώσσα του σώματος, όπως η οπτική επαφή (και όχι να κοιτάς πάνω από τον ώμο) και το ειλικρινές κούνημα του κεφαλιού, κάνουν την επικοινωνία πιο ενδιαφέρουσα. Χαμογέλα, μην στέκεσαι με τα χέρια σταυρωμένα πάνω σου και δώσε προσοχή στον συνομιλητή σου. Τίποτα δεν είναι χειρότερο σε μια συζήτηση, όσο το να νιώθεις ότι ο άλλος δεν ενδιαφέρεται για όσα λες.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ