Πες μου τι φίλτρο χρησιμοποιείς στις φωτογραφίες που μοιράζεσαι να σου πω αν έχεις κατάθλιψη | αρμονικη ζωη , ευ ζην , ψυχολογια | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
10:00
13/4/2019

Πες μου τι φίλτρο χρησιμοποιείς στις φωτογραφίες που μοιράζεσαι να σου πω αν έχεις κατάθλιψη

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και οι περισσότεροι πλέον χρήστες δε ντρέπονται να ομολογήσουν πως καμία λήψη τους δεν ανεβαίνει στη δημοφιλή εφαρμογή χωρίς πρώτα να έχει προστεθεί κάποιο από τα διαθέσιμα φίλτρα.

Όλες έχουμε μπει στον πειρασμό να τοποθετήσουμε το ένα φίλτρο πάνω απ’ το άλλο ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, συνήθεια των χρηστών που δεν πέρασε απαρατήρητη από την επιστήμη.

Ο εθισμός μας στα φίλτρα «μελετήθηκε» και επιστημονικά με τους ειδικούς να επισημαίνουν πώς ένα πολύ συγκεκριμένο φίλτρο του Instagram αποτελεί… δείγμα κατάθλιψης!

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard, μελέτησαν προσεκτικά τους λογαριασμούς 166 χρηστών του Instagram και προσπάθησαν να αναλύσουν τη σχέση φωτογραφιών, χρωμάτων και ψυχοσύνθεσης του κάθε εγγεγραμμένου χρήστη, με τα αποτελέσματα να είναι πραγματικά απογοητευτικά.

Βάσει 45 περίπου χιλιάδων φωτογραφιών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα «σκοτεινά» φίλτρα στα οποία πρωτοστατούν σκούρα χρώματα όπως είναι το μπλε και το γκρι «προδίδουν» κάποιας μορφής κατάθλιψη η οποία είτε έχει ήδη εκδηλωθεί είτε αναμένεται να «χτυπήσει» στο άμεσο μέλλον.

Διάβασε επίσης: Δημοσιεύεις πολλές selfies στα social media; Να τι μπορεί να σημαίνει αυτό

Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που δε χρησιμοποιούν φίλτρα, προτιμούν όμως τις πολύ σκοτεινές λήψεις, με τα άτομα αυτά να χαρακτηρίζονται από την απουσία υλικού με ανθρώπους ή πρόσωπα στις φωτογραφίες που ανεβάζουν στα social media.

Όσο για το φίλτρο που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν οι καταθλιπτικοί ή με τάσεις κατάθλιψης χρήστες; Δεν είναι άλλο από το ασπρόμαυρο «Inkwell».

Λοιπόν, εσύ πόσες black & white φωτογραφίες έχεις στον λογαριασμό σου;

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ