5 κοινοί μύθοι γυμναστικής, που καταρρίπτονται από τους επαγγελματίες | αρμονικη ζωη , fitness | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ / FITNESS
9:00
7/11/2021

5 κοινοί μύθοι γυμναστικής, που καταρρίπτονται από τους επαγγελματίες

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Οι προπονητές και οι διαιτολόγοι εξηγούν γιατί δεν ισχύουν 

Είτε είναι στο TikTok, στο Instagram ή στο YouTube, υπάρχου πολλές συμβουλές φυσικής κατάστασης που μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν είναι χρήσιμες ή είναι ψέματα. Ο Louis Cervantes, πιστοποιημένος personal trainer και συνιδρυτής του Fuego Fitness στο Λος Άντζελες, παρομοιάζει μερικά από αυτά τα hacks με προγράμματα γρήγορου πλουτισμού. "Καταλαβαίνω ότι θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα τώρα και θέλουμε να τα έχουμε γρήγορα. Αλλά αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον είναι". 

Μύθος ή αλήθεια το ότι η βραδινή γυμναστική επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο σου

 

Η Lauren Cornell, διαιτολόγος και ιδρύτρια της Lauren Cornell Nutrition, λέει ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άτομα που προσφέρουν συμβουλές διατροφής - όπως το θέτει, κάθε influencer θεωρεί τον εαυτό του "ειδικό". Αλλά θα πρέπει να ζητήσεις συμβουλές από εγγεγραμμένους διαιτολόγους και να είσαι επιφυλακτική με οποιονδήποτε υπόσχεται εγγυημένα αποτελέσματα.

Για να προσεγγίσεις τη ρουτίνα γυμναστικής σου με υγιείς και ρεαλιστικές προσδοκίες, επαγγελματίες προπονητές και τους διαιτολόγοι μιλούν για τους πιο συνηθισμένους μύθους φυσικής κατάστασης που ακούμε:

Πρέπει να ασκείσαι εντατικά κάθε μέρα
Ναι, είναι σημαντικό να διατηρείς έναν ενεργό τρόπο ζωής και κινείσαι όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να ξεκουράζεσαι και να επιτρέπεις στους μύες σου να ανακάμψουν μετά από πιο έντονες προπονήσεις. "Θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον μία ημέρα ανάπαυσης για να αναρρώσεις", λέει ο Cervantes. "Η ξεκούραση περιλαμβάνει ύπνο. Είναι ένα τεράστιο μέρος της ανάρρωσής, καθώς είναι η ώρα της ημέρας που το σώμα σου ξεκουράζεται πλήρως."

Όσο μεγαλύτερη είναι η προπόνηση, τόσο το καλύτερο
Μιλώντας για τη διάρκεια της προπόνησης, είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι όσο περισσότερες ώρες περνάει στο γυμναστήριο, τόσο καλύτερη είναι η προπόνηση. Αλλά μερικές φορές, το λιγότερο είναι περισσότερο. Ο Cervantes λέει ότι εξαρτάται από το πώς ασκείσαι και τι ψάχνεις. Εάν μπορείς να κάνεις μια πραγματικά έντονη, αποτελεσματική προπόνηση HIIT σε 30 έως 40 λεπτά, αυτό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από το να αφιερώσεις δύο ώρες σηκώνοντας βάρη ή να κάνεις μέτρια άσκηση στο γυμναστήριο.

Πρέπει να φας μέσα σε 30 λεπτά μετά την προπόνηση
Αν και οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να τρως όσο πιο γρήγορα μπορείς μετά από μια προπόνηση, δεν είναι καταστροφικό να χάσεις το παράθυρο των 30 λεπτών. "Ο ανεφοδιασμός είναι σημαντικός. Το σώμα είναι πραγματικά ευάλωτο και απορροφά τα θρεπτικά συστατικά σαν σφουγγάρι", λέει η Cornell. "Το παράθυρο των 30 λεπτών είναι ιδανικό, αλλά είναι πραγματικά 30 με 90 λεπτά".

Το κλειδί είναι να τρως ένα μείγμα υδατανθράκων και πρωτεΐνης για να βοηθήσεις στη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών και να αποτρέψεις τη μυϊκή διάσπαση. Μερικές καλές επιλογές είναι το γιαούρτι, ένα τοστ με αυγό ή γαλοπούλα, ή smoothie φρούτων και πρωτεΐνης.

Η προπόνηση δύναμης θα σε κάνει ογκώδη
Ενώ πολλές γυναίκες λένε ότι φοβούνται να αυξήσουν τα βάρη που χρησιμοποιούν επειδή πιστεύουν ότι θα τους κάνει να φαίνονται ογκώδεις, ο Cervantes λέει ότι δεν είναι τόσο απλό. Αντίθετα, προσθέτοντας βάρη στη ρουτίνα σου, μπορείς να κάψεις λίπος. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οστικής μάζας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Πρέπει να κάνεις στατικές διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση
Αν και είναι αλήθεια ότι καλό θα είναι να κάνεις διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση, υπάρχει μια διάκριση στους τύπους διατάσεων που πρέπει να κάνεις πριν και μετά. "Θα πρέπει πάντα να κάνεις στατικές διατάσεις μετά την προπόνηση, καθώς οι μύες είναι ζεστοί. Αλλά αν τραβάς τους μύες όταν είναι κρύοι, θα σπάσουν", λέει ο Cervantes. Είναι καλύτερο να κάνεις δυναμικές διατάσεις πριν την προπόνησή σου για να ζεστάνεις τους μύες - κάνε ελαφρύ τζόκινγκ, ή χοροπήδηψε φέρνοντας τα γόνατα κοντά στο στήθος σου. Αυτές οι κινήσεις τεντώνουν τους μύες σε όλο το εύρος κίνησής τους και δίνουν έμφαση στην κινητικότητα.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ