5 συμβουλές για την τόνωση της διάθεσης σου εάν μελαγχολείς το χειμώνα

01.11.2022
5 συμβουλές για την τόνωση της διάθεσης σου εάν μελαγχολείς το χειμώνα
Όσο η μέρα μικραίνει, η διάθεση σου μπορεί να γίνεται χειρότερη - δες τι μπορείς να κάνεις για να την προστατέψεις

Καθώς ο αέρας γίνεται ψυχρός, τα φύλλα αρχίζουν να παίρνουν έντονες αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κίτρινου και η μέρα να μικραίνει, μπορεί να ενθουσιαστείς για τη νέα σεζόν - πόσο απολαυστικές είναι οι ατελείωτες επιλογές συνταγών για σούπα, τα ζεστά φλιτζάνια τσάι και η χαλάρωση κάτω από μια αφράτη κουβέρτα; Αλλά για τα άτομα με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, που ονομάζεται επίσης εποχιακή κατάθλιψη, οι πιο σύντομες, πιο κρύες και πιο σκοτεινές μέρες μπορεί να προκαλέσουν όλεθρο στην ψυχική υγεία και ευεξία. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένας τύπος κατάθλιψης που τείνει να εμφανίζεται την ίδια ώρα κάθε χρόνο, συνήθως όταν υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως (αλλά όχι πάντα), σύμφωνα με την Mayo Clinic.

5 τρόποι να φροντίσεις το σώμα και το μυαλό σου για ένα υγιές φθινόπωρο

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικές συμβουλές για την εποχική κατάθλιψη που μπορεί ενδεχομένως να φτιάξουν τη διάθεσή σου—ακόμα και όταν έξω είναι σκοτεινά.

5 συμβουλές για την εποχική κατάθλιψη για να εφαρμόσεις στην πρωινή σου ρουτίνα
Ξύπνα την ίδια ώρα κάθε μέρα (συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων)
Ένα κοινό σύμπτωμα της εποχιακής κατάθλιψης είναι η αλλαγή στην ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου—είτε κοιμάσαι περισσότερο ή λιγότερο. Γι' αυτό είναι σημαντικό να τηρείς μια προγραμματισμένη ώρα ύπνου και αφύπνισης που δεν αλλάζει εύκολα. Αυτό μπορεί να δώσει στο μυαλό και στο σώμα σου μια ρουτίνα που μπορεί να εμπιστευτεί—και ενδεχομένως να σε προστατεύσει από αλλαγές που σχετίζονται με την εποχιακή κατάθλιψη που περιλαμβάνουν τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στον περιορισμό του υπερβολικού ύπνου και του μεσημεριανού ύπνου, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει την ποιότητα της νυχτερινής σου ξεκούρασης.

Ξύπνα με φυσικό φως ή προσομοιωμένο φυσικό φως
Δεδομένου ότι η έλλειψη φωτός τους χειμερινούς μήνες μπορεί να συμβάλει στην εποχιακή κατάθλιψη, είναι σημαντικό να το απορροφάς όσο το δυνατόν περισσότερο. Προετοίμασε το πρωινό σου ξύπνημα με έντονο ηλιακό φως από ένα ανοιχτό παράθυρο ή μια λάμπα προσομοίωσης του ηλιακού φωτός. Αυτός ο τύπος λαμπτήρα μιμείται το φυσικό φως και έχει αποδειχθεί ότι μεταβάλλει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξυπνάς όταν βγαίνει ο ήλιος, απλά φρόντισε να λαμβάνεις το απαραίτητο φως μέσα σε μια ώρα μετά το ξύπνημα σου.

Πώς να προστατέψεις την ψυχική σου υγεία όταν οι ειδήσεις είναι τόσο δυσάρεστες

Δραστηριοποιήσου με τρόπο που λειτουργεί για εσένα
Η ενεργοποίηση είναι ένας τεράστιος τρόπος άμυνας ενάντια στην εποχιακή κατάθλιψη.
Η άσκηση είναι εξαιρετική για το σώμα και τον εγκέφαλο, επειδή απελευθερώνει πολλές χημικές ουσίες που προκαλούν καλή αίσθηση, όπως ντοπαμίνη, επινεφρίνη και σεροτονίνη, που μπορούν να τονώσουν τη διάθεσή σου. Είτε προτιμάς να βγείς έξω για ένα τρέξιμο το πρωί είτε να κάνεις τη μεσημεριανή σου βόλτα, είναι σημαντικό να το διατηρείς σταθερό. Μπορείς επίσης να γραφτείς σε ένα μάθημα γυμναστικής ή να προγραμματίσεις προπονήσεις με μια φίλη το βράδυ για να αποφύγεις την ύφεση που έρχεται με τα πρόωρα ηλιοβασιλέματα. Δεν χρειάζεται να κάνεις εξαιρετικά έντονη άσκηση — ένα καθημερινό περπάτημα 10 έως 15 λεπτών μπορεί να είναι πραγματικά ευεργετικό για το μυαλό σου.

Φάε ένα πρωινό γεμάτο θρεπτικά συστατικά
Η κατανάλωση γευμάτων που είναι ισορροπημένα και γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνες, λίπη και υδατάνθρακες είναι μια πολύ σημαντική πρακτική για τη διατήρηση της συνολικής σου ευεξίας. Έτσι, όταν πρόκειται για το πρώτο σου γεύμα της ημέρας, οι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να σε βοηθήσουν να ρυθμίσεις τη διάθεσή σου και τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης, δεν θα παλεύεις εκτός αυτών με χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Χρησιμοποίησε μια λάμπα εποχιακής κατάθλιψης 30 λεπτά καθημερινά
Η θεραπεία φωτός δεν είναι τόσο εύκολη όσο το να ανάβεις τη λάμπα του γραφείου σου για λίγα λεπτά, αλλά όταν γίνεται σωστά μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματική για άτομα με εποχιακή κατάθλιψη. Αρχικά, θέλεις να βεβαιωθείς ότι η λάμπα σου είναι πιστοποιημένη και παρέχει 10.000 lux φωτός. Στη συνέχεια, είναι καλή ιδέα να ακολουθήσεις τις βέλτιστες πρακτικές όταν χρησιμοποιείς τη λάμπα σου—όπως να κάθεσαι μερικά εκατοστά μακριά από το φως για 30 λεπτά καθημερινά, κατά προτίμηση την ίδια ώρα.