4 φορές που επιτρέπεται να πεις ψέματα σε μια σχέση

27.08.2023
4 φορές που επιτρέπεται να πεις ψέματα σε μια σχέση
Σύμφωνα με έρευνα, το να λες «λευκά ψέματα» μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης σε μια σχέση.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο για τους ανθρώπους να έχεις καλές προθέσεις όταν τους λες ψέματα, αντί να σε ακούνε να λες την αλήθεια ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που έχει αυτή. Αυτό σημαίνει ότι όταν θέλεις να προστατεύσεις τα συναισθήματα του συντρόφου σου ή με κάποιον άλλο τρόπο να τον ωφελήσεις, σου επιτρέπεται να λες ψέματα και να μην αισθάνεσαι ένοχη γι' αυτό.

Δες παρακάτω μια σειρά καταστάσεων όπου το ψέμα στον σύντροφό σου μπορεί να είναι αποδεκτό ή ακόμη και χρήσιμο.

8 αλήθειες που παραβλέπεις σε νεότερη ηλικία, αλλά μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου

Όταν ο σύντροφός σου σε ρωτά για τα συναισθήματά σου για άλλους ανθρώπους

Ίσως μερικές φορές θέλεις να αποφύγεις να απαντάς σε δύσκολες ερωτήσεις από τον σύντροφό σου μόνο για χάρη της σχέσης σου. Φαντάσου να σε ρωτήσει: Έχεις αγαπήσει ποτέ κανέναν περισσότερο από εμένα; Τον βρίσκεις ελκυστικό; Εάν όλα είναι καλά στη σχέση σου και δεν έχεις στο μυαλό σου να χωρίσεις με τον νυν σύντροφό σου, είναι καλύτερα να πεις «όχι», ανεξάρτητα από την αλήθεια.

Όταν χωρίζεις με κάποιον και δεν θέλεις να επιβαρύνεις τον πόνο του

Το να θέλεις να χωρίσεις δεν είναι ποτέ εύκολο και πρέπει να βρεις έξυπνους τρόπους για να πεις στο σύντροφό σου ότι έχει τελειώσει. Δεν χρειάζεται στη συνομιλία σου να ξεκινήσεις μια λίστα καταγγελιών και κατηγοριών, που μπορεί να βλάψουν το άτομο που κάποτε σου άρεσε ή αγαπούσες. Μπορείς να πεις κάτι σαν, «Δεν είναι από σένα αλλά από μένα» ή να αναφερθείς σε λάθος timing της σχέσης σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια και να χωρίσεις φιλικά χωρίς ενοχές και δράματα.

Πώς να καταλάβεις εάν κάποιος σου λέει ψέματα

Όταν θέλεις να σταματήσεις μια συνεχιζόμενη διαμάχη

Όταν εσύ και ο σύντροφός σου δεν μπορείτε να συμφωνήσετε για κάτι, αυτό προκαλεί μεγάλη ένταση και άγχος. Πρέπει να σταθμίσεις τις επιλογές σου και να σκεφτείς πόσο σημαντικό είναι αυτό για το οποίο διαφωνείτε. Χρειάζεσαι γαλήνη και ηρεμία στη σχέση σου; Αν αυτό για το οποίο διαφωνείτε είναι ασήμαντο τότε μάλλον το καλύτερο είναι να πεις ότι λυπάσαι και να προσποιηθείς ότι αποδέχεσαι την άποψη του συντρόφου σου, ακόμα κι αν μέσα σου αισθάνεσαι διαφορετικά.

Όταν ο σύντροφός σου σου δίνει ένα κακόγουστο δώρο ή μαγειρεύει ένα κακό γεύμα

Μπορεί να προτιμήσεις την ευγένεια από την αλήθεια για να μην αναστατώσεις το αγαπημένο σου πρόσωπο (κυρίως σε ειδικές περιπτώσεις) Η επιλογή του να είσαι γενναιόδωρη και να συγχωρείς μικρά λάθη κάνει τις σχέσεις καλύτερες. Την επόμενη φορά που ο σύντροφος σου θα σου δώσει το λάθος πουκάμισο για τα γενέθλιά σου ή το φαγητό που μαγείρεψε για την επέτειο σας δεν είναι αρκετά νόστιμο, προσποιήσου ότι σου αρέσει έτσι κι αλλιώς. Ο σύντροφος σου επένδυσε χρόνο, προσπάθεια και χρήματα για να σε κάνει να νιώσεις καλά, οπότε μην του το χαλάσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 27.08.2023 - 13:07