Κρίση πανικού: Είναι αυτό το κόλπο των 6 δευτερολέπτων το μυστικό για της βάλεις τέλος; | αρμονικη ζωη , ευ ζην , ψυχολογια | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
8:00
1/12/2020

Κρίση πανικού: Είναι αυτό το κόλπο των 6 δευτερολέπτων το μυστικό για της βάλεις τέλος;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Μια  ασυνήθιστη προσέγγιση που μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις γρήγορα μια κρίση πανικού.

Όποιος έχει βιώσει ποτέ μια κρίση πανικού ξέρει πόσο άσχημη εμπειρία είναι. Η κρίση πανικού είναι το αίσθημα του άγχους που καταλαμβάνει όλο το σώμα μας και κατά μέσο όρο, μπορεί να διαρκέσει περίπου 20-30 λεπτά. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν σε κατάσταση πανικού για μέρες. Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού περιλαμβάνουν αίσθηση κινδύνου, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ρίγη, εξάψεις, ναυτία, κράμπες στην κοιλιά, ζάλη, μούδιασμα και τρόμο.

Τα ανθρώπινα όντα είναι φυσικά προγραμματισμένα να πολεμούν, να πολεμούν ή να φεύγουν όταν αντιμετωπίζουν έναν κίνδυνο. Αυτό ήταν απαραίτητο για την επιβίωση στις «μέρες του σπηλαίου», ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πλέον και παρ'όλο που αυτός ο βιολογικός προγραμματισμός είναι σπάνια απαραίτητος, ενεργοποιείται συχνά.

Δες και αυτό: Πώς να κάνεις τη σωστή για εσένα επιλογή ψυχολόγου

Αυτή η ανταπόκριση του σώματος ενεργοποιήθηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια όταν, για παράδειγμα, ένα λιοντάρι επρόκειτο να επιτεθεί σε εσένα και την οικογένειά σου και είτε θα "πάγωνεις", είτε θα γλύτωνες τρέχοντας είτε θα πολεμούσες. Σήμερα, οι άνθρωποι έχουν την ίδια ενεργοποίηση απόκρισης, αλλά σε καταστάσεις που δεν είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνες.

Για παράδειγμα, ένας μαθητής γυμνασίου λαμβάνει μια επιστολή από το πανεπιστήμιο στο οποία θέλει πραγματικά να φοιτήσει. Ο μαθητής κοιτάζει το φάκελο χωρίς να γνωρίζει αν θα τον βρει η απόρριψη ή αποδοχή και η πρόσκληση προς φοίτηση. Αμέσως, αυτή η αντίδραση μάχης / φυγής / παγώματος τον καταναλώνει και η αδρεναλίνη αρχίζει να κορυφώνεται ενώ ανοίγει το φάκελο. Παρ'όλο που ένας ανοιγμένος φάκελος στο χέρι δεν είναι ο ίδιος με ένα λιοντάρι που σε κυνηγά, η φυσική αίσθηση φαντάζει ίδια. 

Αυτό το είδες; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τους τοξικούς ανθρώπους

Το «κόλπο» των έξι δευτερολέπτων είναι μία στρατηγική που λέγεται «δράμα». Το δράμα είναι ένας τρόπος να ξεγελάσεις το σώμα σου να πιστέψει ότι επέλεξες την ανταπόκριση του αγώνα για να αντιμετωπίσεις τον «κίνδυνο». Ιδού πώς λειτουργεί: Φαντάζεσαι το χειρότερο σενάριο και στη συνέχεια θα πρέπει να ανταποκριθείς σε αυτό σαν ένας ηθοποιός που φέρεται υπερβολικά.

Αυτή η τεχνική είναι γρήγορη, ισχυρή και πολύ αποτελεσματική. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς μια απειλή να έρχεται, ετοιμάσου, ρυθμίσου και δράσε!

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ