Η καθημερινή τους κατανάλωση αποτελεί βασικό πυλώνα της υγιεινής διατροφής…
ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΦΡΟΥΤΑ» ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ οι καρποί των οπωροφόρων δέντρων ή φυτών που μπορούν να καταναλωθούν χωρίς να απαιτείται κάποια ειδική επεξεργασία πέραν του πλυσίματος ή/και της απομάκρυνσης του φλοιού τους. Τα φρούτα με κοινά βοτανολογικά χαρακτηριστικά κατατάσσονται στην ίδια οικογένεια, όπως π.χ. εσπεριδοειδή, μούρα, πυρηνόκαρπα κ.ά.
Η διατροφική αξία των φρέσκων (νωπών) φρούτων είναι υψηλή, ενώ η θερμιδική τους απόδοση σχετικά χαμηλή, με εξαίρεση το αβοκάντο. Σε γενικές γραμμές τα φρούτα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και αποτελούν πηγή σακχάρων, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, ενζύμων και διάφορων φυτοθρεπτικών ανάλογα με το φυσικό χρώμα τους – φρούτα διαφορετικού χρώματος μας προσφέρουν διαφορετικά χρήσιμα φυτοθρεπτικά, ιδίως δε αντιοξειδωτικά!
Χρήσιμη γνώση: Τη μεγαλύτερη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα (ORAC) διαθέτουν τα φρούτα της οικογένειας των μούρων, όπως βατόμουρα κάθε χρώματος (άγρια και καλλιεργημένα), κράνμπερι, σμέουρα και φράουλες. Κατά κανόνα η φλούδα των φρούτων, όπως π.χ. πορτοκαλιού, λεμονιού, καθώς και η λευκή ψίχα της φλούδας τους περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.
Τρία διαφορετικά φρούτα την ημέρα:
Χρήσιμη γνώση: Τα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους, υπό την προϋπόθεση ότι αντικαθιστούμε με αυτά άλλα τρόφιμα, λιγότερο χρήσιμα και με περισσότερες θερμίδες, π.χ. έτοιμα γλυκά, βιομηχανοποιημένα σνακ.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 151
Update: Ιούλιος 2016.