Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να χρησιμοποιείς σαπούνι στο ντους σου | αρμονικη ζωη , ευ ζην | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ / ΕΥ ΖΗΝ
7:49
10/2

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να χρησιμοποιείς σαπούνι στο ντους σου

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι η σωστή περιποίηση της επιδερμίδας σημαίνει να έχεις καθαρό δέρμα. Ωστόσο, το να ξεπλένεις το σώμα σου από το κεφάλι έως τα νύχια με σαπούνι μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην υγεία και την εμφάνισή σου. Ενώ το σαπούνι μυρίζει σίγουρα ωραία, απέχει πολύ από το να είναι καλό για το δέρμα σου.

Παρακάτω θα μάθουμε αν το νερό είναι αρκετό για να ξεπλύνει τη βρωμιά και τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου όταν αποφασίσεις να σταματήσεις να χρησιμοποιείς σαπούνι.

Θα αισθανθείς πιο υγιές το δέρμα σου
Το μπάνιο με σκέτο νερό θα εξισορροπήσει το προστατευτικό στρώμα του δέρματός σου. Ενώ το σαπούνι απομακρύνει αποτελεσματικά τη βρωμιά από το σώμα σου, καθαρίζει επίσης τα φυσικά έλαια που εκκρίνονται από το δέρμα σου. Η τακτική χρήση σαπουνιού μπορεί επίσης να διαταράξει την ισορροπία του pH του δέρματός σου, αφήνοντας το ξηρό και ερεθισμένο.

Δεν θα νιώθεις τη άσχημη μυρωδιά του σώματος σου
Ενώ το ντους με σαπούνι θα σε κάνει να μυρίζεις φρεσκάδα, ουσιαστικά κάνει το δέρμα σου πιο ευάλωτο σε βακτήρια. Τα σκληρά συστατικά στο σαπούνι διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ της λιπαρότητας του δέρματος και των βακτηρίων που ζουν στο δέρμα μας, γεγονός που αναγκάζει το δέρμα να παράγει ακόμη περισσότερο λάδι και βακτήρια. Τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι ιδιαίτερα επιβλαβή καθώς σκοτώνουν τα ευεργετικά μικρόβια μαζί με τα κακά.

Θα διατηρηθεί η ευαίσθητη περιοχή σου υγιής
Το τακτικό μπάνιο με σαπούνι μπορεί να στεγνώσει την περιοχή των γεννητικών οργάνων κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάφορα προβληματάκια. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς ζεστό νερό για να πλένεις την ευαίσθητη περιοχή ή όταν πρέπει να απομακρύνεις τις οσμές.

Το δέρμα σου μπορεί να παραμείνει χωρίς ρυτίδες για περισσότερο χρόνο
Ενώ πολλά συστατικά που βρίσκονται στο σαπούνι προορίζονται για να αφήσουν το δέρμα σου καθαρό και φρέσκο, είναι πιθανό να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό. Στην πραγματικότητα, μπορούν να βλάψουν τον όξινο μανδύα του δέρματός σου, κάτι το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επιδεινώσει πολλές δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή και η δερματίτιδα. Το μπάνιο με σαπούνι στεγνώνει το δέρμα σου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες.

Μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης D
Εκτός από τη συμβολή στην πρόωρη γήρανση του δέρματος, τα σαπούνια μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση της βιταμίνης D. Το δέρμα σου μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε βιταμίνη D και ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να κάνεις ντους λιγότερο συχνά, καθώς μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του δέρματος και να αποβάλλει κάποια από τη βιταμίνη D. Ωστόσο, πολλοί στην ιατρική κοινότητα πιστεύουν ότι η βιταμίνη D παραμένει στο δέρμα ακόμα και μετά από ντους.

 

Φαίνεται λοιπόν από τα παραπάνω, ότι το νερό είναι επαρκές για την υγιεινή και την καθαριότητα του σώματος σου και αν αποφασίσεις να σταματήσεις να χρησιμοποιείς σαπούνι στα ντους σου, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα καθαριότητας ενώ με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσεις ταυτόχρονα και το δέρμα σου. Κι αν όχι κόψιμο μεμιάς, ας το περιορίσεις στο ελάχιστο για αρχή. Αλλαγή, θα δεις έτσι κι αλλιώς.

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ