Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα αυτή τη μέρα; | αρμονικη ζωη , ευ ζην | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ / ΕΥ ΖΗΝ
7:44
1/4

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα αυτή τη μέρα;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Η πρώτη μέρα του Απρίλη σήμερα. Σου την έχουν... "φέρει" ή όχι ακόμη. Πρόσεχε... Και οργάνωσε τις δικές σου φάρσες. Έχεις ακόμη πολλές ώρες στη διάθεσή σου.

Το όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού τώρα πιο κοντά στην πραγματοποίησή του, με μία λύση που αφενός δεν σε βγάζει από τη ζεστασιά του σπιτιού σου, αφετέρου δεν σου στερεί κάτι από τη μαγεία της ερωτικής στιγμής, ενώ αυξάνει τις πιθανότητές σου για σύλληψη

Το έθιμο θέλει τα γεμίζουμε με ψέματα την Πρωταπριλιά. Αθώα ψέματα... Σαν παιχνίδι... Σε όλο τον κόσμο το συνηθίζουν. Από πού προήλθε όμως το έθιμο αυτό;

Όπως διαβάζουμε στο sansimera.gr οι ρίζες του εντοπίζονται στη Δύση και συγκεκριμένα στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.

Τον Μεσαίωνα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Το 1560 ή το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ μετέθεσε την αρχή του έτους από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες. Η αλλαγή αυτή δημιούργησε προβλήματα στο λαό που δεν αποδέχτηκε σύσσωμος την αλλαγή. Όσοι από τους υπηκόους του βασιλιά την αποδέχτηκαν πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά (1η Απριλίου), λέγοντάς τους περιπαικτικά ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.

Διάβασε επίσης: Σκέφτεσαι να μεταναστεύσεις; Αυτές είναι οι 10 καλύτερες χώρες του κόσμου για να ζήσεις

Από τους Κέλτες και τους Γάλλους το έθιμο μεταλαμπαδεύτηκε σ’ όλο τον κόσμο, με προεξάρχουσες τις εφημερίδες στις αρχές του 20ου αιώνα και στη συνέχεια τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που συχνά μεταδίδουν πολύ επιτυχημένες ειδήσεις - φάρσες. Στο διαδίκτυο, τα λεγόεμαν "Hoaxes" έχουν την τιμητική τους (και όχι μόνο αυτή τη μέρα). Στόχος να  ξεγελάσουν ακόμη και τους πιο... υποψιασμένους!

Στον ελληνικό χώρο το έθιμο πρέπει να ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Η συνήθεια να λένε ψέματα δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Μάλιστα, αποτελεί, όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, βάσει της αντίληψης ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις. Και το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή», σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο.

Εσύ; Τι πλακίτσες θα κάνεις σήμερα;

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ