Dry January: Τι ακριβώς είναι ο «Στεγνός» Ιανουάριος και ποιοι δεν θα έπρεπε να τον εφαρμόσουν;

09.01.2024
Dry January: Τι ακριβώς είναι ο «Στεγνός» Ιανουάριος και ποιοι δεν θα έπρεπε να τον εφαρμόσουν;
Διανύουμε το πρώτο 10ήμερο του πρώτου μήνα του νέου έτους και ίσως έχεις ακούσει για τον όρο που, στην ουσία, σε καλεί να απέχεις από το αλκοόλ. Αν το κάνεις ήδη, έχει καλώς, αν όχι, ιδού μερικά πράγματα που μπορεί να σου φανούν ενδιαφέρονται και να ξεκινήσεις τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά.

Οι γιορτές πέρασαν και μαζί τα πολλά καλέσματα, οι έξοδοι και η... κραιπάλη κάθε είδους που παραδοσιακά συνεπάγεται αυτών των ημερών.

Δεν είναι λίγοι που ασυνείδητα κάνουν «κράτει» τόσο σε φαγητό όσο και σε ποτό και σε ξενύχτι για να ανακάμψει ο οργανισμός (και το πορτοφόλι, εδώ που τα λέμε) γενικότερα. Υπάρχουν όμως κι εκείνου που το κάνουν μπαίνοντας στο πνεύμα του Dry January.

Πρόκειται για μια καμπάνια του Alcohol Change UK που καλεί τους συμμετέχοντας να απέχουν από το αλκοόλ για έναν ολόκληρο μήνα, ενώ σημειώνεται πως υπάρχουν κι άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις που κάνουν το ίδιο όπως, για παράδειγμα το Dryathlon που οργανώνει το Cancer Research UK.

Είτε ως προσωπική απόφαση είτε ως συμμετοχή σε κάποια φιλανθρωπική δράση, αν πάρεις κόψεις (μαχαίρι, όμως, όχι ημίμετρα) το αλκοόλ για έναν μήνα, ιδού τι θα συμβεί, σύμφωνα με τους ειδικούς.

1. Μπορεί να χάσεις βάρος και να μειωθεί η αρτηριακή σου πίεση

Σύμφωνα με τον Δρ Gautam Mehta, Ανώτερο Λέκτορα στο Ινστιτούτο UCL για την υγεία του ήπατος και του πεπτικού συστήματος, υποστηρίζει πως «ένας μήνας χωρίς αλκοόλ, σε υγιή άτομα που πίνουν σε μέτρια έως υψηλά επίπεδα, οδηγεί σε απτά οφέλη για την υγεία».

Συγκεκριμένα, βάσει μελέτης που εκπόνησε με την ομάδα του, αναφέρεται απώλεια βάρους περίπου 2 κιλών, μείωση της αρτηριακής πίεσης περίπου 5% και βελτίωση του κινδύνου διαβήτη κατά σχεδόν 30%.

«Παρατηρήσαμε επίσης μεγάλες μειώσεις στους αυξητικούς παράγοντες του αίματος που συνδέονται με ορισμένους καρκίνους», συνεχίζει ο Δρ Mehta τονίζοντως ωστόσο, πως δεν γνωρίζουν πόσο διαρκούν αυτά τα οφέλη ή αν μεταφράζονται σε μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην υγεία, παρότι θα μπορούσε καθώς όπως αναφέρει, «Στους έξι έως οκτώ μήνες μετά τον ξηρό Ιανουάριο, το ποσοστό των συμμετεχόντων που πίνουν σε επιβλαβή επίπεδα μειώθηκε κατά περίπου 50%». «Μπορεί η συμμετοχή στο Dry January να επιτρέπει στα άτομα να "επαναφέρουν" τη σχέση τους με το αλκοόλ», σημειώνει και το σημειώνουμε κι εμείς.

Οι ευτυχισμένες σχέσεις μπορεί να σε... παχαίνουν και η επιστήμη εξηγεί τον λόγο

2. Θα μάθεις πολλά για τη σχέση σου με το αλκοόλ

Σε συνέχεια της προηγούμενης σκέψης και δεδομένου ότι το αλκοόλ αποτελεί μεγάλο μέρος της κοινωνικοποίησης αν κάνεις αυτό το βήμα πίσω από το ποτό ίσως καταλάβεις ακριβώς πόσο... «εξαρτημένος» από αυτό είσαι ή δεν είσαι! «Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συντονιστείς με το σώμα σου και να δεις πώς σε επηρεάζει πραγματικά», υποστηρίζουν οι ειδικοί και τονίζουν πως μετά τον Ιανουάριο, μπορεί ο καθένας να συνειδητοποιήσει ότι θέλει (ή χρειάζεται) να πίνει λιγότερο αλκοόλ, τελικά.

3. Η ψυχική σου υγεία μπορεί να βελτιωθεί

Αν και η απόλαυση ενός ποτού στο τέλος μιας δύσκολης εργάσιμης ημέρας μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση, η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ στην πραγματικότητα συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, υπάρχει σαφής συσχετισμός μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και της κακής ψυχικής υγείας σε κοινωνικοοικονομικούς τομείς, «ειδικά με την έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή και την ψυχολογική δυσφορία».

Αυτό δε σημαίνει ότι το αλκοόλ προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας ή ότι ο στεγνός Ιανουάριος μπορεί να διορθώσει την κατάθλιψη, αλλά η αφαίρεση της επιλογής μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις υποκείμενα ζητήματα που έχεις αγνοήσει.

4 κοινές συνήθειες που ένας γιατρός ύπνου προτείνει να σταματήσεις για χάρη της ξεκούρασης σου

4. Μήπως έτσι έκανες και κάποια οικονομία, το έχεις σκεφτεί;

Σύμφωνα με έρευνα σε 857 Βρετανούς άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στο Dry January που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health Psychology, το 79% ανέφερε ότι έβαλε αρκετά χρήματα στην άκρη. Και έχει λογική. «Βάλε κάτω» πόσα ξοδεύεις για ποτά σε μπαρ και εστιατόρια και σκέψου τι θα μπορούσες να κάνεις με αυτά τα χρήματα διαφορετικά! Είναι κάποιο κίνητρο!

5. Θα δεις διαφορά στον ύπνο και την ενέργειά σου

«Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι το αλκοόλ σε βοηθά να κοιμηθείς, συχνά η κατανάλωσή του οδηγεί σε ανήσυχο ύπνο όλη τη νύχτα», αναφέρουν οι ειδικοί τονίζοντας πως με αυτό το δεδομένο, η απομάκρυνση του αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο αναζωογονητικό ύπνο και περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν το λες και «αμελητέο» ως σημασία ε;

Γιατί το αλκοόλ έχει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στις γυναίκες από ποτέ άλλοτε

Υπάρχει κάποιος που δεν πρέπει να συμμετέχει στο Dry January;

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα άτομα που εξαρτώνται σωματικά ή ψυχολογικά από το αλκοόλ θα πρέπει να ζητήσουν συμβουλές από έναν επαγγελματία υγείας προτού δεσμευτούν στον «Στεγνό» Ιανουάριο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ξαφνική διακοπή του ποτού μπορεί να προκαλέσει στέρηση, τα οποία μπορεί να είναι σοβαρά. Σε κάθε περίπτωση, αν αυτή η «συζήτηση» σε κάνει να ανησυχείς για τις συνήθειές σου ως προς το αλκοόλ, μίλησε καλύτερα με τον γιατρό σου!

Τελευταία τροποποίηση στις 09.01.2024 - 13:28