Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος να καθαρίσεις ένα καμμένο σκεύος ώστε να φαίνεται λαμπερό και καινούργιο

23.11.2021
Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος να καθαρίσεις ένα καμμένο σκεύος ώστε να φαίνεται λαμπερό και καινούργιο
Και το μυστικό κόλπο για να αφαιρέσεις τα κολλημένα τρόφιμα

Από επαγγελματίες σεφ μέχρι οικιακούς μάγειρες, συμβαίνει σε όλους μας κατά καιρούς: Αφήσαμε το φαγητό στην εστία παραπάνω, με αποτέλεσμα ένα καμμένο τηγάνι που είναι δύσκολο να καθαριστεί. Συνήθως, αυτή η επίφοβη έκβαση σημαίνει πολύ τρίψιμο. Αν θέλεις να κάνεις το σκέυος καινούργιο και λαμπερό ξανά, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.

Το κόλπο του TikTok για να καθαρίσεις το σιφόνι του νεροχύτη

Πριν ξεκινήσεις, έλεγξε από τι υλικό είναι φτιαγμένη η κατσαρόλα ή το τηγάνι. Οι παρακάτω μέθοδοι λειτουργούν καλά τόσο σε ανοξείδωτο χάλυβα όσο και σε εμαγιέ χυτοσίδηρο, αλλά επειδή το αλουμίνιο είναι ένα αντιδραστικό μέταλλο, θα πρέπει να παραλείψεις την τεχνική του ξιδιού σε αυτό το υλικό. Ανεξάρτητα με το υλικό του σκεύους, είναι πάντα καλή ιδέα να ξεκινήσεις πρώτα με την πιο ήπια, λιγότερο λειαντική τεχνική καθαρισμού.

Τι θα χρειαστείς:
Λευκό ξύδι
Σπάτουλα
Σφουγγάρι πλυσίματος
Ξύστρα τηγανιού
Μαγειρική σόδα

Πώς να καθαρίσεις ένα καμμένο σκεύος:
1. Πρόσθεσε ένα στρώμα νερού για να καλύψεις τον πάτο του σκεύους και στη συνέχεια ζέστανε το μάτι της κουζίνας. Άφησε το νερό να σιγοβράσει για μερικά λεπτά, στη συνέχεια σβήσε τη φωτιά και χρησιμοποίησε προσεκτικά μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι για να αφαιρέσεις τα καμένα κομμάτια.

2. Αν η τεχνική με το νερό δεν πέτυχε, μπορείς να δοκιμάσεις την ίδια τεχνική με λευκό ξύδι σε τηγάνια από ανοξείδωτο ατσάλι ή από εμαγιέ χυτοσίδηρο (παράλειψε αυτό το βήμα αν έχεις ταψί αλουμινίου).

3. Για να αφαιρέσεις τα επίμονα καμένα τρόφιμα, ψάξε για μια ανθεκτική ξύστρα τηγανιού που πλένεται στο πλυντήριο πιάτων. Κατασκευασμένες από σκληρό πολυανθρακικό, αφαιρούν γρήγορα την πιο σκληρή βρωμιά, αλλά δεν γρατσουνίζουν την επιφάνεια των εμαγιέ σκευών.

4. Αν ακόμη υπάρχουν κάποιες καφέ αποχρωματισμένες περιοχές, για ανοξείδωτο χάλυβα και εμαγιέ χυτοσίδηρο (όχι αλουμίνιο), ανακάτεψε μια πάστα από ένα μέρος μαγειρικής σόδας σε ένα μέρος ζεστό νερό και χρησιμοποίησε την για να τρίψεις τους λεκέδες.

Τι πρέπει να προσέξεις:
- Μούλιασε τα σκεύη: Όταν τελειώσεις το μαγείρεμα, άφησε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια να μουλιάσουν σε ζεστό σαπουνόνερο. Μέχρι να τελειώσεις με το δέιπνο σου, το τηγάνι θα είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστεί.
- Για να αποφύγεις τα καμμένα υπολείμματα στα σκεύη, να πρόσεχε πάντα το πώς μαγειρεύεις. Ανακάτεψε για να βεβαιωθείς ότι το φαγητό δεν κολλάει στον πάτο του τηγανιού και χαμήλωσε τη φωτιά αν χρειάζεται.
- Μην αναβάλλεις. Προσπάθησε να καθαρίσεις ή τουλάχιστον να μουλιάσεις το τηγάνι αμέσως μετά τη χρήση του.