Γιατί το 2021 ήταν η χρονιά των γκρίζων μαλλιών

27.12.2021
Γιατί το 2021 ήταν η χρονιά των γκρίζων μαλλιών
Οι γυναίκες που μας έδειξαν ότι είναι απολύτως εντάξει να αγκαλιάσουμε τη φυσική μας πλευρά

Άλλες φορές προς το καλύτερο, άλλες φορές προς το χειρότερο, το 2021 ήταν η χρονιά που τα γκρίζα μαλλιά έγιναν πολιτιστικό φαινόμενο. Τα είδαμε σε πλήθος διάσημων γυναικών ενθουσιάζοντας το κοινό, αλλά και σε λιγότερο επίσημες περιστάσεις. Μάλιστα, το sequel του "Sex and the City", "Just Like That", έπαιξε και αυτό σημαντικό ρόλο στο πόσο δημοφιλή έγιναν τα γκρι μαλλιά.

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να βγάζεις τις γκρίζες τρίχες, σύμφωνα με τους κομμωτές

"Οι εφημερίδες ανέφεραν με κομμένη την ανάσα ότι μερικές από εσάς είχατε γκρίζα μαλλιά", είπε η Kelly Ripa στη Cynthia Nixon, η οποία άλλαξε τα χαρακτηριστικά της κόκκινα μαλλιά με το φυσικό της γκρι ως Miranda, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης. Αναφερόταν, φυσικά, στο ηλικιακό σχόλιο που έγινε για τους ηθοποιούς που αγκάλιασαν την ηλικία τους. Η ηθοποιός σε αυτό απάντησε: "Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν μπορούσαν να πάνε στο κομμωτήριο και αποφάσισαν να αφήσουν τα μαλλιά τους γκρι και τελικά αποφάσισαν ότι τους άρεσε". Για το ίδιο θέμα, η Sarah Jessica Parker έδωσε την απόλυτη απάντηση προς τα μισογυνιστικά σχόλια που δέχθηκε το καστ της σειράς: "Ξέρω πώς μοιάζω. Δεν έχω επιλογή. Τι να κάνω για αυτό; Να σταματήσω τη γήρανση;".

Γιατί οι ανάγκες περιποίησης των μαλλιών μας είναι διαφορετικές στα 30, στα 40 και στα 50

Καθώς τα απαρχαιωμένα πρότυπα ομορφιάς που προσανατολίζονται στη νεότητα παραμερίζονται σιγά σιγά, υπάρχουν περισσότερες γυναίκες που αγκαλιάζουν τα γκρίζα του μαλλιά. "Αυτή η τάση ξεκίνησε σχεδόν ένα με δύο χρόνια πριν τον COVID-19, αλλά δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο είναι τώρα", εξηγεί ο hair colorist Jack Martin. "Το lockdown σίγουρα βοήθησε στην ενθάρρυνση των γυναικών. Συνήθως μόλις μια γυναίκα δει λίγο γκρι, πηγαίνει κατευθείαν στο κομμωτήριο. Αλλά ενώ τόσες γυναίκες έμεναν σε καραντίνα στο σπίτι, τους δόθηκε η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν πόσο όμορφες είναι οι φυσικές τους ρίζες".

Φυσικά, δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα αυτού από την Andie MacDowell και το look της με γκρίζα μαλλιά, που προκάλεσε σάλο στο Φεστιβάλ των Καννών το καλοκαίρι. "Στην αρχή ήμουν τόσο προσεκτική γιατί δεν ήθελα να στενοχωριέται κανείς", εξήγησε η ηθοποιός, αναφερόμενη στην πίεση να συνεχίσει να κρύβει τα γκρίζα μαλλιά της. "Αλλά όταν το έκανα, ήταν τόσο ξεκάθαρο για μένα ότι τα ένστικτά μου ήταν σωστά, γιατί δεν ένιωσα ποτέ πιο δυνατή".

Είτε επιλέξει κανείς τα γκρι μαλλιά σε όλο το μήκος είτε απλά γκρι ρίζες όπως η Gwyneth Paltrow και η Tracee Ellis Ross, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι το γκρι δεν είναι κάτι που πρέπει να κρύψουμε ή για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε, αλλά κάτι που πρέπει να καλωσορίσουμε στη ζωή μας.