15:57
21/5/2009

Στρείδια με σος μπάρμπεκιου

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Για να μην τα τρώμε σκέτα...

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό φρέσκα στρείδια

Για τη σάλτσα:

  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 κουταλάκια μουστάρδα Ντιζόν
  • 2 κουταλάκια μέλι
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
  • στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι
  • στη μύτη από το κουταλάκι πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • κλωναράκια δεντρολίβανου

Τι κάνουμε:
Πλένουμε την πιπεριά, τη σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, την κόβουμε στη μέση, την καθαρίζουμε από τα σπόρια και την ψήνουμε πάνω στα κάρβουνα. Μόλις μαραθεί η φλούδα της, την ξεφλουδίζουμε, την κόβουμε σε κομματάκια και τη βάζουμε στο μπλέντερ.

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το βάζουμε σε ένα τηγανάκι, μαζί με το λάδι και το σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσει και να χρυσίσει, προσέχοντας να μη μαυρίσει. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήνουμε το σκόρδο να κρυώσει λίγο, το σουρώνουμε από το λάδι και το ρίχνουμε και αυτό στο μπλέντερ. Κατόπιν προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το αλάτι, το πιπέρι και χτυπάμε καλά τα υλικά, ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές, λείο μείγμα. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ, βάζουμε το δεντρολίβανο, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα στρείδια: Για να τα καθαρίσουμε, τα ανοίγουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού, από την πίσω πλευρά τους, στη συνέχεια περνάμε τη λάμα του μαχαιριού οριζοντίως και αφαιρούμε το ένα από τα δύο κελύφη, προσέχοντας να μην κόψουμε τη σάρκα. Τα ξεπλένουμε προσεκτικά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Βγάζουμε τη σάλτσα από το ψυγείο και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα στρείδια. Μόλις τα γεμίσουμε όλα, τα βάζουμε στη φωτιά, με το κέλυφος να ακουμπάει πάνω στη σχάρα και τα αφήνουμε να ψηθούν, για περίπου 3-5 λεπτά. Στρώνουμε σε μία πιατέλα λίγα κλωναράκια δενδρολίβανου και μόλις τα στρείδια ψηθούν τα βάζουμε από πάνω και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να ψήσουμε τα στρείδια, χωρίς σάλτσα και αφού ψηθούν να τα περιχύσουμε με λεμόνι.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό Ροδίτης.