Τα καλύτερα και πιο απλά tips για να κοιμηθείς εύκολα στη ζέστη

22.07.2022
Τα καλύτερα και πιο απλά tips για να κοιμηθείς εύκολα στη ζέστη
Τι να κάνεις και τι να αποφύγεις, για να κάνεις τον ύπνο στη ζέστη ένα ευκολότερο ζήτημα

Υπάρχει κάτι πιο απογοητευτικό από το να μην μπορείς να κοιμηθείς μετά από μια κουραστική μέρα και να σε ενοχλεί αφόρητα η ζέστη; Ένα ζεστό υπνοδωμάτιο είναι ίσως ο μεγαλύτερος αντίπαλος του ύπνου, και καθώς η ζέστη ανεβαίνει, ο χρόνος που ξοδεύουμε γυρίζοντας στο κρεβάτι τείνει να αυξάνεται επίσης, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος.

Έτσι, για εκείνες τις νύχτες που δεν υπάρχει καθόλου αέρας και δεν είναι φυσικά δυνατό να βγάλεις άλλα ρούχα, παρακάτω θα βρεις μερικές έξυπνες συμβουλές και κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα (και το μυαλό σου) να νικήσει τη ζέστη και να κοιμηθεί.

Τα απλά βήματα για να γίνεις πιο υγιής άνθρωπος σήμερα

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
«Τοποθέτησε μια κρύα φανέλα ή παγάκια σε μια πλαστική σακούλα στους καρπούς και το λαιμό σου, θα εκπλαγείς με το πώς αυτό μειώνει τη θερμοκρασία του σώματός σου», λέει ο Neil Robinson, επικεφαλής ύπνου στο Sealy. Το να διατηρείς τα σημεία παλμού κρύα ξεγελάει τον εγκέφαλό σου ώστε να νομίζει ότι είσαι δροσερή.

Τα άκρα μας - τα χέρια και τα πόδια μας - βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας μας, οπότε η ψύξη τους θα μειώσει τη θερμοκρασία ολόκληρου του σώματος. «Τοποθέτησε έναν κουβά γεμάτο με δροσερό νερό δίπλα στο κρεβάτι σου και βάλε τα πόδια σου σε αυτόν», λέει ο Robinson.

Η τοποθέτηση κλινοσκεπασμάτων στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για 10 λεπτά πριν κοιμηθείς μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση από τη θερμότητα. Αν δε χωράνε στο ψυγείο χώρο, μπορείς απλώς να βάλεις τη μαξιλαροθήκη σου.

Επένδυσε σε κλινοσκεπάσματα καλής ποιότητας με υψηλή περιεκτικότητα σε βαμβάκι για να εξασφαλίσεις ότι το υλικό στο οποίο κοιμάσαι είναι όσο το δυνατόν πιο αναπνεύσιμο. «Οι φυσικές ίνες επιτρέπουν στον αέρα να κινείται ελεύθερα και να κυκλοφορεί μέσα από το ύφασμα, κάτι που σε βοηθά να μείνεις πιο δροσεροή όλη τη νύχτα», λέει ο Robinson.

Βεβαιώσου ότι έχεις ένα καλοφτιαγμένο στρώμα, γιατί είναι αρκετά σημαντικό. «Το στρώμα στο οποίο κοιμάσαι μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία σου όλη τη νύχτα. Ψάξε για στρώματα που είναι κατασκευασμένα από έξυπνες ίνες, γιατί έχουν εξαιρετικές ψυκτικές ιδιότητες», λέει ο Robinson.

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ
Μην κρατάς τα παράθυρα ανοιχτά όλη την ημέρα νομίζοντας ότι θα μειώσεις τη θερμοκρασία—θα διαπιστώσεις ότι τα δωμάτια παραμένουν πιο δροσερά κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν τα παράθυρα και οι κουρτίνες είναι κλειστά.

Μην πίνεις αλκοόλ. «Αφυδατώνεις τον εαυτό σου πριν από μια ζεστή νύχτα», λέει ο Robinson, ο οποίος συνιστά να πίνεις μισό ποτήρι νερό λίγο πριν τον ύπνο, για να αποφύγεις να σηκωθείς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μην τρως πολύ πρωτεΐνη, γιατί αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, που μπορεί να κάνει το σώμα να ζεσταθεί.

Μην κάνεις γυμναστική αργά το βράδυ. «Αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, γεγονός που κάνει τον ύπνο σε ζεστό καιρό πολύ πιο δύσκολο. Αντίθετα, κάνε γυμναστική το πρωί για να ξεκινήσεις τον μεταβολισμό σου και να νιώθεις έτοιμη να ξεκουραστείς το βράδυ», συμβουλεύει ο Robinson.

Μην κοιμάσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενώ ο ζεστός καιρός μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν έχουμε ενέργεια (αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας ξοδεύει περισσότερη ενέργεια για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία μας), μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο το βράδυ.