Ανανέωση προσώπου 3 σε 1

30.06.2008
Λεπτές γραμμές, δυσχρωμίες, χαλάρωση τώρα μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εξελιγμένη τεχνολογία των laser, που σημειωτέον απευθύνονται πλέον στις πιο νεανικές επιδερμίδες. Τις λεπτομέρειες μας δίνει ο πλαστικός χειρουργός κ. Απόστολος Γαϊτάνης.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΝΤΟΥ

Λεπτές γραμμές, δυσχρωμίες, χαλάρωση τώρα μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εξελιγμένη τεχνολογία των laser, που σημειωτέον απευθύνονται πλέον στις πιο νεανικές επιδερμίδες. Τις λεπτομέρειες μας δίνει ο πλαστικός χειρουργός κ. Απόστολος Γαϊτάνης. Η διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας αποτελεί το όνειρο όλων των γυναικών. Δυστυχώς όμως πολλοί είναι οι παράγοντες που συνωμοτούν εναντίον μας, με αποτέλεσμα το δέρμα μας να χάνει από πολύ νωρίς τη λάμψη και την ελαστικότητά του. Από τη μια οι αντιαισθητικές πανάδες και δυσχρωμίες, που είναι αποτέλεσμα κυρίως της έκθεσής μας στον ήλιο, από την άλλη οι λεπτές γραμμές που εμφανίζονται γύρω από τα μάτια (κυρίως στο πόδι της χήνας) και το άνω χείλος (ρυτίδες του καπνιστή) αρκούν για να χαλάσει η διάθεσή μας. Την απάντηση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει η αισθητική ιατρική με τις θεραπείες των laser. Θεραπείες που έχουν πλέον δικαιωθεί ως οι πλέον ανώδυνες και αποτελεσματικές.

Η νέα μέθοδος Harmony Laser, που εφαρμόζεται στο ιατρείο των πλαστικών χειρουργών, απαιτεί ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης και περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές θεραπείες, οι οποίες μπορούν και να συνδυαστούν μεταξύ τους ανάλογα με το πρόβλημα. Συγκεκριμένα: με τη βοήθεια της τεχνολογίας Pixel βελτιώνονται η υφή και ο τόνος του δέρματος, με αποτέλεσμα να απαλύνονται οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα με την τεχνολογία 540 βελτιώνεται το χρώμα κι έτσι απομακρύνονται πανάδες και δυσχρωμίες και με την υπέρυθρη ακτινοβολία ST επιτυγχάνεται ελαστικότητα και σύσφιγξη του προσώπου.

1. Pixel για τις λεπτές γραμμές & ρυτίδες

Δυστυχώς οι ρυτίδες δεν κάνουν διακρίσεις. Από μια στιγμή και μετά εμφανίζονται στο πρόσωπο όλων των γυναικών, άλλοτε ως γραμμές έκφρασης, άλλοτε λόγω ηλικίας. Η μέθοδος Pixel μπορεί να αποκαταστήσει τις περιοχές που παρουσιάζουν ενδείξεις γήρανσης και να βελτιώσει σημαντικά τις ουλές από ακμή ή τραυματισμούς. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο κ. Γαϊτάνης, η μέθοδος αυτή δεν υποκαθιστά το χειρουργείο σε περιπτώσεις μεγάλης χαλάρωσης και συνολικά γηρασμένης όψης, όμως μπορεί να ανανεώσει το πρόσωπο παρουσιάζοντας λιγότερες επιπλοκές και αντενδείξεις από ένα χημικό peel.

Πώς λειτουργεί;
Η μέθοδος βασίζεται στην επιλεκτική καταστροφή του στόχου με μικρο-ακτίνες που εισχωρούν τμηματικά στην επιδερμίδα, αφήνοντας ανέπαφα τα σημεία όπου οι ιστοί είναι υγιείς. Το laser «χαρτογραφεί» την επιδερμίδα σαν ένα πλέγμα αποτελούμενο από πολλά μικρά μικρά τμήματα (pixels) και στοχεύει μόνο σε αυτά που παρουσιάζουν την ένδειξη προβλήματος, όπως π.χ. ουλές, χαλάρωση ή λεπτές γραμμές. Με τη διατήρηση του περιβάλλοντος ιστού ανέπαφου, η ανάρρωση είναι ταχύτατη, καθώς ο οργανισμός απομακρύνει διά της λεμφικής οδού μόνο τα σωματίδια που «χτυπά» η ακτίνα του Pixel.

Πόσο διαρκεί;
Κάθε συνεδρία διαρκεί 10-15 λεπτά, ενώ η θεραπεία είναι ανώδυνη και γίνεται χωρίς αναισθησία. Η ένταση της συσκευής ρυθμίζεται από το γιατρό ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Τώρα όσον αφορά τον αριθμό των συνεδριών, συνήθως εξαρτώνται από την πορεία της θεραπείας (κατά μέσο όρο απαιτούνται 2-3 επαναλήψεις, που θα πρέπει όμως να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 10-15 ημέρες).

Υπάρχουν παρενέργειες;
Έπειτα από κάθε συνεδρία το δέρμα παρουσιάζει ήπια ερυθρότητα, η οποία δεν διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες. Ενδεχομένως να έχετε μια αίσθηση καψίματος, όπως νιώθετε ύστερα από εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, ενώ το δέρμα σας μπορεί να ξεφλουδίζει για λίγες ημέρες. Το βασικότερο απ όλα όμως είναι ότι μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες, φορώντας όμως αντιηλιακό προϊόν υψηλής προστασίας. Σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές (π.χ. κάτω από τα μάτια) μπορεί να δημιουργηθεί ένα μικρό πρήξιμο, τουλάχιστον για τις πρώτες ώρες, μετά την επαφή με το laser. Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από περίπου 6-7 ημέρες η επιδερμίδα έχει επανέλθει πλήρως με τη βοήθεια και μιας καλής κρέμας για βαθιά ενυδάτωση, την οποία θα σας συστήσει ο γιατρός. Οι τρεις λειτουργίες του Laser μπορούν να συνδυαστούν από το γιατρό, ώστε να διαμορφώσουν μια εξατομικευμένη θεραπεία ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες του προσώπου της γυναίκας.

2. Παλμικό φως 540 για πανάδες και κηλίδες

Η εμφάνιση μελαγχρωματικών βλαβών, όπως είναι η επιστημονική τους ονομασία, οφείλεται όχι μόνο σε έναν, αλλά σε πολλούς παράγοντες. Όπως μας λέει ο κ. Γαϊτάνης, αυτές οι αντιαισθητικές μελαγχρώσεις οφείλονται σε συγκέντρωση ενδογενούς χρωστικής, κυρίως μελανίνης, και εμφανίζονται συνήθως: μετά την έκθεση στον ήλιο, ο οποίος επιδρά στο δέρμα προκαλώντας φωτογήρανση. Τις περισσότερες φορές παρατηρούνται σε ανθρώπους με ανοιχτό δέρμα, που καίγονται εύκολα και έχουν την τάση να εμφανίζουν πανάδες εξαιτίας ορμονικών διαταραχών είτε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης μετά τη χρήση κάποιων φαρμάκων, σε ουλές από τραύματα ή χειρουργικές επεμβάσεις. Όταν εμφανίζονται μαζί με μικρές ρυτίδες, γραμμές και θαμπό δέρμα κυρίως μετά το καλοκαίριθεωρούνται απλώς «σημάδια φωτογήρανσης». Πιο συχνά τις συναντάμε σε ηλικίες άνω των τριάντα και αυξάνονται και σκουραίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ αποχρωματίζονται σημαντικά το χειμώνα.

Πώς λειτουργεί το παλμικό φως;
Η κεφαλή του παλμικού φωτός χρησιμοποιείται στο πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια, στα σημεία δηλαδή όπου κάνουν την εμφάνισή τους οι δυσχρωμίες του δέρματος, είτε στα πόδια για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών. Ο γιατρός καλύπτει την προβληματική περιοχή με ένα gel ή serum περιεκτικό σε γλυκολικό οξύ ή βιταμίνη C, πριν να έρθει σε επαφή το δέρμα με την κεφαλή του laser. Με τη μέθοδο αυτή γίνεται αύξηση της θερμοκρασίας της χρωματικής βλάβης, η οποία προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας της χρωστικής, με αποτέλεσμα τη διάσπασή της σε πολύ μικρά σωματίδια. Η ενέργεια του έντονου παλμικού φωτός απορροφάται από την ανεπιθύμητη μελανίνη κι έτσι επιτυγχάνεται η καταστροφή του στόχου.

Και η πιθανότητα επιπλοκών;
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν υπάρχει πόνος, παρά μόνο μία ήπια ενόχληση, ενώ η πιθανότητα επιπλοκών είναι ελάχιστη. Βέβαια, ύστερα από κάθε συνεδρία είναι σημαντικό να αποφεύγεται ο ήλιος για τις πρώτες τουλάχιστον ημέρες, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακού υψηλής προστασίας. Ανάμεσα στις επαναλήψεις της θεραπείας, που συνήθως δεν ξεπερνούν τις δύο ή τρεις, χρειάζεται να μεσολαβεί τουλάχιστον μία εβδομάδα. Εκτός από λίγη ερυθρότητα στα σημεία εφαρμογής του laser, η μέθοδος δεν έχει άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες και επιτρέπει άμεσα την επιστροφή σας στις καθημερινές δραστηριότητες.

3. Σύσφιγξη προσώπου με υπέρυθρο φως

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για την ανάπλαση και σύσφιγξη των ιστών του δέρματος και επιτυγχάνεται με τη θερμότητα που εκπέμπει το laser πάνω στα σημεία εφαρμογής του. Πρόκειται για μια ανώδυνη και μη επεμβατική θεραπεία ανανέωσης προσώπου, που απευθύνεται είτε σε νεότερης ηλικίας γυναίκες που δεν έχουν ακόμα ανάγκη από μια πιο δραστική επεμβατική μέθοδο τύπου facelift, είτε και σε πιο ώριμα πρόσωπα που επιθυμούν να ενισχύσουν την ελαστικότητα και τη λάμψη του δέρματος, ανακτώντας μια όψη πιο νεανική, χωρίς να καταφύγουν στο νυστέρι.

To «vεανικό» facelift

Με την ειδική κεφαλή Near infrared ST, η ενέργεια του υπέρυθρου φωτός εισχωρεί επιφανειακά στο δέρμα, αναπλάθοντας τους συνδετικούς ιστούς μέσω της θέρμανσης της περιοχής όπου διαχέεται, χωρίς όμως να καταστρέφει την επιδερμίδα, μας λέει ο κ. Γαϊτάνης. Ο πλαστικός χειρουργός ή ο δερματολόγος απλώνει πάνω στην περιοχή που εμφανίζει πρόβλημα χαλάρωσης ένα ειδικό gel και στη συνέχεια εφαρμόζει την κεφαλή του laser στο σημείο με απαλές κυκλικές κινήσεις που δεν προκαλούν πόνο ή ενόχληση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει επαρκής ποσότητα λίπους κάτω από την επιφάνεια του δέρματος στην περιοχή όπου περνά το laser, γι αυτό η κεφαλή ενδείκνυται για σημεία όπως τα μάγουλα ή ο λαιμός. Η σύσφιγξη των ιστών προκαλείται από τη θερμότητα του υπέρυθρου φωτός που εκπέμπει η συσκευή. Στους 40 βαθμούς ο γιατρός διακόπτει την επαφή του laser με το δέρμα και μέσα στην ίδια συνεδρία επαναλαμβάνει τη διαδικασία άλλες δύο φορές πάνω στην προβληματική περιοχή, με διαλείμματα λίγων δευτερολέπτων ανάμεσα στις εφαρμογές.

Υπάρχει κίνδυνος από την υψηλή θερμοκρασία;
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Εξάλλου ο γιατρός με το ειδικό θερμόμετρο ελέγχει συνεχώς τη θερμοκρασία, ώστε να μην ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, επομένως αποκλείει την πιθανότητα να προκληθούν βλάβες στην επιδερμίδα.

Υπάρχουν παρενέργειες;
Η μέθοδος είναι ανώδυνη και αποτελεσματική, δεν παρουσιάζει κίνδυνο επιπλοκών όταν εφαρμόζεται από ειδικευμένο πλαστικό χειρουργό ή αισθητικό δερματολόγο και δεν απαιτεί χρόνο αποθεραπείας. Εκτός από μια έντονη ερυθρότητα που θα υπάρχει στο πρόσωπο ύστερα από κάθε συνεδρία, γενικά η μέθοδος δεν θα σας εμποδίσει να επιστρέψετε άμεσα στις δραστηριότητές σας. Βεβαίως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αντιηλιακή προστασία είναι απαραίτητη ακόμη και υπό σκιά.