Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν ξεκινάς τρέξιμο | αρμονικη ζωη , fitness | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ / FITNESS
16:20
21/10

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν ξεκινάς τρέξιμο

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Οι αλλαγές που συμβαίνουν μετά από μια ώρα, μια μέρα, μια εβδομάδα, ένα μήνα και ένα χρόνο 

Ποια ειναι τα συνασθήματα σου για το τρέξιμο;

 Είτε το συμπαθείς είτε όχι, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ευνοεί την καρδιά, το μεταβολισμό αλλά και το μυαλό σου, έστω και με λίγα χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα.

Δες και αυτό: Ξεκινάς το τρέξιμο; Ιδού μια πολύτιμη συμβουλή για να μην τα παρατήσεις

 

Η Dara Bushman, ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα υγείας και fitness, αναλύει παρακάτω την επίδραση που έχει το τρέξιμο στον οργανισμό και τη ζωή σου, 1 ώρα, 1 ημέρα, 1 εβδομάδα, 1 μήνα και 1 χρόνο αφότου ξεκινήσεις! Η ανάλυση της Bushman έχει ως βάση μια fitness ρουτίνα 5 χλμ, 3 ή 4 φορές την εβδομάδα.   

Μετά από μία ώρα

Μια ώρα μετά τα πρώτα σου 5 χλμ, οι ευεργετικές ιδιότητες του τρεξίματος ξεκινούν με πρώτη και κύρια την τόνωση της αυτοπεποίθησης και της ευεξίας! "Όταν τελειώνει το τρέξιμο νιώθεις ανακούφιση. Το μυαλό σου ξέρει πως ήταν καλή κίνηση. Οι παλάμες συχνά σφίγγουν σε μπουνιά, κίνηση που προκαλείται από τις ενδορφίνες και δημιουργεί αίσθημα ευφορίας και σιγουριάς.   

Μετά από μία ημέρα

Μια μέρα μετά, θα νιώσεις μια αμφιθυμία, την ίδια που ένιωθες και πριν ξεκινήσεις. "Για ένα λεπτό, όλη η ευφορία της προηγούμενης ημέρας ξεχνιέται!" λέει η Bushman. Ύστερα πείθεις τον εαυτό σου να το κάνεις ξανά και έπειτα αισθάνεσαι ξανά την ίδια χαρά και χαλάρωση και αυτό σού δίνει δύναμη να συνεχίσεις. Σε αυτό το σημείο έχει πλέον ξεκινήσει ήδη και η μακροχρόνια μείωση στο στρες και το άγχος.   

Αυτό το είδες; Να γιατί πρέπει να περπατάς καθημερινά

 

Μετά από μία εβδομάδα

Τώρα ο οργανισμός σου έχει αρχίσει και βλέπει το φαγητό ως πολύτιμο καύσιμο για την άσκησή σου. "Θα παρατηρήσεις αυξημένη επιθυμία για νερό αλλά και για φρούτα και λαχανικά που συμβάλλουν στην ενυδάτωσή σου". Επίσης, σε αυτό το στάδιο το τρέξιμο αρχίζει να γίνεται συνήθεια για το μυαλό αλλά και το σώμα σου. "Ακόμα θα λαχανιάζεις όμως θα αρχίσεις να νιώθεις μια περηφάνια κατά τη διάρκεια του τρεξίματος καθώς αποκτάς ένα σταθερό ρυθμό".   

Μετά από ένα μήνα

Αν περάσεις ένα μήνα τρέχοντας συχνά, θα σού έχει ήδη γίνει συνήθεια. "Είναι πλέον μέρος του προγράμματός σου. Τα αθλητικά παπούτσια και τα ρούχα σου έχουν μια ειδική θέση στο σπίτι. Έχεις μια σταθερή ρουτίνα και βάζεις πλέον το τρέξιμο ως προτεραιότητα" λέει η Bushman. Επιπλέον, μετά από ένα μήνα, το τρέξιμο αρχίζει να γίνεται πιο εύκολο. Οι μύες σου καταπονούνται λιγότερο και διαπιστώνεις πως μπορείς να τρέξεις λίγο πιο γρήγορα, λίγο πιο μακριά. Ίσως μάλιστα έχεις αρχίσει να χάνεις και λίπος. Το σώμα σου είναι πιο δυνατό και νιώθεις μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για τις δυνατότητές του. Αρχίζεις να σκέφτεσαι πως θα ήθελες να τρέχεις περισσότερο ή μεγαλύτερες αποστάσεις. Νοητικά, νιώθεις διαύγεια όταν τρέχεις και δεν επικεντρώνεσαι πλέον στην ανάσα σου ή στο αίσθημα κόπωσης. Ανυπομονείς για τον απόλυτα προσωπικό χώρο που σου προσφέρει η ώρα του τρεξίματος".   

Διάβασε επίσης: Είναι ασφαλές να τρέχεις κάθε μέρα;

 

Μετά από ένα χρόνο

Το τρέξιμο έχει πλέον γίνει το αγχολυτικό σου. "Είναι απαραίτητο κομμάτι της ζωής σου για την αναπνοή και τη χαλάρωσή σου. Μοιάζει με θεραπεία και χρόνος αφιερωμένος στη σύνδεση με τον εαυτό σου." Πλέον μπορείς να τρέξεις τουλάχιστον 2 ή 3 φορές την αρχική σου απόσταση και νιώθεις πιο δυνατός. "Συχνά μοιάζει με πνευματική εμπειρία" λέει η Bushman. "Και μόνο το φως του ήλιου και ο φρέσκος αέρας είναι αρκετά για να αναζωογονηθείς." Η λειτουργία του καρδιαγγειακού σου συστήματος έχει βελτιωθεί σημαντικά και η αρτηριακή σου πίεση έχει πέσει. Ο ύπνος σου έχει βελτιωθεί και είσαι γενικά πιο ήρεμος. 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ