Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να πίνεις νερό ακριβώς πριν τον ύπνο

27.07.2022
Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να πίνεις νερό ακριβώς πριν τον ύπνο
Μια πληροφορία που πιθανότατα δεν περίμενες να ακούσεις

Η κατανάλωση νερού πριν από τον ύπνο είναι κάτι που οι περισσότεροι κάνουν χωρίς αμφιβολία κάθε βράδυ. Αλλά γνώριζες ότι θα μπορούσε πραγματικά να προκαλέσει όλεθρο στην υγεία σου; Φυσικά, το να πίνεις νερό είναι απολύτως απαραίτητο και ωφέλιμο, αλλά το να πίνεις νερό πριν τον ύπνο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να διακόψει τον κύκλο του ύπνου σου.

Όπως εξηγεί η ειδικός στον ύπνο και ψυχολόγος ευεξίας, Ieva Kubiliute: «Πάντα συμβουλεύω τους πελάτες να σταματήσουν να πίνουν νερό δύο ώρες πριν τον ύπνο γιατί διακόπτει τους κύκλους του ύπνου τους». Η Ieva λέει ότι η κατανάλωση νερού λίγα λεπτά πριν τον ύπνο το κάνει πιο πιθανό να αναπτύξεις υπερυδάτωση, η οποία μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον ύπνο. «Αν έχεις υπερβολικά υγρά στο σύστημά σου, μπορεί να χρειαστείς την τουαλέτα τη νύχτα. Αυτό μπορεί να διακόψει τον κύκλο του ύπνου σου, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σου. Εάν δεν διορθώσεις τον διακοπτόμενο ύπνο, μπορεί να εμφανίσεις στέρηση ύπνου», προσθέτει.

Τα απλά βήματα για να γίνεις πιο υγιής άνθρωπος σήμερα

Όπως εξηγεί η Sammy Margo, Εμπειρογνώμονας του Dreams Sleep: «Το κύριο μειονέκτημα του να πίνεις νερό πριν τον ύπνο είναι ότι είναι πιθανό να μας ξυπνήσει στη μέση της νύχτας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο που μπορεί στη συνέχεια να έχουν επιπτώσεις στην υγεία και τον τρόπο ζωής μας. Προφανώς είναι σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη το χρονοδιάγραμμα που γίνεται αυτό».

Γνωστή στον ιατρικό κόσμο ως νυκτουρία, το ξύπνημα στη μέση της νύχτας είναι πιο συνηθισμένο για όσους δεν κοιμούνται πολύ βαθιά. «Είναι πολύ σύνηθες να υποθέτεις ότι χρειάζεσαι την τουαλέτα και να ξυπνάς», προσθέτει. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας, αναφέρθηκε ότι η νυκτουρία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως στέρηση ύπνου, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, έλλειψη συγκέντρωσης και συντονισμού, μείωση της δημιουργικότητας και αλλαγή της διάθεσης.

«Όπως τα περισσότερα πράγματα, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην κατανάλωση νερού πριν τον ύπνο», προσθέτει η Sammy. «Πολύ απλά, αν μπορείς να διαχειριστείς έναν πλήρη ύπνο με ένα μικρό ποτήρι νερό πριν τον ύπνο, τότε κάντο. Αλλά η ισορροπία είναι το κλειδί και θα πρέπει να έχεις επίγνωση του τρόπου με τον οποίο η πρόσληψη νερού επηρεάζει τον ύπνο σου».

Η εύρεση της σωστής προσέγγισης μπορεί να προέλθει μόνο από την επίγνωση του πόσο πίνεις πριν κοιμηθείς και πώς αυτό επηρεάζει τον ύπνο σου. Για να αποφύγεις το να χρειάζεται να ουρήσεις στη μέση της νύχτας, θα πρέπει να δοκιμάσεις να αυξήσεις τα επίπεδα ενυδάτωσης μέσα στην ημέρα.