Οι τρόποι να παίρνεις βιταμίνη D όταν μένεις σπίτι

02.10.2020
Οι τρόποι να παίρνεις βιταμίνη D όταν μένεις σπίτι
Οι εναλλακτικοί τρόποι να δώσεις στον οργανισμό σου όσα χρειάζονται

Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα μας για διάφορους λόγους, από την υγεία των οστών και του εγκεφάλου μέχρι την ανοσία. Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε όμως; Ο Dr. Seema Sarin από το EHE Health εξηγεί ότι η συνιστώμενη διατροφική λήψη βιταμίνης D για παιδιά ηλικίας 1-18 μέχρι και τους ενήλικες έως 70 ετών είναι 15 μικρογραμμάρια (mcg) καθημερινά. Μετά την ηλικία των 71, χρειάζονται 20 mcg.

Δες και αυτό: Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν κοιμηθείς αμέσως μετά το φαγητό

Ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα μας παράγει αρκετή βιταμίνη D για να διατηρηθεί είναι όταν το δέρμα εκτίθεται απευθείας στον ήλιο. Υπό κανονικές συνθήκες, είναι πιθανό να λαμβάνεις τουλάχιστον μέρος της βιταμίνης D με αυτόν τον τρόπο, αλλά κατά τους χειμερινούς μήνες - ή εάν περνάς τις μέρες σου στο σπίτι - μπορεί να προκαλέσει έλλειψη βιταμίνης D. Ευτυχώς, αυτός είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να λαμβάνεις την ημερήσια δόση σου. Από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα μέχρι τις ειδικές λάμπες, παρακάτω θα βρεις όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D από το σπίτι σου:

Κάθισε δίπλα στο παράθυρό σου
Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από τη λήψη βιταμίνης D, ενισχύεις και τη διάθεσή σου.

Πάρε ένα συμπλήρωμα
Παρ'όλο που υπάρχουν πολλά συμπληρώματα βιταμίνης D εκεί έξω, αν αυτόν τον καιρό κάθεσαι μέσα στο σπίτι περισσότερο απ'ότι συνήθως και δεν τρως αρκετά φρέσκα προϊόντα, ίσως να πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο λήψης μιας υψηλής ποιότητας πολυ-βιταμίνης.

Δοκίμασε μια λάμπα θεραπείας φωτός
Εάν δεν μπορείς να εκτεθείς στο φυσικό φως, το τεχνητό είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι λάμπες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού.

Αυτό το είδες; Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν ξεκινάς τη μέρα με ένα κρύο ντους

Αύξησε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων
Το αγελαδινό γάλα ή τα ενισχυμένα μη γαλακτοκομικά εναλλακτικά γάλατα - όπως το γάλα σόγιας, το γάλα αμυγδάλου και το γάλα βρώμης - είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D. Εάν προτιμάς να τρως τα γαλακτοκομικά σου αντί να τα πίνεις, προτίμησε ένα τυρί, γιαούρτι ή άλλο προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες.

Κατανάλωσε και άλλα τρόφιμα με ενισχυμένη βιταμίνη D
Βάλε στη διατροφή σου τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη, όπως ψάρια, πλιγούρι βρώμης, χυμό πορτοκάλι, ασπράδι αυγού, γάλατα και γιαούρτια φυτών.