Τα συστατικά που πρέπει να χρησιμοποιήσεις (και τι να αποφύγεις) εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα

18.03.2022
Τα συστατικά που πρέπει να χρησιμοποιήσεις (και τι να αποφύγεις) εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα
Μάθε όλα όσα θα βοηθήσουν το δέρμα σου

Παρόλο που δεν υπάρχει πραγματική «θεραπεία» για το ευαίσθητο δέρμα, μπορείς να επιλέξεις συστατικά που μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, ή να αποφύγεις αυτά που θα μπορούσαν να τα επιδεινώσουν.

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα το "ευαίσθητο δέρμα";

Παρακάτω, θα δεις όσα καλό θα είναι να προτιμήσεις, αλλά και τι να αποφύγεις εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Τι να προτιμήσεις

Συστατικά που ενισχύουν τον φραγμό
Ένα εξασθενημένο φράγμα υγρασίας είναι συχνά η αιτία ενός ευαίσθητου τύπου δέρματος. Η ενσωμάτωση συστατικών που ενισχύουν τον φραγμό (όπως αντιοξειδωτικά) στη ρουτίνα σου θα προστατεύσει το δέρμα από τη φθορά, ενώ τα υγραντικά μπορούν να αποκαταστήσουν τυχόν απώλεια υγρασίας.

Φόρμουλες με ισορροπία pH
Μιλώντας για τη λειτουργία φραγμού, οι ευαίσθητοι τύποι δέρματος θα πρέπει επίσης να προσέχουν το pH των προϊόντων τους, ειδικά όταν πρόκειται για καθαριστικά και τονωτικά. Επειδή το δέρμα τείνει να είναι αρκετά όξινο, τα προϊόντα που είναι πολύ βασικά, όπως το σαπούνι, μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη ευαισθησία.

Απαλά Απολεπιστικά
Οι ευαίσθητοι τύποι δέρματος συχνά αποφεύγουν τα scrub, αλλά η απολέπιση είναι το κλειδί για την αφαίρεση του νεκρού δέρματος από τους πόρους. Εάν έχεις ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ένα πιο ήπιο φυσικό απολεπιστικό για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα χωρίς την τραχιά ή σκληρή υφή.

Τι να αποφύγεις

Υψηλά ενεργά συστατικά
Όσο αποτελεσματικά και αν είναι, τα ενεργά συστατικά όπως η ρετινόλη και η βιταμίνη C μπορεί μερικές φορές να είναι ενοχλητικά για ευαίσθητους τύπους δέρματος. Υπάρχουν, ωστόσο, εναλλακτικές λύσεις εάν αυτά τα συστατικά δεν λειτουργούν για εσένα. Η νιασιναμίδη, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υπερμελάγχρωσης και τη λάμψη των κύκλων κάτω από τα μάτια.

Αρωματικά
Το άρωμα είναι ένα συστατικό που πρέπει να προσέχεις εάν παλεύεις με την ευαισθησία. Ο FDA δεν απαιτεί από τις εταιρείες να αποκαλύπτουν ποια συστατικά βρίσκονται στα τεχνητά αρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά αλλεργιογόνα και ερεθιστικά που υπάρχουν κρυφά στη φόρμουλα ενός προϊόντος.

Ανάμειξη συστατικών
Ορισμένα συστατικά ταιριάζουν καλά μαζί ενώ άλλα όχι. Ακόμα κι αν καταλαβαίνεις ποια συστατικά μπορούν να συνδυαστούν σε στρώσεις, υπάρχει πάντα κάποια πιθανότητα ερεθισμού αν αρχίσεις να κάνεις συνδυασμούς, ιδιαίτερα αν είσαι ευαίσθητη. Για παράδειγμα, γενικά η ρετινόλη και η βιταμίνη C κάνουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό, ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ερεθίσει ορισμένες επιδερμίδες ανάλογα με τη ρετινόλη και τη βιταμίνη C που χρησιμοποιούνται.