Ο πιο εύκολος τρόπος να αποξηράνεις τα λουλούδια σου

26.02.2020
Ο πιο εύκολος τρόπος να αποξηράνεις τα λουλούδια σου
Μια ανθοδέσμη είναι μια όμορφη προσθήκη σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο αλλά δυστυχώς δεν κρατάει για πολύ. Ωστόσο, μόλις μάθεις πώς μπορείς να αποξηράνεις τα λουλούδια, εκτός ότι θα διαρκέσουν για πολύ καιρό, θα εξοικονομήσεις τα χρήματα που θα ξόδευες για μια νέα ανθοδέσμη.

H αποξήρανση των λουλουδιών είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσεις μια ανθοδέσμη που έχει συναισθηματική αξία ή νόημα για εσένα, όπως το μπουκέτο του γάμου σου ή τα λουλούδια από την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου- αναμφίβολα είναι ένα υπέροχο αναμνηστικό και ένας τρόπος να κρατήσεις την ανάμνηση ζωντανή.

Εναλλακτικά, μπορεί να θέλεις να αποξηράνεις τα λουλούδια από τον κήπο σου, όπως τη λεβάντα για το άρωμά της, ή μπορείς να αγοράσεις ειδικά άνθη για αποξηραμένα λουλούδια για μια εντυπωσιακή γαμήλια διακόσμηση ή για μια άλλη ειδική περίσταση.

Η Caroline Grimble, ανθοκόμος στο Bloom & Wild, λέει στο prima.co.uk: «Τα αποξηραμένα λουλούδια είναι μια όμορφη προσθήκη στο σπίτι καθώς φαίνονται υπέροχα και διαρκούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Όταν μιλάμε στους νιόπαντρους πελάτες μας, διαπιστώνουμε ότι η αποξήρανση του μπουκέτου τους για να διατηρηθεί ως αναμνηστικό, είναι μερικές φορές πιο σημαντικό από το να διατηρήσουν το νυφικό» Τα λουλούδια που επέλεξαν, όταν αποξηρανθούν, διαρκούν για πάντα.

Αυτό το έχεις δει: Αλλεργική ρινίτιδα: Ποια είναι τα 6 φυτά που την πυροδοτούν;

Πώς να αποξηράνεις τα λουλούδια: Με τον αέρα

Ο πιο απλός τρόπος για να το πετύχεις είναι να τα κρεμάσεις απλά σε ένα δροσερό, σκοτεινό δωμάτιο, όπως στη σοφίτα ή μέσα ένα ντουλάπι.

Η Caroline λέει: «Τα λουλούδια μπορούν να διατηρηθούν βάζοντάς τα ανάποδα σε ένα σκοτεινό και ξηρό μέρος για μερικές εβδομάδες. Απλά πιάσε τα λουλούδια μαζί με τo σπάγγο ή μια κορδέλα και τοποθέτησέ τα σε μια κρεμάστρα ή ένα κοντάρι για μερικές εβδομάδες - και άφησε το χρόνο να κάνει τα υπόλοιπα».

Σύμφωνα με το Pro Flowers, η αποξήρανση με τον αέρα λειτουργεί καλύτερα για τις ανθοδέσμες και για τα ανθεκτικά λουλούδια όπως τα τριαντάφυλλα ή τις μακράς διάρκειας ποικιλίες όπως η λεβάντα.

Τα λουλούδια που μόλις έχουν αρχίσει να ανθίζουν είναι ιδανικά για να τα αποξηράνεις στον αέρα.

Διάβασε επίσης: Πώς να κάνεις τα λουλούδια στο σπίτι να διαρκέσουν περισσότερο

Μερικά απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι:

1. Αφαίρεσε τα υπερβολικά φύλλα από κάτω από τα κεφάλια των λουλουδιών καθώς πέφτουν όταν είναι στεγνά. Κόψε τα κοτσάνια στο επιθυμητό μήκος, αλλά όχι λιγότερο από 15 εκατοστά.

2. Διαχώρισε τα λουλούδια σε μικρότερα μπουκέτα του ίδιου τύπου λουλουδιών και προσπάθησε να μην έχεις περισσότερα από έξι ή επτά λουλούδια στο κάθε ένα.

3. Κρέμασε τα λουλούδια ανάποδα - όπως αναφέραμε προηγούμενως- και άφησέ τα να στεγνώσουν για περίπου τρεις εβδομάδες. Να τα κοιτάς τακτικά μετά την πρώτη εβδομάδα. Τα πέταλα θα ξεραθούν και θα γίνουν άκαμπτα όταν θα είναι έτοιμα.

4. Ψέκασε τα λουλούδια με μια λακ μαλλιών μόλις στεγνώσουν και έχουν αφαιρεθεί από την κρεμάστρα καθώς με αυτό τον τρόπο θα προστατευτούν περισσότερο.