Παστά λεμόνια: Η νέα μαγειρική εμμονή που θ΄αποκτήσεις! | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
15:09
18/5

Παστά λεμόνια: Η νέα μαγειρική εμμονή που θ΄αποκτήσεις!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Η νέα μαγειρική μου εμμονή - που είμαι σίγουρη θα γίνει και δικιά σου αν τη δοκιμάσεις - είναι τα παστά λεμόνια! Την ιδέα μου την έδωσε μια φίλη από το Μαρόκο και πραγματικά από την πρώτη στιγμή έχω ενθουσιαστεί. 

Από τη Δήμητρα Γκούντρα 

Τα παστά λεμόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αρωματίσουν ντρέσινγκ σαλάτας, ρύζι, πατάτες, κρέας ή ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Τα πιο κλασικά φαγητά όπως το λεμονάτο κοτόπουλο/χοιρινό/μοσχάρι και κάθε άλλο ψητό κατσαρόλας ή φούρνου μπορεί ν΄αποκτήσει άλλη διάσταση! 

Το συμπέρασμα είναι ένα:  Το παστό λεμόνι είναι κάτι σαν τουρσί που μας δίνει πολλές μαγειρικές επιλογές. 

Κράτησα λοιπόν σημειώσεις και ξεκίνησα!

Πώς θα τα φτιάξεις;

Μια απλή συνταγή 

Υλικά 

  • 4-6 λεμόνια (κατά προτίμηση βιολογικά)
  • Aρκετές κουταλιές της σούπας καλό θαλασσινό αλάτι
  • Προαιρετικά συστατικά: κόλιανδρο, σπόροι μάραθου, ξυλάκι κανέλα, πιπέρι, δάφνη, γαρύφαλλο 
  • γυάλινο βάζο που να κλείνει καλά 

Εκτέλεση 

  • Πλένουμε τα λεμόνια
  • Κόβουμε τις άκρες των λεμονιών
  • Χαράζουμε το λεμόνι κόβοντας σταυρωτά, από το κάτω μέρος
  • Βάζουμε στο κάτω μέρος του βάζου 1 κουταλιά αλάτι 
  • Ανοίγουμε το λεμόνι και το γεμίζουμε με αρκετό αλάτι στι εσωτερικό του - είμαστε αρκετά γενναιόδωροι με το αλάτι 

  • Βάζουμε τα λεμόνια μέσα στο βάζο και τα πιέζουμε καλά έτσι ώστε να βγει ο χυμός τους και να καλυφθούν με το χυμό. 
  • Προσθέτουμε έξτρα αλάτι στην επιφάνεια. Τ΄αφήνουμε ένα βράδυ και στη συνέχεια αν θεωρούμε πως χρειάζεται έξτρα χυμός βάζουμε άλλο λίγο - προεραιτικά. 
  • Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο κι ανακινούμε καλά. 
  • Αφήνουμε τουλάχιστον 4 εβδομάδες (ή και παραπάνω) τα λεμόνια να ψηθούν καλά με το αλάτι αλλά φροντίζουμε ν΄ανακινούμε πού και πού το περιεχόμενο (με κλειστό το βάζο). 

Έξτρα tips

Τα παστά λεμόνια δε χρειάζονται ψυγείο και μπορούν να διατηρηθούν μέσα στο βάζο για τουλάχιστον 1 χρόνο! Μπορούν να προστεθούν είτε ολόκληραμ είτε κομμένα σε μικρά κομματάκια σε μαρινάδες, σούπες, μαγειρευτά, σάλτσες, σαλάτες κι ότι άλλο μπορείς να φανταστείς λεμονάτο! 

Εκτός από το λεμόνι, αξιοποιήσιμη είναι και η λεμονάτη άλμη που επίσης μπορεί να μπει σε ντρέσινγκς αλλά και σε μαρινάδες κρέατος ή ψαριών. 

Ιδού κι ένα βιντεάκι που σου δείχνει πώς θα το κάνεις

 Βήμα - βήμα η διαδικασία για παστά λεμόνια 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ