Διατροφικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του μύκητα Candida | αρμονικη ζωη , διατροφή | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
11:30
24/8/2019

Διατροφικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του μύκητα Candida

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Ποιες τροφές να καταναλώσεις εάν αντιμετωπίζεις μυκητίαση

Πολλοί τύποι μυκήτων ζουν μέσα και πάνω στο ανθρώπινο σώμα , συμπεριλαμβανομένου του γένους Candida, ενός ζυμομύκητα. Ο Candida συνήθως βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στο στόμα, στα έντερα, στον κόλπο των γυναικών και στο δέρμα αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ένας αβλαβής μικροοργανισμός.

Δες και αυτό: To φαγητό-έκπληξη που πρέπει να φας το βράδυ για να κοιμηθείς καλά στη διάρκεια ενός καύσωνα

 

Ωστόσο, όταν αρχίζει να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη γνωστή ως καντιντίαση. Στην πραγματικότητα, ο Candida είναι η πιο κοινή αιτία μυκητιακών λοιμώξεων στον άνθρωπο. 

Αν νομίζεις ότι μπορεί να έχεις μια μόλυνση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να μιλήσεις με τον γιατρό σου. Ωστόσο, πολλά τρόφιμα και διατροφικές αλλαγές μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Λάδι καρύδας

Οι ζύμες Candida είναι μικροσκοπικοί μύκητες που βρίσκονται γύρω από το δέρμα, το στόμα ή το έντερο. Είναι συνήθως αβλαβείς, αλλά μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις όταν αποδυναμωθεί η άμυνα του σώματός. Τα φυτά έχουν τις δικές τους άμυνες κατά των ζυμών και άλλων μυκήτων, ενώ μερικά παράγουν ενώσεις που είναι τοξικές για τους μύκητες. Ένα  παράδειγμα είναι το λαυρικό οξύ, ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ που μελετάται ευρέως για τα αντιμικροβιακά και αντιμυκητιακά του αποτελέσματα. Το λάδι καρύδας είναι σχεδόν 50% λαυρικό οξύ. Αυτό το καθιστά μία από τις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές αυτής της ένωσης, η οποία σπάνια βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα τρόφιμα. Κάποιες μελέτες υποδηλώνουν ότι το λαυρικό οξύ είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι του Candida.  Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των επιπτώσεων.

Προβιοτικά

Αρκετοί παράγοντες μπορεί να κάνουν μερικούς ανθρώπους πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις από Candida, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και ενός εξασθενημένου ή κατασταλμένου ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αντιβιοτικά μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο, καθώς οι ισχυρές δόσεις σκοτώνουν μερικές φορές ένα μέρος των ευεργετικών βακτηριδίων στο έντερο . Αυτά τα βακτήρια είναι μέρος της φυσικής άμυνας του οργανισμού σας έναντι του Candida. Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση αυτών των ευεργετικών βακτηριδίων. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που βρίσκονται συχνά σε ζυμωμένα τρόφιμα, όπως γιαούρτι με ενεργές καλλιέργειες. Μπορούν επίσης να ληφθούν σε συμπληρώματα. Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να μειώσουν την ανάπτυξη του Candida στο έντερο και ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι κολπικές κάψουλες με προβιοτικά Lactobacillus μπορούν να καταπολεμήσουν τις κολπικές μολύνσεις.

Αυτό το είδες; Παντζάρι : Η κόκκινη υπερ-δύναμη που πρέπει να γίνει ο καθημερινός σας σύμμαχος!

 

Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Οι μύκητες αναπτύσσονται γρηγορότερα όταν η ζάχαρη είναι άμεσα διαθέσιμη στο περιβάλλον τους. Στην πραγματικότητα, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων Candida. Ωστόσο, οι μελέτες στον άνθρωπο είναι περιορισμένες και απαιτείται περισσότερη έρευνα. Ακόμη και αν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπορεί να μην είναι πάντα αποτελεσματική κατά των μυκήτων, η εξάλειψη της προσθήκης ζάχαρης από τη διατροφή σας θα βελτιώσει την υγεία σας με πολλούς άλλους τρόπους.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα άλλο φυτικό φαγητό με ισχυρές αντιμυκητιακές ιδιότητες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αλικίνη, μια ουσία που σχηματίζεται όταν το φρέσκο σκόρδο θρυμματίζεται. Όταν χορηγείται σε ποντίκια σε μεγάλες ποσότητες, η αλικίνη φαίνεται να καταπολεμά τον Candida. Ωστόσο, το σκόρδο παρέχει λίγη ποσότητα αλικίνης, ενώ οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποιούν υψηλές δόσεις. Συνολικά, απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές για να καθοριστεί εάν η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προφέρει θεραπεία στον άνθρωπο. Παρόλα αυτά το σκόρδο είναι ασφαλές και υγιές.

Διάβασε και αυτό: Κουρκουμάς: Δες τι θα συμβεί στον οργανισμό σου μετά από ένα μήνα κατανάλωσης! [Βίντεο]

 

Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι βασικό συστατικό του κουρκουμά, ένα δημοφιλές ινδικό καρύκευμα. Μια μελέτη έδειξε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει την ικανότητα των ζυμομυκήτων να προσκολληθούν στα κύτταρα από το στόμα των ανθρώπων με HIV.  Παρ 'όλα αυτά, οι μελέτες περιορίζονται σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Δεν είναι σαφές εάν τα συμπληρώματα κουρκουμίνης έχουν επιπτώσεις στους ανθρώπους.

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ