Χριστουγεννιάτικα γλυκά και θερμίδες - Όλα όσα θέλεις να ξέρεις | αρμονικη ζωη , διατροφή | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
8:00
6/12/2021

Χριστουγεννιάτικα γλυκά και θερμίδες - Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες και panettone: Ποια είναι η διατροφική τους αξία και τι να προτιμήσεις;  

Οι γιορτές είναι πλέον κοντά και με τις ανταλλαγές δώρων, τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα πάρτυ να μπαίνουν επίσημα στο πρόγραμμα μας, είναι λογικό να έχουμε διάφορους πειρασμούς κοντά μας, και ειδικά τα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

8 απλοί τρόποι να κάνεις το μαγείρεμα πιο υγιεινό

 

Αν προσπαθείς να προσέξεις τη διατροφή σου, είναι σημαντικό να ξέρεις ποια γλυκά είναι καλύτερο να προτιμήσεις, με βάση τη διατροφική τους αξία και τις θερμίδες τους. Δες παρακάτω τον αναλυτικό οδηγό:

Κουραμπιέδες
Οι κουραμπιέδες έχουν αρκετές θερμίδες και λιπαρά. Φτιάχνονται με πολύ φρέσκο βούτυρο και ζάχαρη, και το μοναδικό υγιεινό συστατικό τους είναι τα αμύγδαλα, τα οποία παρέχουν κάποια (λίγα) θρεπτικά συστατικά, όπως την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και το ασβέστιο.

Ένας κουραμπιές βάρους έχει περίπου 240 θερμίδες και 9,2 γρ. λιπαρά.

Μελομακάρονα
Σε σχέση με τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά, ειδικά όταν παρασκευάζονται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο. Τα μελομακάρονα φτιάχνονται από συστατικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως ελαιόλαδο, μέλι, καρύδια και πορτοκάλι. Ωστόσο, έχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης στο σιρόπι.

Ένα μελομακάρονο έχει περίπου 190 θερμίδες και 8 γρ. λιπαρά.

Δίπλες
Οι λαχταριστές και σιροπιαστές δίπλες έχουν σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά.

Μία δίπλα έχει περίπου 170 θερμίδες και 4,5 γρ. λιπαρά.

Βασιλόπιτα
Η βασιλόπιτα είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος λόγω του βουτύρου, αλλά αν παρασκευαστεί με μαργαρίνη και όχι βούτυρο, μειώνεται η περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Η βασιλόπιτα έχει επίσης αρκετή ζάχαρη αλλά και ασπράδια και γάλα τα οποία είναι πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. 

Η βασιλόπιτα - κέικ (το κομμάτι ) έχει περίπου 350 θερμίδες και 20 γρ. λιπαρά.

Η βασιλόπιτα - τσουρέκι είναι πιο υγιεινή καθώς χρειάζεται 50% λιγότερο βούτυρο και περιέχει πολλά μυρωδικά που έχουν και αντιοξειδωτική δράση. Ένα κομμάτι βασιλόπιτα έχει περίπου 255 θερμίδες και 7,5 γρ. λιπαρά.

Panettone
Το panettone, το γνωστό ιταλικό γλυκό των γιορτών περιέχει γέμιση από σοκολάτα, σταφίδες, φρούτα και καρύδια.

Ένα κομμάτι έχει περίπου 405 θερμίδες και 18γρ. λιπαρά.

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ