Γραμμωμένο σώμα σε χρόνο-ρεκόρ! | αρμονικη ζωη , fitness | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ / FITNESS
13:00
1/4/2015

Γραμμωμένο σώμα σε χρόνο-ρεκόρ!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Από την πρώτη εβδομάδα καταλαβαίνεις τη διαφορά. Σε τρεις εβδομάδες τα αποτελέσματα είναι πλέον φανερά. Και έξι εβδομάδες μετά, απλώς… θεαματικά!

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
1 / 7
ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
<p>Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι σωματικές δραστηριότητες της καθημερινότητας, όπως μετακινήσεις με τα πόδια αντί για αυτοκίνητο και σκάλες αντί για ασανσέρ, ενισχύουν την ταχύτητα του μεταβολισμού: όσ

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι σωματικές δραστηριότητες της καθημερινότητας, όπως μετακινήσεις με τα πόδια αντί για αυτοκίνητο και σκάλες αντί για ασανσέρ, ενισχύουν την ταχύτητα του μεταβολισμού: όσο πιο συχνά κινητοποιείς το σώμα σου και όσο περισσότερο μυϊκό έργο κάνει αυτό τόσο πιο πολλά καύσιμα χρειάζεται ο οργανισμός και τόσο πιο πολλές θερμίδες καίει όλο το 24ωρο. Παρότι όμως η συχνότητα και η συνολική διάρκεια των καθημερινών σωματικών δραστηριοτήτων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των ημερήσιων καύσεων, ο παράγοντας-κλειδί που μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στην ενεργειακή απόδοση του μεταβολισμού είναι η προπόνηση.

Μεταβολική προπόνηση

Όλα τα είδη προπόνησης είναι «μεταβολικά», με την έννοια ότι επηρεάζουν θετικά την ταχύτητα του μεταβολισμού και αυξάνουν την καύση θερμίδων. Παρ' όλα αυτά υπάρχει μόνο ένα συγκεκριμένο είδος προπόνησης που προσδιορίζεται επιστημονικά ως «μεταβολική» (metabolic training ή metabolic conditioning) και αυτό είναι η προπόνηση υψηλής έντασης. Βεβαίως υπάρχουν πολλές παραλλαγές της και μπορεί να τις συναντήσεις με πολλά διαφορετικά ονόματα, ωστόσο η ουσία παραμένει ίδια: έντονη προπόνηση με ασκήσεις που κινητοποιούν όλο το σώμα, με συνεχόμενη ροή εκτέλεσης, ελαχιστοποιημένα διαλείμματα ανάπαυσης και μικρή συνολική διάρκεια, όχι παραπάνω από 30 λεπτά δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Απαράβατος κανόνας ασφαλείας: Λόγω της υψηλότερης μέσης έντασης και της κόπωσης που προκαλεί, η μεταβολική προπόνηση πρέπει να είναι μικρή σε διάρκεια και να μεσολαβούν τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την επανάληψή της – είναι επικίνδυνο να γυμνάζεσαι και έντονα και για πολλή ώρα και χωρίς να έχεις ξεκουραστεί επαρκώς από την προηγούμενη προπόνηση!Μεθοδολογία: Επιλέγεις το πρόγραμμα που σου αρέσει ή σε βολεύει περισσότερο, π.χ. επειδή έχεις το αντίστοιχο όργανο εκγύμνασης, ή άλλο πρόγραμμα τη μια ημέρα και άλλο στην επόμενη προπόνηση. Κάνεις τρεις μεταβολικές προπονήσεις εβδομαδιαίως, π.χ. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, παρεμβάλλοντας ανάμεσα σε δύο διαδοχικές προπονήσεις τουλάχιστον μια ημέρα αποχής/ξεκούρασης ή, προτιμότερο, χαλαρή γυμναστική χαμηλής έντασης. Αν κάνεις κάποιο πρόγραμμα σε γυμναστήριο, ομαδικό ή ατομικό, μπορείς να το συνεχίσεις, αλλά θα πρέπει να μειώσεις τις μεταβολικές προπονήσεις σε δύο την εβδομάδα. Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις τη μία εβδομάδα μεταβολική προπόνηση, την επόμενη το σύνηθες πρόγραμμά σου ή προπόνηση με χαμηλότερη ένταση και μεγαλύτερη διάρκεια, μετά πάλι μεταβολική προπόνηση κ.ο.κ.

Δες στη συνέχεια τα μεταβολικά προγράμματα και επίλεξε αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
1 / 7
ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ