Μάθε τα πάντα για τα χάπια αδυνατίσματος | αρμονικη ζωη , διατροφή | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
0:00
5/6/2009

Μάθε τα πάντα για τα χάπια αδυνατίσματος

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Κοκτέιλ από χάπια θα κάνεις;
Κοκτέιλ από χάπια θα κάνεις;
Νομίζεις ότι ο μόνος τρόπος για να χάσεις τα περιττά κιλά που δεν έχασες όλο το χειμώνα είναι τα χάπια αδυνατίσματος; Όμως, είσαι σίγουρη ότι ξέρεις τι υπάρχει μέσα σε αυτά τα σκευάμσατα που προτίθεσαι να καταναλώσεις; Μάθε ποιλες είναι τα πιο δημοφιλή χάπια αδυνατίσματος που κυκλοφορούν στο εμπόριο και ποιές παρενέργειες μπορούν να έχουν στον οργανισμό σου.

Νομίζεις ότι ο μόνος τρόπος για να χάσεις τα περιττά κιλά που δεν έχασες όλο το χειμώνα είναι τα χάπια αδυνατίσματος; Όμως, είσαι σίγουρη ότι ξέρεις τι υπάρχει μέσα σε αυτά τα σκευάμσατα που προτίθεσαι να καταναλώσεις; Μάθε ποιλες είναι τα πιο δημοφιλή χάπια αδυνατίσματος που κυκλοφορούν στο εμπόριο και ποιές παρενέργειες μπορούν να έχουν στον οργανισμό σου.

Η πραγματικότητα: πολλά παχύσαρκα άτομα, αλλά και άτομα που απλώς θέλουν να χάσουν μερικά κιλά ή να «γραμμώσουν» και να κάνουν κοιλιακούς «φέτες», χρησιμοποιούν διάφορα χάπια αδυνατίσματος με την ελπίδα ότι θα αποκτήσουν επιτέλους το πολυπόθητο αδύνατο κορμί. Κάποια από τα φάρμακα αυτά είναι μη εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και επομένως διακινούνται παράνομα. Άλλα, πάλι, πωλούνται ναι μεν νόμιμα από τα φαρμακεία κατόπιν επίδειξης ιατρικής συνταγής, διότι είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων νοσηρών καταστάσεων αλλά δεν έχουν ως ένδειξη χορήγησης το αδυνάτισμα, ούτε ενδείκνυται να λαμβάνονται από υγιή άτομα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε λεπτό σε όλο τον πλανήτη τουλάχιστον τρία άτομα καταπίνουν από ένα χάπι αδυνατίσματος!

Γιατί τα χρησιμοποιούν;
Από τη μια μεριά είναι η επιθυμία για την απόκτηση του ιδανικού σώματος, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και οι πάσης φύσεως ψυχολογικές πιέσεις εξαιτίας των περιττών κιλών. Από την άλλη είναι οι επιτήδειοι που εμπορεύονται ψεύτικες ελπίδες, υποσχόμενοι θαύματα σε μηδέν χρόνο και με μηδέν προσπάθεια. Έτσι, κάποιοι πείθονται, γίνονται εύκολα θύματα, αγνοούν τους ενδεχόμενους κινδύνους και παίρνουν ό,τι τους δίνουν: αδυνατιστικά χάπια, διεγερτικά σιρόπια, λιποδιαλυτικές ενέσεις, ακόμα και κτηνιατρικά φάρμακα που προορίζονται αποκλειστικά για ζώα.

Πού βρίσκουν τα παράνομα σκευάσματα;
Παρότι η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει ρητά τη διακίνηση και αγορά φαρμάκων από το διαδίκτυο, ο συνήθης τρόπος προμήθειας των φαρμάκων αδυνατίσματος είναι μέσω του διαδικτύου, κάνοντας την ανάλογη παραγγελία σε ιστοσελίδες «ηλεκτρονικών φαρμακείων» του εξωτερικού. Σε άλλες, πάλι, περιπτώσεις η αγορά γίνεται από κανονικά φαρμακεία, παρά την αναγραφόμενη επισήμανση στη συσκευασία των πιο επικίνδυνων από αυτά: «χορηγείται με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Η πλειονότητα των φαρμάκων αδυνατίσματος που πωλούνται εκτός νόμιμων φαρμακείων είναι αγνώστου παραγωγού ή ψευδεπίγραφα (απομιμήσεις), πολλά δεν έχουν ούτε καν ετικέτα συσκευασίας, διακινούνται χωρίς κανέναν έλεγχο ποιότητας και μπορεί να είναι νοθευμένα.

Τα δημοφιλέστερα φάρμακα
Κανένα φάρμακο δεν λύνει από μόνο του το πρόβλημα των περιττών κιλών. Απεναντίας, υπάρχει το ενδεχόμενο να σου «φορτώσει» με πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Αδρεναλίνη
Παράγεται από τον οργανισμό σε καταστάσεις έντονου στρες. Ιατρικώς χορηγείται κυρίως σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως το σοκ και η καρδιακή ανακοπή. Η εξωγενής λήψη αδρεναλίνης αυξάνει την έκλυση γλυκόζης στο αίμα, την απελευθέρωση λιπαρών οξέων και τη μυϊκή δραστηριότητα, επιταχύνοντας έτσι την καύση θερμίδων. Όμως, μπορεί να προκαλέσει τρόμο, εμετούς, δύσπνοια, αρρυθμία, πνευμονικό οίδημα ακόμα και εγκεφαλική αιμορραγία.

Αμφεταμίνες
Πρόκετια για διάφορες ουσίες υψηλής επικινδυνότητας που είναι διαδεδομένες ανάμεσα σε όσους εργάζονται πνευματικά. Προκαλούν ψυχική ευφορία, που -αργά ή γρήγορα- δίνει τη θέση της σε μια κατάσταση διαρκούς αναζήτησης όλο και μεγαλύτερης δόσης. Ταυτόχρονα, διεγείρουν έντονα το κεντρικό νευρικό σύστημα, περιορίζουν το αίσθημα της πείνας ενώ έχουν τόσο ισχυρές τοξικές επιδράσεις, που μπορεί να επιφέρουν το θάνατο.

Χοριακή γοναδοτροφίνη (HCG)
Ορμόνη που παρασκευάζεται από τα ούρα έγκυων γυναικών. Χρησιμοποιείται κυρίως σε παχύσαρκους άντρες, σε συνδυασμό με δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων. Μπορεί βέβαια οι άντρες αυτοί να μη χάνουν ούτε γραμμάριο λίπους, αλλά τουλάχιστον βιώνουν το πώς αισθάνεται μια έγκυος: σύνδρομο «πρωινής αδιαθεσίας», ναυτίες, εμετοί και πρηξίματα.

Αυξητική ορμόνη (GH)
Χορηγείται με υποδόρια ένεση στην περιοχή της κοιλιάς. Ιατρικώς χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του νανισμού και της ελλιπούς ανάπτυξης σε παιδιά. Προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στο θυρεοειδή, το πάγκρεας, το συκώτι και την καρδιά και επίσης ακρομεγαλία και παραμορφώσεις των οστών.

Δινιτροφενόλη
Η χρήση της για απώλεια βάρους έχει απαγορευτεί, γιατί ως ουσία είναι πολύ τοξική και μπορεί να επιφέρει το θάνατο ακόμα και σε πολύ μικρές δόσεις. Εξακολουθεί, όμως, να χρησιμοποιείται ως συστατικό σε ορισμένα χρώματα βαφής και σε προστατευτικά ξύλινων επιφανειών από το σαράκι και τη μούχλα! Έτσι, κάποιοι, μπρος στο σαράκι που τους τρώει για να αδυνατίσουν, παραβλέπουν το ρίσκο!

Διουρητικά
«Υπόσχονται» γρήγορη μείωση βάρους. Στην πραγματικότητα η όποια απώλεια κιλών επέρχεται αποκλειστικά και μόνο μέσω της αποβολής χρήσιμων υγρών, λόγω αθρόας διούρησης. Τα διουρητικά επηρεάζουν αρνητικά το πλάσμα του αίματος, τον αιματοκρίτη, τη λειτουργία της καρδιάς, τη ροή αίματος προς τα νεφρά, το γλυκογόνο του ήπατος και την ηλεκτρολυτική ισορροπία και μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένη αφυδάτωση και αλλεργικό σοκ.

Ερυθροποιητίνη (EPO)
Η κύρια ιατρική της ένδειξη είναι η θεραπεία της αναιμίας σε νεφροπαθείς. Σε υγιή άτομα, κυρίως αθλητές, χορηγείται ενδοφλέβια με σκοπό την αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του αίματος, των επιπέδων αιμοσφαιρίνης και της ποσότητας οξυγόνου που κυκλοφορεί στο αίμα. Έχει δοκιμαστεί κατά κόρον σε παχύσαρκα άτομα, αλλά λόγω των αναρίθμητων παρενεργειών της, η χρήση της τείνει να αντικατασταθεί από την οξυγλοβίνη, ουσία που χρησιμοποιείται ευρύτατα ως κτηνιατρικό φάρμακο.

Εφεδρίνη
Ιατρικώς ενδείκνυται κυρίως για την αποσυμφόρηση της μύτης και για αναπνευστικά προβλήματα. Με σκοπό το αδυνάτισμα χρησιμοποιείται στο ίδιο σκεύασμα η υδροχλωρική εφεδρίνη μαζί με ασπιρίνη και καφεΐνη: είναι ο πασίγνωστος σε όλα τα γυμναστήρια συνδυασμός με την κωδική ονομασία ECA, ο οποίος υπάρχει σε πολλά απαγορευμένα σκευάσματα αδυνατίσματος. Πάντως, παρότι η λήψη χαπιών ECA έχει συνδεθεί με καρδιολογικά προβλήματα, θερμοπληξίες και αιφνίδιους θανάτους ασκουμένων, η χρήση τους είναι πολύ διαδεδομένη, ειδικά ανάμεσα σε φανατικούς του fitness και μοντέλα.

Θειομυκάση
Χρησιμοποιείται με σκοπό την τοπική μείωση λίπους. Διατίθεται σε μορφή κρέμας, υπόθετου και ένεσης. Σε ενέσιμη χορήγηση δημιουργεί θρομβώσεις. Όταν εγχέεται σε μεγάλες ποσότητες στον υποδόριο ιστό, προκαλεί και εγκαύματα. Το μόνο που σώζει τους χρήστες από τα εγκαύματα και τις θρομβώσεις είναι ότι το 99,9% των παράνομων σκευασμάτων της περιέχουν απλώς και μόνο αποσταγμένο νερό.

Θυρεοειδικές ορμόνες
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τις ορμόνες Τ4 (θυροξίνη) και Τ3 (τριωδοθυρονίνη). Η λήψη θυρεοειδικών ορμονών από υγιή άτομα δεν μειώνει το σωματικό λίπος, αλλά αποδομεί και καταστρέφει το μυϊκό ιστό. Σε υπερβολική λήψη ή παρατεταμένη χρήση προκαλούν σοβαρά καρδιολογικά, αγγειακά και νευρολογικά προβλήματα. Ενδέχεται, επίσης, να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον ίδιο το θυρεοειδή, με αποτέλεσμα αυτός να ελαττώσει ή να σταματήσει εντελώς τη λειτουργία του.

Ριμοναμπάντη
Ανταγωνίζεται στον εγκέφαλο τα ενδογενώς παραγόμενα κανναβινοειδή, με αποτέλεσμα να περιορίζει την ευχαρίστηση που προκαλεί το φαγητό και έτσι όσοι τη λαμβάνουν να τρώνε τελικά λιγότερο. Επίσης, μειώνει σημαντικά την αποθήκευση λίπους στο λιπώδη ιστό. Μέχρι πρόσφατα το σκεύασμα που περιέχει τη συγκεκριμένη ουσία ήταν εγκεκριμένο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Πρόσφατα απαγορεύτηκε διότι η λήψη του συσχετίστηκε με υψηλό κίνδυνο σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών.

Κλενβουτερόλη
Περιέχεται σε διάφορα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση του βήχα, του βρογχοσπασμού και του άσθματος. Σε υπερβολικά μεγάλες δόσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, προκαλεί ως παρενέργεια ττην αύξηση της μυϊκής μάζας και τη μείωση του σωματικού λίπους, ακόμα και χωρίς δίαιτα. Γι’ αυτόν το λόγο, αρκετοί κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν τέτοιου είδους φάρμακα στην εκτροφή των χοίρων, ώστε τα ζώα τους να έχουν λιγότερο λίπος, περισσότερο κρέας και να πιάνουν καλύτερη τιμή στην αγορά

AICAR
Η δράση του σχετίζεται με την τροποποίηση του γονιδίου PPAR-δέλτα, το οποίο ρυθμίζει τη μυϊκή ανάπτυξη, αυξάνει την ενεργεια-κή δαπάνη (καύση θερμίδων) σε συνθήκες ηρεμίας, επιταχύνει την απώλεια λίπους και ελέγχει πολλά άλλα γονίδια που σχετίζονται με το μεταβολισμό. Το συγκεκριμένο φάρμακο, αν και βρίσκεται ακόμα σε στάδιο κλινικών δοκιμών, υπάρχουν αναφορές ότι χρησιμοποιείται από αθλητές και γι’ αυτό συγκαταλέγεται πλέον στον κατάλογο ουσιών ντόπινγκ

Τελικά τι;
Αντί να καταφύγεις σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας αλλά σίγουρα επικίνδυνες χημικές ουσίες, θέτοντας έτσι την υγεία σου σε άμεσο κίνδυνο, κάνε κάτι καλύτερο: κλείστε τα αφτιά σου στις σειρήνες που υπόσχονται μαγικές λύσεις, αλλάξε βήμα βήμα τις λανθασμένες διατροφικές σου συνήθειες και βάλε την άσκηση στη ζωή σου.

Εγκεκριμένα φάρμακα αδυνατίσματος
Στη χώρα μας υπάρχουν δύο εγκεκριμένα φάρμακα αδυνατίσματος. Το ένα περιέχει την ουσία ορλιστάτη και το άλλο την ουσία σιμπουτραμίνη.

Η ορλιστάτη δεν επηρεάζει την όρεξη, αλλά δρα τοπικά στο έντερο, αναστέλλοντας τη δράση των ενζύμων που βοηθούν στην πέψη του λίπους. Έτσι, μειώνει την απορρόφηση των λιπαρών ουσιών. Οι πιο συχνές παρενέργειές της είναι προβλήματα στις κενώσεις, φούσκωμα, δυσφορία, υπογλυκαιμία, πονοκέφαλος και δυσαπορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Η σιμπουτραμίνη είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας της επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορ-αδρεναλίνης. Αυξάνει το αίσθημα χορτασμού και τη δαπάνη ενέργειας, επιταχύνει το μεταβολισμό, μειώνει το σπλαχνικό λίπος και επίσης βελτιώνει την ψυχική διάθεση, με αποτέλεσμα τη μείωση της όρεξης. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ταχυπαλμία, υπερένταση, αϋπνία, δυσκοιλιότητα, ξηροστομία, εφίδρωση και άλλες παρενέργειες.

Θυμήσου:
Τα εγκεκριμένα φάρμακα αδυνατίσματος χρησιμοποιούνται με ιατρική συνταγή σε σοβαρές περιπτώσεις παχυσαρκίας και συνδυάζονται με δίαιτα και άσκηση. Προσφέρουν μια νόμιμη και πιο ασφαλή εναλλακτική λύση σε σχέση με την πιο επικίνδυνη, παράνομη και πιθανώς λιγότερο αποτελεσματική χρήση των μη εγκεκριμένων φαρμάκων.

Από τον ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ