Πότε πρέπει να αντικαταστήσεις τα μαγειρικά σκεύη και τα εργαλεία κουζίνας

15.12.2021
Πότε πρέπει να αντικαταστήσεις τα μαγειρικά σκεύη και τα εργαλεία κουζίνας
Εάν εξακολουθείς να χρησιμοποιείς το παλιό σου μπλέντερ, ίσως είναι καιρός να αγοράσεις ένα καινούργιο

Εάν φροντίζεις καλά τα εργαλεία της κουζίνας σου, όπως μαγειρικά σκεύη, ηλεκτρικές συσκευές, gadget και εργαλεία μαγειρέματος, θα παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους. Αλλά τα περισσότερα εργαλεία κουζίνας, εκτός ίσως από το μαντεμένιο τηγάνι της γιαγιάς, δεν προορίζονται για να περνούν από γενιά σε γενιά και θα χρειαστεί να αντικατασταθούν τελικά.

Μικρόβια: 5 απλοί τρόποι για να τα απομακρύνεις από αντικείμενα καθημερινής χρήσης

Παρακάτω θα βρεις τις συμβουλές από σεφ και άλλους επαγγελματίες της κουζίνας, ώστε να ξέρεις ακριβώς πότε είναι η ώρα να αντικαταστήσεις μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εργαλεία κουζίνας.

Μαγειρικά σκεύη
Αντικολλητικά τηγάνια
Αυτά είναι απαραίτητα σε κάθε οικιακή κουζίνα, ειδικά αν σου αρέσει να μαγειρεύεις φαγητά όπως αυγά, αλλά τα αντικολλητικά τηγάνια έχουν επίσης μικρή διάρκεια ζωής. Όταν τα αντικολλητικά τηγάνια από Teflon αρχίζουν να έχουν πολλές γρατσουνιές ή όταν το φαγητό αρχίζει να κολλάει περισσότερο από το συνηθισμένο, είναι ώρα για αλλαγή. Πέρα από τον ενοχλητικό παράγοντα του να πρέπει να ξοδεύεις επιπλέον χρόνο για να καθαρίσεις τα τηγάνια σου, τα γδαρμένα τηγάνια μπορούν στην πραγματικότητα να αρχίσουν να παράγουν επιβλαβείς χημικές ουσίες. Με άλλα λόγια, αν παρατηρήσεις γρατσουνιές ή ξεφλούδισμα, ήρθε η ώρα να αγοράσεις ένα νέο αντικολλητικό τηγάνι το συντομότερο δυνατό.

Κατσαρόλες και τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα
Αυτά είναι από τις πιο ανθεκτικές επιλογές μαγειρικών σκευών εκεί έξω. Τυχόν κηλίδες νερού ή αποχρωματισμός λόγω θερμότητας στα τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα δεν επηρεάζουν την ικανότητά τους να μαγειρεύουν φαγητό, καθώς αυτά τα σημάδια είναι συνήθως μόνο στην επιφάνεια, αλλά αν χαλαρώσει μια λαβή στο σκεύος μαγειρικής, αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Εάν δεν μπορείς να το σφίξεις, ψάξε για ένα νέο που έχει λαβές πριτσίνωτες ή συγκολλημένες.

Ηλεκτρικές συσκευές
Μπλέντερ
Εάν αγοράσεις ένα φθηνό μπλέντερ και προσπαθήσεις να αναμίξεις πράγματα που είναι πολύ παχιά για να τα χειριστεί, ο κινητήρας μπορεί να καεί γρήγορα. Εάν το μπλέντερ σου διαρρέει από το κάτω μέρος, δυσκολεύεται να αναμείξει τα τρόφιμα ή εκπέμπει μια μυρωδιά καύσης, ξέρεις ότι είναι ώρα να αγοράσεις ένα καινούργιο.

Ηλεκτρικοί βραστήρες
Μπορεί να παρατηρήσεις ότι ο ηλεκτρικός σου βραστήρας αρχίζει να πεθαίνει όταν αρχίζει να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ζεσταθεί ή δεν ζεσταίνεται καθόλου. Αλλά γενικά μιλώντας, εφόσον φροντίζεις καλά τον βραστήρα σου και θυμάσαι να τον καθαρίζεις καλά, θα πρέπει να διαρκέσει για αρκετά χρόνια.

Τοστιέρες
Ο κύριος ένοχος που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της τοστιέρας σου είναι τα ψίχουλα, γιατί δεν καθαρίζονται εύκολα. Πολλές τοστιέρες έχουν δίσκους που μπορείς να αφαιρέσεις για να πετάξεις τα ψίχουλα, αλλά μερικές μπορεί να κολλήσουν μέσα και να επηρεάσουν την ικανότητα της τοστιέρας να λειτουργεί σωστά. Εάν η συσκευή σου φρυγανίζει ανομοιόμορφα, χρειάζεται πολύ περισσότερη ώρα για να φρυγανίσει ή παρουσιάζει σημάδια σκουριάς, είναι καλή στιγμή για αναβάθμιση.

Εργαλεία
Ξύλινα εργαλεία μαγειρικής
Τα ξύλινα κουτάλια είναι ιδανικά για να ανακατεύεις σάλτσες και σούπες. Ωστόσο, θα πρέπει να αντικαταστήσεις οποιοδήποτε ξύλινο εργαλείο μόλις αρχίσει να σπάει ή να ζεσταίνεται, καθώς αυτές οι ρωγμές μπορούν να κρατήσουν βακτήρια.

Σπάτουλες από καουτσούκ
Η ίδια συμβουλή για τα ξύλινα εργαλεία ισχύει και εδώ. Όταν αρχίσετε να παρατηρείς ότι οι λαστιχένιες σπάτουλες σπάνε ή ραγίζουν, πετάξε τις.

Μαχαίρια
Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα θαμπό μαχαίρι είναι πιο επικίνδυνο από ένα κοφτερό, επειδή τα θαμπά μαχαίρια μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανές ολισθήσεις και κοψίματα. Ενώ τα μαχαίρια μπορούν συνήθως να ακονιστούν αντί να αντικατασταθούν, εάν η λαβή στο δικό σου έχει φθαρεί ή αν οι τεχνικές ακονίσματος δεν λειτουργούν πλέον, ήρθε η ώρα να αντικαταστήσεις το μαχαίρι σου. Είναι καλύτερο να επενδύσεις σε ένα μαχαίρι κορυφαίας ποιότητας (αντί για ένα φθηνό), το οποίο μπορεί εύκολα να διαρκέσει πάνω από μια δεκαετία, εάν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση.

Αποφλοιωτές λαχανικών
Αυτά τα εύχρηστα, φθηνά gadget είναι παρόμοια με τα ξυραφάκια - μετά από πολλές χρήσεις, απλώς θαμπώνουν και πρέπει να πεταχτούν.