Οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στο δέρμα | ομορφια , αισθητικη ιατρικη | womenonly.gr
11:26
26/8/2021

Οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στο δέρμα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Δεν πρόκειται για τις ίδιες με εκείνες της έκθεσης στον ήλιο.

Η έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο δέρμα, με τις γυναίκες, μάλιστα, να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία και να είναι λιγότερο ανθεκτικές σε σχέση με τους άντρες. Ποια είναι τα βασικά από αυτά και πώς μπορείτε να προστατεύσετε την επιδερμίδα σας αυτές τις περιόδους έντονης ζέστης; 

​O γιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα συμβουλεύει:

Ποια προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα από την πολλή ζέστη;

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ 

Κατά την έκθεσή μάς σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνεται η παραγωγή ελαίων του δέρματος, κάτι που ενδεχομένως να φράξει τους πόρους σας, ειδικά αν έχετε πιο λιπαρό δέρμα. Τα συχνά πίλινγκ και ο συστηματικός και σωστός καθαρισμός της επιδερμίδας θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κατάσταση χωρίς προβλήματα.

AΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ 

Το σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του με τον μηχανισμό της εφίδρωσης. Ο ιδρώτας εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα και έτσι η θερμοκρασία του σώματος παραμένει στα επίπεδα που πρέπει. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση και αυτή, με τη σειρά της, ερεθισμούς, εξανθήματα και ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων.

ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ 

Η διατάραξη του φράγματος υγρασίας του δέρματος μπορεί να συμβάλλει στην πιο γρήγορη γήρανση της επιδερμίδας, καθώς μειώνει την ελαστικότητά του, προκαλώντας ρυτίδες και χαλάρωση.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ 

Ο ξηρός και καυτός αέρας αυξάνει και την ποσότητα των νεκρών κυττάρων στο δέρμα. Η έντονη συσσώρευσή τους στην επιφάνεια της επιδερμίδας – εάν δεν φροντίζετε να κάνετε συχνή απολέπιση και ενυδάτωση – μπορεί να φράξει τους πόρους και να δημιουργήσει ερεθισμούς και θυλακίτιδα.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΑΔΩΝ 

Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει υπερμελάγχρωση, δηλαδή εμφάνιση στο δέρμα περισσότερης χρωστικής ουσίας από μελανινοκύτταρα, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό κηλίδων, πανάδων και φακίδων.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ  

Ο βασικός τρόπος προστασίας της επιδερμίδας σας είναι η ενυδάτωση από μέσα. Φροντίστε να αυξήσετε της ποσότητες νερού που καταναλώνετε και προτιμήστε τροφές πλούσιες σε υγρά όπως είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. 

ΣΩΣΤΟ SKINCARE  

Φροντίστε να καθαρίζετε σχολαστικά την επιδερμίδα σας καθημερινά, να κάνετε συχνές απολεπίσεις και να εφαρμόζετε δύο φορές την ημέρα ενυδατική κρέμα. 

ΕΙΔΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 

Συστατικά όπως είναι το υαλουρονικό οξύ, που αναπληρώνει την υγρασία στην επιδερμίδα, είναι ιδανικά και μπορείτε να τα αναζητάτε στα skincare προϊόντα σας την περίοδο αυτή. 

ΕΛΑΦΡΙΑ ΡΟΥΧΑ 

Τις ημέρες που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, προτιμήστε ανοιχτόχρωμα ρούχα με ελαφριές συνθέσεις, όπως είναι τα βαμβακερά και τα λινά, που θα σας διατηρήσουν ανάλαφρες και θα κρατήσουν τον ιδρώτα μακριά από το δέρμα σας. 

Photo by Marco Testi on Unsplash

 
ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ